Wat u moet weten wanneer u uw sportwagen wilt polijsten

29 mei 2024

Onderhoud en schade

Mark Reus

Hoe zuinig u ook bent op uw (exclusieve) sportwagen, na verloop van tijd is uw lak wel aan een oppoetsbeurt toe. Polijsten is dan een uitstekende oplossing, mits dit op de juiste manier wordt gedaan.

De kleur lak van uw sportwagen is een van de meest aansprekende kenmerken van uw sportwagen. Deze buitenlaag is ook direct een van de kwetsbaarste delen om beschadigd te raken. Na verloop van tijd ontkomt u er niet aan dat uw lak door invloeden van buiten dof wordt en krassen oploopt. 

Veruit de grootste vijanden voor uw lak zijn vogels en insecten. Ook waait er met enige regelmaat Saharazand over ons land, wat kan leiden tot lakschade. 

In dat geval is het polijsten van de lak een uitstekende oplossing om uw sportwagen er weer als nieuw uit te laten zien.

1295

Sportwagen polijsten

Vaak wordt er gedacht dat het polijsten van een auto hetzelfde is als poetsen. Bij poetsen wordt echter alleen de toplaag van de lak behandeld, waardoor deze weliswaar glanst maar niet wordt gerepareerd. 

Bij polijsten worden krassen en andere kleine beschadigingen opgevuld en wordt de echte glans van de lak teruggebracht. Met polijsten schaaft u een dun laagje van uw lak af en verwijdert u op deze manier kleine krasjes en andere niet al te grote beschadigingen. De lak wordt egaal en krijgt dankzij het polijstmiddel zijn originele glans terug. 

U kunt zowel met de hand als met de machine uw sportwagen polijsten. In beide gevallen dient u de auto eerst goed te wassen, zodat al het vuil van de lak is verdwenen. Droog vervolgens de lak af met een microvezeldoek. 

Als u met de hand gaat polijsten, brengt u met een doek het polijstmiddel aan op de lak van uw sportwagen. Het risico door met de hand te polijsten is dat u plekken van de lak niet evenredig behandelt, wat u nadien onherroepelijk gaat zien. Met een polijstmachine kunt u wel het gehele oppervlak gelijkmatig bewerken. Let er daarbij wel op dat u rustig start en langzaamaan sneller het polijstmiddel aanbrengt.

Zodra u klaar bent met polijsten, is het belangrijk om met een microvezeldoek alle resten polijstmiddel van uw sportwagen te verwijderen. Daarna brengt u een beschermende laag wax of (glas)coating aan. 

Hoe vaak u uw sportwagen moet polijsten hangt mede af van het gebruik. Staat de auto een groot deel van het jaar stil, dan is de kans op lakschade uiteraard vele malen kleiner dan wanneer u er dagelijks mee op pad gaat. Gemiddeld kan een gepolijste lak een aantal jaren meegaan voordat deze opnieuw behandeld dient te worden. 

Kras laten herstellen

Heeft u lakschade aan uw sportwagen? Kijk dan eerst hoe groot de schade is. Is een kras in de lak bijvoorbeeld niet al te diep, dan kunt u deze vaak zelf met behulp van polijsten herstellen.

Blijft uw nagel hangen in de kras, dan is deze te diep om nog te polijsten en adviseren wij u om contact op te nemen met een gespecialiseerd schadeherstelbedrijf. Niet alleen kunnen zij u uitstekend helpen om de schade te herstellen, ook is het een voorwaarde om de schade uitgekeerd te krijgen door uw verzekering. 

29 mei 2024

Onderhoud en schade

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen