Wat u moet weten over de stallingsclausule van uw sportwagenverzekering

Wie een sportwagenverzekering gaat afsluiten, komt hoogst waarschijnlijk de term ´stallingsclausule´ of ´nachtclausule´ tegen. Wat houdt dit precies, wat betekent het voor uw polis en welke voorwaarden stellen sommige sportwagenverzekeraars omtrent deze clausule?

Exclusieve sportwagens zijn niet alleen geliefd onder petrolheads maar helaas ook onder criminelen. Daarom is het belangrijk dat uw sportwagen veilig achter slot en grendel staat wanneer u deze niet gebruikt. Verzekeraars van exclusieve sportwagens kunnen een goede stalling zelfs als eis stellen. In dat geval wordt er dus een stallingsclausule in uw polis opgenomen.

Hoe werkt een stallingsclausule?

Indien er een stallingsclausule is opgenomen in uw polis, verwacht uw verzekeraar dat uw exclusieve sportwagen in een afgesloten stalling staat wanneer u deze voor langere tijd niet gebruikt. Sommige verzekeraars spreken van een nachtclausule, wat in feiten op hetzelfde neerkomt.

Om aan deze clausule te voldoen moet u daarom beschikken over een garage of stalling die volledig kan worden afgesloten. Een carport met een hek voldoet dan ook niet aan de clausule. Wordt uw sportwagen of losse onderdelen daarvan toch gestolen, dan moeten er sporen van braakschade aan uw stalling/garage zijn waar te nemen.

Maar hoe zit dat als u bijvoorbeeld een weekendje weg gaat met uw sportwagen of op bezoek bent bij anderen en de auto op dat moment wordt gestolen? In dat geval is de stallingsclausule niet van toepassing, omdat u dan niet over een eigen privéstalling beschikt.

Stallingsclausule sportwagen

Kenmerken van een veilige stalling

In de eerste plaats is een optimale stalling voor uw exclusieve sportwagen voorzien van goed hang- en sluitwerk. Kies het liefst voor sloten met het SKG keurmerk (Stichting Kwaliteit Gevelbouw).

Zorg er verder voor dat alle deuren rondom de stalling goed verlicht zijn. Dieven staan niet graag in de schijnwerpers. Het laten plaatsen van een elektronisch beveiligingssysteem is ook sterk aan te bevelen. Hiervoor kunt u eventueel een gecertificeerd beveiligingsbedrijf inschakelen die u hierover verder kunnen adviseren.

Natuurlijk mag u ook de brandveiligheid van de stalling niet vergeten. Zorg dat er altijd een brandblusser in de buurt staat en berg brandbare producten/vloeistoffen veilig op.

Voor uw bolide is het verder belangrijk dat de stalling droog en warm is. Een temperatuur van zo’n 15 graden bij een luchtvochtigheid van maximaal 40% is ideaal, met name voor klassieke sportwagens.

Geen mogelijkheid voor eigen stalling

Niet iedereen heeft helaas de beschikking over een eigen afsluitbare privéstalling op eigen terrein. Een parkeergarage dat bijvoorbeeld tot een appartementencomplex behoort, wordt niet als privéstalling gezien maar als openbare garage.

Gelukkig denken veel sportwagenverzekeraars in dat geval graag met u mee om alsnog tot een oplossing te komen. Zo kan het zijn dat de stallingsclausule vervalt, maar dat er extra beveiligingseisen aan uw exclusieve sportwagen worden gesteld. Bijvoorbeeld dat deze is voorzien van antidiefstalsystemen. De ontwikkeling van slimme antidiefstalsystemen heeft in de afgelopen jaren enorme sprongen gemaakt. Hierdoor wordt het steeds moeilijker voor dieven om weg te komen met uw sportwagen en is deze eenvoudig weer terug te vinden.

Wilt u meer weten over onze sportwagenverzekering en voorwaarden omtrent de stallingsclausule? Ook wij leveren uitsluitend maatwerk voor uw exclusieve sportwagen waar onze klantenservice u graag meer over vertelt.

 

Geplaatst op

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen

Reacties

 • Joris van der Veen
  20 oktober 2020

  Het is inderdaad een heerlijk gevoel om rond te rijden in een luxe sportwagen, waarbij je je niet druk hoeft te maken over criminelen. Een stallingsclausule is een goede stap in de juiste richting, maar voor extra beveiliging kun je ook denken aan een sleutelbeveiliging tegen relay attacks. De Keyless Protector is hiervoor zeer geschikt.

  • Mark Reus
   20 oktober 2020

   Goedenavond Joris,
   Helaas werken verzekeraars hier niet mee en maakt dit de terugvindkans niet groter. Daarom zijn we groot voorstander van peilzenders, of zelfs GPS volgsystemen. Dan kan de auto bij diefstal tenminste worden teruggevonden.
   Groeten,
   Mark Reus

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.