De meest opvallende Lamborghini’s aller tijden

1 mei 2019

Besproken sportwagens

Wie wilt opvallen rijdt in een Lamborghini. Het inmiddels wereldberoemde logo met de stier weerspiegelt het karakter van de auto’s; eigenwijs en krachtig. In dit artikel laten wij de meest bijzondere Lamborghini’s ooit voorbijkomen. Over smaak valt niet te wisten, maar dat deze sportwagens opvallend zijn zal iedereen beamen!

 

Lamborghini is van oorsprong een tractorenbouwer, maar verraste in 1963 de wereld met de introductie van de Lamborghini 350 GTV op de autosalon van Genève. Oprichter Ferruccio Lamborghini stal direct de show met zijn allereerste sportwagen en liet tegenpool Enzo Ferrari in het stof bijten. Vanaf dat moment had Ferrari er een geduchte concurrent bij.

Hoewel beide Italiaanse automerken zich richten op de productie van snelle supercars, zijn de overeenkomsten ver te zoeken. Zo heeft Lamborghini zich nooit echt op de racerij gestort, waarin Ferrari decennialang domineerde. En waar Ferrari zowel op het gebied van techniek als design een relatief conservatie koers aanhield, kon het bij Lamborghini niet gek genoeg. Dit blijkt onder meer uit de introductie van een aantal roemruchte Lamborghini’s. Over de ‘schoonheid’ van deze exemplaren zijn de meningen verdeeld, maar bijzonder zijn ze wel.

Lamborghini Espada

Met de Espada wilde Lamborghini in 1968 een zeer comfortabele sportwagen voor het hele gezin op de markt brengen. Dit exemplaar kwam voort uit het Marzal concept, welke uiteindelijk nooit het levenslicht heeft gezien.

Destijds was de Espada één van de duurste Lamborghini’s, maar daar kreeg men ook flink wat luxe voor terug. De sportwagen had een krachtige V12 motor met 325 pk. Er zijn uiteindelijk circa 1.217 Espada’s geproduceerd voordat in 1978 de productie werd gestopt.

Lamborghini Cheetah

Ook off-road wilde Lamborghini de snelste zijn en dus kwam het Italiaanse automerk in 1977 met de Cheetah. Het verhaal rond deze snelle terreinwagen verliep echter vrij bijzonder.

In opdracht van het Amerikaanse leger en in samenwerking met de Amerikaanse voertuigenproducent MTI, werd de Cheetah voorzien van een V8 5,9 liter motor. De motor was deels gebouwd met onderdelen van Chrysler. Hoewel de Cheetah uiteindelijk nooit in productie is genomen voor de consumentenmarkt, heeft dit model wel de basis gelegd voor de Hummer. Ook was de latere Lamborghini LM002 terreinwagen gebaseerd op de Cheetah.

Lamborghini Jamara

De Jamara zou u kunnen zien als een samensmelting van de Espada en de Islero. Wat de Jamara opvallend maakt, is dat Lamborghini in de jaren ‘70 met deze auto juist een alledaags model wilde produceren voor met name de Amerikaanse markt. Naar verluidt zou oprichter Ferruccio Lamborghini zelf dagelijks in deze auto hebben gereden. Het is treffend dat juist dit model, bedoeld voor een groter publiek, wellicht het minst succesvolste model van Lamborghini tot nu toe werd. Voor Lamborghini was de Jamara het ultieme bewijs dat het automerk vooral moest vasthouden aan zijn avontuurlijke design. Uiteindelijk zijn er van de Jamara slechts 327 exemplaren gebouwd.

Lamborghini 400 GT Flying Star II

In 1966 kwam Lamborghini met deze futuristisch ogende 400 GT Flying Star II. Dit prototype kwam voort uit een bijzondere samenwerking tussen Lamborghini en Carrozzeria Touring Superleggera. Deze voertuigbouwer werkte ook al samen met merken als Alfa Romeo en BMW.

Wat de samenwerking tussen Carrozzeria Touring en Lamborghini vooral bijzonder maakte is dat de Flying Star het laatste bouwproject is waar Carrozzeria aan heeft gewerkt voordat het in 1966 op de fles ging.

Uw Lamborghini verzekeren

Vandaag de dag is Lamborghini een zeer gerespecteerd sportwagenmerk dat nog altijd vooroploopt als het gaat om techniek en design. Bent u de trotse eigenaar van een Lamborghini, maar zoekt u nog een passende sportwagenverzekering? Via onze website kunt u direct een vrijblijvende offerte aanvragen.  

1 mei 2019

Besproken sportwagens

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen