Wat te doen bij een kras of lakschade op uw exclusieve sportwagen?

30 oktober 2020

Onderhoud en schade

Een kras op uw sportwagen is ontzettend vervelend en vaak kostbaar om te laten herstellen. Met name voor exclusieve sportwagens met een bijzondere lakafwerking komt er vaak een gespecialiseerd schadeherstelbedrijf aan te pas. Welke schade dekt uw sportwagenverzekering bij een kras op uw lak?

 

Al bent u nog zo zuinig op uw sportwagen, de kans dat u ooit geconfronteerd wordt met lakschade is helaas groot. In de meeste gevallen gebeurt dit gelukkig zonder opzet en soms zelfs door eigen toedoen. Desondanks zijn de gevolgen natuurlijk niet minder vervelend.

U ontdekt een kras op uw lak

De meeste krassen en lakschade op auto’s ontstaan op of rond de portieren, maar ook de voor- en achterkant zijn vaak de klos. In sommige gevallen kan lakschade al ontstaan wanneer iemand met zijn jas langs uw auto loopt. In meer ernstige situaties ontstaat lakschade door een (eenzijdige) aanrijding of vandalisme.

Het belangrijkste wat u kunt doen wanneer u een kras op uw lak ontdekt is de schade zo snel mogelijk laat herstellen. Het is niet altijd met zekerheid vast te stellen hoe lang de betreffende kras al op een auto zit. Afhankelijk van de diepte van de kras kunnen de onderliggende lagen van de lak extra kwetsbaar worden, met nog grotere schade tot gevolg.

1086

Ga niet zomaar zelf aan de slag

Omdat veel exclusieve sportwagens over een bijzondere lakkleur of afwerking beschikken, is de kans groot dat u lakschade door een gespecialiseerd schadeherstelbedrijf moet laten herstellen. Op internet zijn er desondanks tal van doe-het-zelf tips te vinden voor het verwijderen van krasjes in de lak. Voor exclusieve sportwagens raden wij dit in de meeste gevallen af, omdat sommige huis-tuin-en-keukenmiddeltjes de schade juist kunnen verergeren.

Desondanks is het wel mogelijk om zelf in te schatten hoe diep een kras is. Hiervoor maakt u de kras eerst nat. Kunt u de kras niet of bijna niet meer zien, dan gaat het slechts om een oppervlakkig krasje. Met speciale polijstmiddelen kan de kras in dat geval worden weggepoetst. Blijft de kras zichtbaar of ziet u zelfs een wit of grijze kleur in de kras? Dan zit de kras door de bovenste laklagen heen.

Bij een diepere kras zal het schadeherstelbedrijf de kras plamuren, schuren, gronden en uiteindelijk lakken. Vaak moet de juiste lakkleur apart besteld worden. Het is belangrijk dat u het schadeherstel door een gespecialiseerde garage laat uitvoeren. Garages hebben een accreditatie nodig om onderdelen of lak van luxe automerken te kunnen ontvangen.

Lakschade en uw sportwagenverzekering

Het is belangrijk dat u goed de polisvoorwaarden van uw sportwagenverzekeraar naloopt omtrent lakschade.

In de meeste gevallen is uw sportwagen hiervoor verzekerd. Wel kan het laten behandelen van de lakschade door een gespecialiseerd schadeherstelbedrijf een voorwaarde zijn voor schadevergoeding.

Is de lakschade ontstaan door vandalisme? Dan moet u naast de reparatie ook aangifte doen bij de politie.

Is er ten slotte lakschade aan uw sportwagen ontstaan, doordat uw buurkind met een fiets tegen uw auto komt? Dan kunt u eventueel beroep doen op de aansprakelijkheidsverzekering van uw buren.

30 oktober 2020

Onderhoud en schade

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen