Alfa Romeo in eerste halfjaar 2023 hoogste diefstalrisico

26 september 2023

Inbraak en preventie

In het eerste halfjaar van 2023 zijn er in Nederland de nodige auto’s gestolen, waarbij Alfa Romeo het hoogste diefstalrisico heeft. Ontdek welke merken het meest worden gestolen en wat u kunt doen om te voorkomen dat uw sportwagen wordt geconfisqueerd door het dievengilde.

Elk jaar worden er in Nederland duizenden auto’s gestolen. Uit onderzoek van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) komt naar voren dat over heel 2022 er in totaal 5.937 auto’s werden gestolen, waar dat in 2021 nog 5.400 was. Er is sprake van een structurele daling van het aantal autodiefstallen, aangezien in 2019 er nog 7.107 auto’s werden ontvreemd van hun eigenaar.

1271

Afgewacht moet worden of deze trend doorzet. In het eerste halfjaar van 2023 stond de teller op 2.917 stuks, een toename op jaarbasis van 1%. De meest diefstalgevoelige regio was Den Haag, waar in de eerste zes maanden 388 auto’s werden gestolen. De top drie wordt gecompleteerd door Rotterdam met 343 stuks en Amsterdam met 326 geregistreerde autodiefstallen. Daarbij valt op dat op jaarbasis het aantal autodiefstallen in Den Haag met 20 toenam, terwijl in Rotterdam en Amsterdam het aantal juist daalde met respectievelijk 4 en 28 stuks.

Alfa Romeo hoogste diefstalrisico

In het eerste halfjaar van 2023 liepen de sportwagens van Alfa Romeo het hoogste risico om gestolen te worden. Het aantal gestolen Alfa Romeo’s liep op jaarbasis op van 20 naar 48, waarvan er 17 werden teruggevonden. Vooral de Stelvio was populair onder het dievengilde, maar ook de Giulia en Giulietta waren in trek. Daarmee ligt het diefstalrisico voor Alfa Romeo op 1 op 1.035.

Binnen de top 10 meest gestolen automerken zaten ook een aantal sportieve modellen en waren vooral Audi’s in trek. Er werden vijf S5’s gestolen, vijf S3’, twee TT’s, twee RS3’s, twee RS4’s en twee S6’s. Ook werden er twee E-trons’s geconfisqueerd. 

Verder vielen er twee BMW M5’s ten prooi aan het dievengilde, een Z-model, een M4 en ook een M3. Ook werden een Ford Mustang en een Mercedes SL gestolen.

1272

Partiële diefstal

Naast complete auto’s hebben dieven het vaak ook gemunt op het stelen van bepaalde auto-onderdelen, bijvoorbeeld sturen en airbags of exclusieve velgen. Bij dit soort partiële diefstal zijn niet altijd automatisch alle onderdelen meeverzekerd, dus laat u daar goed over informeren.

Rijdt u een elektrische sportwagen? Dan loopt u het risico op diefstal van uw laadkabel

Voorkomen is beter dan genezen

Om uw auto beter te beschermen tegen diefstal adviseert de LIV een alarmsysteem met CCV keurmerk. Een van de beste oplossingen die wij daarvoor aanraden is LoJack. Om uw sportwagen goed te kunnen verzekeren vragen sommige verzekeraars zelfs om dit soort na-diefstalsystemen te installeren. 

Door gebruik te maken van een officieel alarmsysteem vergroot u de kans dat uw sportwagen wordt teruggevonden. In het eerste halfjaar werden er 42,2% van de gestolen auto’s teruggevonden, een jaar eerder was dat nog 40,2%.

Een autobeveiligingssysteem combineren met een mechanische beveiliging op het stuur, versnellingspook of rempedaal lijkt volgens de LIV de meest effectieve beveiliging te zijn om te voorkomen dat uw sportwagen wordt gestolen.

26 september 2023

Inbraak en preventie

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen