De meest bijzondere concept cars uit de jaren ‘80

11 november 2022

Besproken sportwagens

De jaren ‘80 waren interessante tijden wat betreft muziek, films en mode, maar ook voor auto’s. Veel klassieke sportwagens uit deze tijd zijn daarom nog steeds geliefd onder verzamelaars. Minstens zo bijzonder zijn de concept cars uit deze tijd. In dit artikel bespreken we 4 concept cars die vandaag de dag nog steeds het hart van menig verzamelaar sneller doen kloppen. 

 

Een concept car of conceptauto is een prototype van een nieuw model waarmee de nieuwe techniek wordt getest en de eerste reactie van het publiek. Concept cars hebben vaak een ietwat futuristische uitstraling en lang niet elke concept car haalt het tot massaproductie. Concept cars zijn erg geliefd onder verzamelaars, vaak omdat er maar enkele van zijn geproduceerd. Eerder schreven we bijvoorbeeld al over de futuristische concept car van Maserati.

Mercedes-Benz NAFA (1981)
In de zomer van 1981 werd de Mercedes-Benz NAFA geïntroduceerd. De 2,5 meter lange NAFA was buiten de nogal opmerkelijke uitstraling ook voorloper in de autowereld, want in feite is dit de hele vroege voorloper van de Smart.


Maar deze kleine concept car heeft uiteindelijk nooit het levenslicht gezien. De Mercedes-Benz NAFA kon niet voldoen aan alle veiligheidsregels en moest daarom helaas uit de plannen van Mercedes-Benz worden gehaald. Vijftien jaar later, in 1996, werden de ideeën van de eerste generatie A-klasse gebaseerd op deze compacte Mercedes-Benz NAFA. 
 

Porsche Panamericana (1989)
De Porsche Panamericana lijkt op een Porsche 911, maar dat is het niet. Deze concept car werd op de Frankfurt Motor Show geïntroduceerd om de 80ste verjaardag van Porsche-eigenaar Ferry Porsche te vieren. De naam Panamericana was afgeleid van de Carrera Panamericana, een wegrace door Mexico uit de jaren ’50, die Porsche overigens nooit won.

De tweezitter was technisch gezien gebaseerd op de Porsche 911 Carrera 4. Dankzij de 250 pk sterke 3,6 liter zescilinder boxermoter, kon de Panamericana een acceleratie naar 100 km/u in 5,8 seconden realiseren. Ook bereikte deze sportwagen een topsnelheid van meer dan 250 km/u. Wat opvalt aan dit design, is het volledig transparante en afneembare glazen dak. 

De plannen waren er om de Porsche Panamericana te produceren. Porsche had helaas geen geld om dit project te kunnen financieren. Uiteindelijk zijn er twee exemplaren van deze Porsche Panamericana geproduceerd. Een was voor Ferry Porsche (opvolger eigenaar en zoon van Ferdinand Porsche) en het andere exemplaar is te bezichtigen in het Porsche Museum in Stuttgart.

Volkswagen Scooter (1986)
De Volkswagen Scooter was een conceptauto van een driewieler. Volkswagen probeerde een futuristische auto te maken met sportieve specificaties in combinatie met het typische jaren 80 design. De driewieler had zelfs gullwing deuren, die ook nog compleet te verwijderen waren.

Het bleef echter bij een moedige poging, de Volkswagen Scooter bereikte de markt namelijk nooit. Volkswagen zag uiteindelijk te weinig potentie in het idee en dus werd de Volkswagen Scooter nooit geproduceerd.

Lamborghini Athon (1980)
De Lamborghini Athon is een conceptauto van Lamborghini die in 1980 op de autoshow van Turijn werd gepresenteerd. Deze tweezitter was bedoeld voor zonnig weer, de naam Athon werd afgeleid van de Egyptische zonnegod Aton.

De techniek en het chassis van de Lamborghini Athon werden overgenomen van de Lamborghini Silhouette. De motor was een drieliter V8. Opvallend aan de Lamborghini Athon is dat het een ingebouwde telefoon had, wat erg bijzonder was voor auto’s in de jaren ’80.

Helaas is ook de Lamborghini Athon nooit in productie gegaan, mede door de financiële problemen van Lamborghini in die periode. Na de presentatie op de autoshow van Turijn stond de auto in het Bertone museum. In mei 2011 werd deze conceptauto nog geveild voor $487.000.

Uw (jaren ’80) sportwagen verzekeren
Uiteindelijk  is elke sportwagen uniek, waardoor wij uitsluitend maatwerk leveren als het op verzekeren aankomt. Bent u in het bezit van een jaren ’80 sportwagen, concept car of andere exclusieve sportwagen? Bij Sportwagen-verzekering kunt u uw exclusieve sportwagen verzekeren tegen de beste verzekeringsvoorwaarden.

11 november 2022

Besproken sportwagens

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen