Is alles van uw sportwagen verzekerd bij partiële diefstal?

3 maart 2020

Onderhoud en schade

Diefstal van losse auto-onderdelen is een hardnekkig probleem. Onderdelen als velgen, sturen, airbags, dashboards, klokwerken en navigatiesystemen zijn gewilde objecten onder dieven. Helaas zijn met name auto-onderdelen van exclusieve sportwagenmerken het meest de klos. Welke financiële schade vergoedt uw sportwagenverzekeraar in dit geval? Wij zochten het voor u uit.

 

In eerder verschenen artikelen zijn wij al uitgebreid ingegaan op diefstal van complete auto’s. Maar terwijl het aantal autodiefstallen in 2019 nog af nam, lijkt partiële diefstal juist toe te nemen.

Hoewel de terugvindkans van een complete auto nog enigszins aanwezig is, blijven losse auto-onderdelen per definitie weg. Het zijn vaak georganiseerde bendes die door Nederland trekken en geraffineerd te werk gaan.

Waren eerst vooral autodealers de klos waren lijken deze bendes het nu vooral op woonwijken te hebben voorzien. Met name merken als BMW en Audi zijn gewilde doelen voor het dievengilde. Tegen de tijd dat u de diefstal de volgende ochtend heeft ontdekt, bevinden de auto-onderdelen zich al ergens in Oost-Europa.

Wat dekt uw sportwagenverzekeraar?

Deze partiële diefstal is een hardnekkig probleem en de financiële schade kan behoorlijk oplopen. Dieven gaan niet bepaald voorzichtig te werk en sommige auto-eigenaren treffen een grote ravage aan, om nog maar te zwijgen over de verdwenen onderdelen.

Het wordt nog vervelender als blijkt dat uw verzekeraar bijvoorbeeld niet alle gestolen onderdelen volledig vergoedt. Wist u bijvoorbeeld dat exclusieve velgen niet altijd automatisch zijn meeverzekerd?

Voorkom met deze tips vervelende verassingen en discussies achteraf.

1084

Autoaccessoires verzekeren

De belangrijkste vraag is of uw verzekeraar bepaalde auto-onderdelen tot accessoires rekent. Ingebouwde en vanaf de fabriek meegeleverde onderdelen vallen doorgaans gewoon onder de reguliere dekkingen. Velgen zijn in dit geval een mooi voorbeeld of deze wel of niet zijn meeverzekerd.

Zijn de velgen meegeleverd vanuit de fabriek, dan spreekt men van af-fabriek velgen. Deze velgen vallen doorgaans onder de reguliere dekking van uw sportwagen.

Heeft u echter op eigen gelegenheid een set exclusieve velgen onder uw auto laten monteren, dan vallen deze onder accessoires. Hetzelfde principe gaat ook op voor zaken als:

  • Losse memorabilia. Catalogussen, zonnebrillen, handschoenen, etc.
  • Exclusieve remschijven en uitlaten
  • Carwraps
  • Stoelbekleding

Vaak bieden verzekeraars een apart aanvullend accessoirepakket met een limietwaarde. Om onderverzekering te voorkomen is het verstandig om uw auto mét dergelijke onderdelen te laten taxeren.

Wilt u zeker weten dat ook uw losse auto-onderdelen goed verzekerd zijn? Controleer dan uw polisvoorwaarden of neem contact op met uw sportwagenverzekeraar.

1085

Preventietips partiële diefstal

De kunst is om het dieven zo moeilijk mogelijk te maken om aan en in uw auto te komen.

Eerder schreven wij al over problemen rondom het keyless entrysysteem die veel auto’s hebben, waarbij auto sleutels vrij eenvoudig gehackt konden worden. Gelukkig leveren steeds meer fabrikanten oplossingen voor dit probleem.

Ook kan het de moeite waard zijn om iets meer te investeren in geavanceerde autobeveiligingssystemen zoals LoJack. Andere preventietips om diefstal van auto-onderdelen te voorkomen zijn:

  • Plaats uw auto indien mogelijk in een afgesloten en beveiligde garage
  • Staat uw auto buiten? Zorg dab dat deze goed verlicht is. Dieven staan niet graag in de schijnwerpers
  • Zet exclusieve velgen vast met speciale wielsloten en slotbouten
  • Laat nooit dure accessoires zoals zonnebrillen in de auto of in het zicht liggen

Met een goede sportwagenverzekering zijn ook exclusieve accessoires en onderdelen verzekerd bij diefstal.

3 maart 2020

Onderhoud en schade

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen