Hebben verkeersboetes invloed op uw sportwagenverzekering?

22 februari 2022

Verzekeren en financieel

Inmiddels zijn de nieuwe tarieven voor verkeersboetes in 2022 bekend. Als sportwageneigenaar is het natuurlijk verleidelijk om af en toe het gaspedaal wat harder in te trappen of uw motor flink te laten brullen. Verkeersovertredingen leiden in de meeste gevallen tot een geldboete, maar hebben verkeersovertredingen ook invloed op uw sportwagenverzekering?

Als sportwagenbezitter kunt u voor uitlopende verkeersovertredingen een boete krijgen, waarbij de hoogte van de boete afhangt van de ernst van de overtreding. Hieronder vallen zaken als:

 • Te snel rijden;
 • Fout parkeren;
 • Niet handsfree bellen;
 • Gevaarlijk of asociaal rijgedrag;
 • Het veroorzaken van geluidsoverlast.

Naast een geldboete kunt u ook een tijdelijke rijontzegging krijgen. Dit heeft vooral in praktische zin natuurlijk grote gevolgen voor uw dagelijks leven en zelfs voor uw woon-werkverkeer.

1209

Belangrijkste tarieven en wijzigingen voor u op een rij

Jaarlijks worden de tarieven voor verkeersboetes aangepast, hieronder ziet u de belangrijkste tarieven en wijzigingen in 2022:

 • Niet aangeven van richting: 100 euro;
 • Niet stoppen voor een stopstreep: 100 euro;
 • Niet dragen van een autogordel: 150 euro;
 • Onnodig links rijden op de snelweg of autoweg: 220 euro;
 • Over een verdrijvingsvlak rijden: 250 euro;
 • Rechts geen voorrang verlenen: 250 euro;
 • Door rood rijden: 250 euro;
 • Rijden met een smartphone in uw hand: 350 euro;
 • Negeren van een rood kruis: 250 euro.

Snelheidsboetes

De hoogte van een snelheidsboete is afhankelijk van waar en hoeveel u te hard rijdt. Rijdt u bijvoorbeeld 5 kilometer te hard binnen de bebouwde kom? Dan moet u 36 euro betalen. Voor 10 kilometer te hard op de snelweg betaalt u al 66 euro. Bij een snelheidsovertreding van 20 kilometer en hoger komt uw boete al snel uit boven de 200 euro en vanaf 30 kilometer te hard krijgt u een strafbeschikking plus het risico op een rijontzegging.

Mobiel en onnodig links rijden boetes

In 2021 betaalde u voor het rijden met een mobiel in de hand nog 250 euro, maar in 2022 is dit met 100 euro verhoogd naar 350 euro. Ook onnodig links rijden op de snelweg of autoweg is dit jaar 70 euro duurder geworden en kost u nu 220 euro.

Geluidsoverlastboete

Een relatief nieuwe verkeersboete betreft het veroorzaken van geluidsoverlast met uw sportwagen. In sommige gemeenten kan deze boete oplopen tot 400 euro.

Door middel van een lawaaiflitser wordt het aantal decibellen afkomstig van uw sportwagen gemeten. Wanneer dit aantal een bepaald niveau overtreft, is er sprake van geluidsoverlast. Een brullende V8 motor kan u in zo’n geval dus veel geld kosten.

Verkeersovertredingen en uw sportwagenverzekering

Als u een zware verkeersovertreding begaat krijgt u een strafbeschikking. Denk bijvoorbeeld aan rijden onder invloed, doorrijden na een ongeluk of wanneer u 30 kilometer of meer te hard rijdt. In zeer ernstige gevallen moet u zelfs voor de rechter verschijnen. Bij alle zware verkeersovertredingen bouwt u dus een strafrechtelijk verleden op, wat u ook bij uw sportwagenverzekeraar moet melden.

In principe heeft een incidentele kleine verkeersovertreding geen invloed op uw sportwagenverzekering. Wanneer er echter sprake is van een strafrechtelijk verleden, kan een verzekeraar u bij aanvraag van een nieuwe polis weigeren of een hogere premie in rekening brengen. Mocht blijken dat u een strafrechtelijk verleden heeft achtergehouden, kan uw sportwagenverzekeraar uw verzekering zelfs stopzetten.

Omdat wij uitsluitend maatwerk bieden als het aankomt op het verzekeren van uw sportwagen, denken wij in elke situatie graag met u mee voor een passende oplossing.

22 februari 2022

Verzekeren en financieel

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen