Diefstal van de laadkabel van uw elektrische sportwagen

9 februari 2021

Inbraak en preventie

Elektrisch rijden biedt veel voordelen en verschillen ten opzichte van brandstof aangedreven auto’s, met als belangrijkste verschil dat u niet meer hoeft te tanken. In plaats daarvan laadt u de sportwagen op aan een laadstation via een laadkabel. Helaas heeft het dievengilde het sinds kort voorzien op laadkabels, die voor een paar honderd euro op online marktplaatsen worden doorverkocht. Hoe worden laadkabels gestolen en wat dekt uw sportwagenverzekering in dat geval?

 

Eind december verscheen er in het Algemeen Dagblad een verontrustend nieuwsbericht dat criminelen het sinds kort hebben voorzien op laadkabels van elektrische auto’s. Eind vorig jaar zouden er in twee weken tijd maar liefst 21 aangiftes zijn gedaan van gestolen laadkabels in Amsterdam-Zuid. De politie bevestigde dat deze zorgelijke ontwikkeling ook elders in het land gaande is, maar kon geen exacte cijfers geven.

Wanneer uw laadkabel wordt gestolen is dat allereerst in praktische zin ontzettend vervelend. Totdat u een vervanging heeft is uw elektrische sportwagen immers niet bruikbaar. Daarnaast kost het aanschaffen van een nieuwe laadkabel enkele honderden euro’s. Dieven gaan bovendien niet altijd zachtzinnig te werk, waardoor u ook kans loopt op schade aan de auto zelf.

1078

Hoe worden laadkabels gestolen?

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over hoe de laadkabels worden ontvreemd. Normaal gesproken wordt de laadkabel vergrendeld tijdens het opladen, dus hoe krijgen dieven deze dan toch los zónder de kabel te vernielen? Hiervoor zijn meerdere scenario’s mogelijk van toepassing.

Laadkabel ontgrendeld bij vrieskou

Om te voorkomen dat de laadkabel vastvriest kan deze bij een temperatuur van 5 graden Celsius of lager automatisch worden ontgrendeld. Bij de Tesla model 3 zou dit onder andere het geval zijn. De nieuwste modellen beschikken echter over verwarmbare oplaadpoorten, waardoor dit probleem niet meer kan ontstaan.

Ook zijn er naar verluid laadpalen die de kabel eveneens ontgrendelen wanneer deze niet meer in gebruik is. Voor oplettende dieven is een ontgrendelde laadkabel natuurlijk makkelijk mee te nemen.

Grof geweld

Inmiddels zijn er helaas ook meldingen van dieven die de laadkabel met geweld lostrekken. De kans is groot dat de auto zelf hierbij ook schade oploopt, zoals beschadiging van de laadaansluiting en zelfs lakschade.

Relay-attack

Een derde mogelijkheid, die weliswaar nog niet is bewezen is dat dieven een relay-attack uitvoeren en de auto als het ware hacken, waardoor de laadkabel ook ontgrendelt. In een eerder verschenen artikel schreven wij al over dit fenomeen, waarbij de keyless entry systemen van auto’s op dezelfde manier worden gehackt. Er zijn echter nog geen concrete berichten dat laadkabels op deze manier zijn ontvreemd.

Hoe kunt u diefstal van uw laadkabel voorkomen?

Helaas zijn er op dit moment geen eenvoudige preventietips voorhanden om het laadkabeldievengilde een halt toe te roepen. Een effectieve, maar tevens omslachtige methode, is door uw laadkabel tussen twee blokken te leggen en uw elektrische sportwagen met een van de wielen hierop te zetten.

Om uw gestolen laadkabel sneller terug te vinden kan het wel verstandig zijn om een foto te maken van het serienummer die u op de stekker vindt.

Is uw laadkabel verzekerd bij diefstal?

In principe valt de laadkabel van uw elektrische sportwagen onder de accessoires dekking. De voorwaarden omtrent diefstal of schade kunnen per verzekeraar echter sterk verschillen. Sportwagen-verzekering.nl helpt u graag met het vinden van de beste sportwagenverzekering, inclusief een gunstige accessoires dekking.

9 februari 2021

Inbraak en preventie

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen