Wel of geen sportwagen op de zaak zetten?

1 juli 2019

Verzekeren en financieel

Mark Reus

Is een sportwagen op de zaak zetten mogelijk en aantrekkelijk? Een vraag die veel ondernemers zich waarschijnlijk wel eens hebben afgevraagd. In dit artikel gaan wij uitgebreid in op de voor- en nadelen van een bedrijfssportwagen.

 

Onder het mom ‘het aangename met het nuttige combineren’ is het een ideaal scenario om in uw geliefde sportwagen naar uw werk en klanten te rijden. Wanneer de zaken goed gaan, mag u daar natuurlijk best zelf de vruchten van plukken.

Toch kunnen er nogal wat haken en ogen zitten aan een sportwagen van de zaak en is het dus belangrijk dat u op voorhand goed op de hoogte bent van de voor- en nadelen. Dit betreft niet alleen het financiële en fiscale aspect, maar ook de mogelijke impact op het imago van uw bedrijf.

In dit artikel beperken wij ons tot het kopen van een sportwagen voor de zaak en houden we leasen  buiten beschouwing.

De Belastingdienst

Als (zelfstandig) ondernemer heeft u bij de aanschaf van een nieuwe sportwagen de keuze om deze op de zaak te zetten of uitsluitend privé te houden. Fiscaal voordeel is in dit geval de belangrijkste reden om een auto op de zaak te zetten.

De kosten voor de auto komen voor rekening van uw bedrijf en worden van de winst afgetrokken, waardoor u minder winstbelasting betaalt. Bovendien mag u per zakelijk gereden kilometer €0,19 declareren. Deze regels gelden in principe ook voor sportwagens.

Verder moet u over uw zakelijke sportwagen 22% bijtelling betalen over de cataloguswaarde. De bijtelling wordt vervolgens bij uw belastbaar inkomen opgeteld. Voor een dure sportwagen kan dit dus behoorlijk oplopen.

De Belastingdienst kijkt daarbij niet naar de waarde van uw sportwagen, maar kan wel protesteren tegen de grootte van uw wagenpark. Afhankelijk van hoe groot uw onderneming is, het aantal medewerkers en hoeveel auto’s u op de zaak heeft bepaalt De Belastingdienst of dit redelijk is. De kans is groot dat u als eenmanszaak niet 10 sportwagens op de zaak mag zetten.

Wanneer u minder dan 500 privékilometers per jaar met uw bedrijfssportwagen rijdt, hoeft u geen bijtelling te betalen. De ficus verwacht dan natuurlijk wel een gedetailleerde kilometerregistratie. Let op: Voor klassieke sportwagens van 15 jaar en ouder gelden weer afwijkende bijtellingregels.

Wij raden u in ieder geval aan om ook uw boekhouder of accountant te raadplegen over de fiscale gevolgen van een sportwagen op de zaak zetten.

1076

Signaal uitstralen

Een ander aspect is natuurlijk hoe uw omgeving reageert op uw exclusieve sportwagen. Dit hangt natuurlijk sterk af van het type bedrijf en branche waarin u opereert.

Het voorrijden met uw dure bolide bij een klant kan tegen u werken. Zo kan een klant kritischer worden ten opzichte van uw tarieven. Bestaan uw klanten uit overheidsinstanties of non-profit organisaties? Dan kan het voorrijden met een Ferrari of Porsche uw klant zelfs in verlegenheid brengen.

Anderzijds kan een sportwagen ook juist in het voordeel werken, met name in branches in het hogere segment zoals de luxe entertainmentbranche en de automotive branche. Wanneer u een meer exclusief klantenbestand heeft, kan het zelfs van u verwacht worden en is het ‘not done’ om in een simpele stadsauto voor te rijden. Ook kunt u uw opvallende bolide inzetten als reclamemiddel door gebruik van unieke car wraps voorzien van uw bedrijfslogo.

Uw zakelijke sportwagen verzekeren

Zowel voor privé als bedrijfssportwagens is een goede sportwagenverzekering natuurlijk belangrijk. Voor een sportwagen van de zaak kunt u de btw (belasting over de toegevoegde waarde) op uw premie bovendien terugvragen bij de Belastingdienst.

Bent u nog op zoek naar een geschikte sportwagenverzekering? Vraag dan direct een vrijblijvende offerte aan via onze website.

1 juli 2019

Verzekeren en financieel

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen