Wanneer wordt een sportwagenverzekering geweigerd?

20 januari 2023

Verzekeren en financieel

Net als bij andere verzekeringen kan het voorkomen dat een verzekeraar een aanvraag weigert. Als eigenaar van een dure sportwagen komt u dan voor een vervelende verrassing en een groot probleem te staan. Zonder verzekering mag u immers niet de weg op met uw bolide. Wij vertellen hoe u waarom een sportwagenverzekering geweigerd kan worden en wat u in dat geval mogelijk nog kunt doen. 

U bent te jong of te oud
Met name voor het verzekeren van bijzondere sportwagens, zoals hypercars, kan de leeftijd van de eigenaar bij verzekeraars een belangrijke rol spelen. Zo stellen veel verzekeraars een leeftijd van 25 jaar als ondergrens. Dit komt in de regel neer op leeftijdsdiscriminatie, maar daar zit wel een belangrijke redenering achter. 

Jonge chauffeurs hebben logischerwijs nog weinig rijervaring, terwijl met name een hypercar juist extra rijvaardigheid en verantwoordelijkheid vraagt. Daarnaast zijn er statistisch gezien veel verkeersongevallen en overtredingen waar relatief jonge bestuurders bij betrokken zijn. Hetzelfde principe geldt ook voor bestuurders van 75 jaar en ouder, waarvan de rijvaardigheid in de meeste gevallen is afgenomen. Bij sportwagen-verzekering.nl hebben we vanwege deze zaken er daarom voor gekozen om alleen sportwagenverzekeringen af te sluiten met sportwageneigenaren vanaf 28 jaar.


 

1244

U heeft een rijontzetting gehad
Bij ernstige verkeersovertredingen, zoals meer dan 50 km/u te hard rijden of rijden onder invloed van alcohol of drugs, kan iemand een (tijdelijke) rijontzetting opgelegd krijgen. Ook wanneer dit niet meer van kracht is, blijft deze informatie beschikbaar voor sportwagenverzekeraars. Een rijontzegging is helaas geen teken van goed rijgedrag.

Een verzekeraar kan er daarom voor kiezen om uw verzekeringsaanvraag te weigeren. Maakt u zich echter geen zorgen, een incidentele kleine verkeersovertreding heeft natuurlijk geen invloed op uw aanvraag voor een sportwagenverzekering. 

U heeft een strafblad
Voor sommige sportwagenverzekeraars kan een strafblad ook een reden zijn om uw aanvraag te weigeren en u geen verzekering te verstrekken. De weigering is afhankelijk van de ernst en wanneer het strafbare feit heeft plaatsgevonden.

Ernstige betalingsachterstand bij een vorige verzekeraar
Een keer de verzekeringspremie vergeten te betalen kan bij iedereen gebeuren, maar wanneer u bij uw vorige verzekeraar bent weggestuurd wegens wanbetaling, kan een andere verzekeraar er minder vertrouwen in hebben dat u dit keer wel netjes zult betalen. Verzekeraars kunnen zien waarom u bij uw vorige verzekeraar bent weggestuurd, dus wees gewaarschuwd.

Uw sportwagen voldoet niet aan de voorwaarden van de verzekeraar
Verzekeraars van exclusieve sportwagens verzekeren niet zomaar iedere auto. Het verzekeren van exclusieve sportwagens vraagt immers om specialistische kennis en maatwerk om de beste dekking en premie te kunnen geven. 

Bij sportwagen-verzekering.nl stellen we bijvoorbeeld de volgende voorwaarden om in aanmerking te komen:

  • Sportwagens van 10 jaar en ouder moeten minimaal €35.000 waard zijn. 
  • Sportwagens van 10 jaar en jonger moeten minimaal €35.000 waard zijn en een nieuwwaarde hebben van €80.000. 
  • Bestuurders vanaf 28 jaar tot 75 jaar.
  • Wij verzekeren uitsluitend Allrisk. 


Wat te doen wanneer uw aanvraag wordt geweigerd?
Niet elke verzekeringsaanvraag wordt geaccepteerd, maar wat kunt u doen wanneer uw aanvraag wordt geweigerd? 

Allereerst kunt u het proberen bij andere sportwagenverzekeraars. Sommige verzekeraars werken met andere voorwaarden. 

Mocht u dit al geprobeerd hebben, dan is er nog de mogelijkheid om uw sportwagen te verzekeren bij De Vereende. Dit is een verzekeringsmaatschappij samengesteld door diverse verzekeraars om personen die een risico vormen voor andere verzekeraars toch een verzekering te bieden. Bij De Vereende wordt uw aanvraag waarschijnlijk wel geaccepteerd, maar houd in uw achterhoofd dat premies hoger zijn en de dekkingswaarde niet kan kloppen, omdat er geen specialistische kennis is bij deze verzekeraar over sportwagens. Ook kunnen de voorwaarden afwijken van de voorwaarden van sportwagenverzekeraars.

In het uiterste geval kunt u geen verzekering afsluiten en moet u uw sportwagen helaas weer van de hand doen. Zorg er daarom voor dat u waar mogelijk strafbare zaken voorkomt en netjes op tijd uw verzekeringspremie betaalt. 

20 januari 2023

Verzekeren en financieel

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen