Zand zonder lakschade van uw sportwagen verwijderen

16 maart 2021

Onderhoud en schade

Helaas kan het van tijd tot tijd gebeuren dat alles buiten bedekt raakt onder een laagje zand. De afgelopen jaren hebben we in Nederland meermaals te maken gehad met zand dat afkomstig was uit de Sahara. Het zand is geen fraai gezicht op uw sportwagen, maar wees voorzichtig wanneer u direct met een spons fanatiek dit eraf wilt boenen. Het zand kan namelijk als schuurpapier werken met lakschade tot gevolg. Met deze tips verwijdert u zonder problemen en lakschade het zand van uw sportwagen.

 

Eens in de zoveel tijd waait er een flinke berg Saharazand over ons land. Hoog in de atmosfeer is dat geen probleem, maar zodra het gaat regenen komt dit zand naar beneden en op uw geliefde sportwagen terecht. Logischerwijs wilt u dit zand zo snel mogelijk eraf halen.

Het is echter belangrijk dat u voorzichtig te werk gaat met het verwijderen van het zand. Met name Saharazand is vrij ruw en grof van structuur. Zodra dit over de lak beweegt ontstaan er al snel minuscule krassen en vegen in uw mooie lak. Gelukkig is er een methode om dit zand veilig van uw sportwagen te verwijderen.

1079

Voorzichtig uw sportwagen wassen

Met name bijzondere autolak met bijvoorbeeld een metallic of matte coating kan extra kwetsbaar zijn voor krassen. Het belangrijkste is dat u het zand daarom niet uitveegt met alleen wat water. Gebruik ook liever niet uw ruitenwissers, voordat uw sportwagen weer schoon is. Het Saharazand kan ook voor krasjes in uw vooruit zorgen.

Hoe haalt u dan het zand van uw sportwagen af? Een goed schuimende autoshampoo kan in dit geval uitkomst bieden. Het schuim neemt in dit geval het zand op. Controleer van tevoren of de fabrikant dan wel dealer van uw sportwagen speciale schoonmaakmiddelen aan- of afraadt.

Met de autoshampoo maakt u een flinke bak sop en brengt dit voorzichtig op de auto aan. Vervolgens spoelt u het sop met zand grondig af. Het kan zijn dat u dit proces meerdere keren moet herhalen. Pas als het zand weg is kunt u uw sportwagen normaal wassen.

Het is in ieder geval belangrijk dat u het zand zo snel mogelijk verwijdert en de tijd neemt voor het wassen van uw sportwagen.

Vermijd met zand de wasstraat

Wellicht heeft u geen tijd (of zin) om zelf uw exclusieve sportwagen met de hand te wassen. Dan is het fijn wanneer u dit kunt uitbesteden. De wasstraat is in veel gevallen echter geen goed idee, zeker niet wanneer er zand op uw auto zit.

Veel ‘hypercars’ zijn te breed om door de wasstraat te passen en voor cabrio’s met een stoffen dak is dit natuurlijk ook geen optie. Bovendien lopen veel auto’s met name bij volautomatische wasstraten nog wel eens schade op.

Gelukkig zijn er ook bedrijven gespecialiseerd in het wassen van exclusieve sportwagens met kwetsbare onderdelen.

Voorkomen is beter dan genezen

Naast Saharazand kunnen er ook andere zaken door de lucht vliegen die voor vuiligheid op uw sportwagen kunnen zorgen, denk bijvoorbeeld aan stuifmeel. Met name wanneer de weersverwachtingen duiden op de komst van Saharazand kunt u het beste uw sportwagen in een overdekte stalling plaatsen. Heeft u deze mogelijkheid (tijdelijk) niet, dan kan een autohoes ook uitkomst bieden.

Voor andere vormen van (lak)schade bent u met een goede sportwagenverzekering in ieder geval financieel gedekt.

16 maart 2021

Onderhoud en schade

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen