Wat gebeurt er met Alpina na de overname door BMW?

20 december 2023

Besproken sportwagens

Mark Reus

Met de overname door BMW eindigt een mooi hoofdstuk van Alpina, maar het betekent niet het einde van het verhaal voor de Duitse tuner en eigenaren van deze sportwagens hoeven dan ook niet te wanhopen.

Alpina is een van de bekendste Duitse niche sportwagenfabrikanten. Sinds Burkard Bovensiepen het bedrijf op 1 januari 1965 oprichtte ligt de focus op het tunen van BMW’s. Vandaar ook de dubbele carburateurs en krukas in het logo van Alpina.

In het begin was Alpina vooral bezig met het tunen van tourwagens van BMW. Na het winnen van het European Tour Car Championship in 1977 trok Alpina zich terug uit de autosport om zich te concentreren op het tunen van BMW-modellen voor op de openbare weg. 

Hoewel BMW vanaf begin af aan de fabrieksgarantie op door Alpina gebouwde modellen honoreerde, was de stap naar het tunen van gewone BMW-modellen voor het Duitse federale ministerie van Transport Alpina reden om Alpina in 1983 officieel te erkennen als onafhankelijke fabrikant.

1277

Alpina voor wie nóg iets meer BMW wil

Alpina groeide onder leiding van Burkard’s zonen Florian en Andreas uit tot een gerenommeerd sportwagenmerk dat geliefd is bij mensen die een BMW zoeken met iets meer sportiviteit en luxe. Sinds de oprichting zijn er ongeveer 60.000 auto’s uit de fabriek in Buchloe gerold, waarvan 25.000 nog altijd bestaan. Daarbij worden de Alpina’s al jarenlang gebouwd op de productielijn van BMW en voorzien van diverse Alpina-onderdelen, voordat ze terugkeren naar Alpina’s eigen fabriek voor de eindassemblage en indien gewenst op maat gemaakte interieuronderdelen. 

Ondanks of wellicht ook wel dankzij dit succes kondigden de gebroeders Bovensiepen in 2022 aan dat zij de rechten op de merknaam Alpina hebben verkocht aan BMW. Als reden noemde de sportwagenfabrikant dat het flink zou moeten investeren in zijn producten om te kunnen voldoen aan de steeds strenger wordende milieueisen. Daarnaast vreesde Alpina dat de invoering van een mogelijke luxetaks op grote motoren in Duitsland de vraag naar zijn sportwagens zou beperken. 

Tot eind 2025 blijft Alpina in zijn eigen fabriek auto’s produceren en daarna wordt het een sub-label van BMW. De sportwagens rollen vanaf dan naast de gewone BMW- en M-modellen van de band.

Alpina Classic

Met de verkoop van Alpina verdwijnt het merk, maar de gebroeders Bovensiepen hebben wel bedongen dat zij de merknaam mogen gebruiken voor andere initiatieven. Daarnaast behoudt Alpina zijn eigen productiefaciliteiten.

Om hun bestaande klanten te blijven ondersteunen hebben de gebroeders daarom Alpina Classic opgericht. In de eigen productiefaciliteit gaat het bedrijf onderdelen produceren, zoals de unieke Alpina-wielen en het nodige spoilerwerk, voor Alpina’s die tussen 1965 en 2025 zijn gebouwd. herstelwerkzaamheden aan het koetswerk worden uitbesteed.

In de nabije toekomst worden motor-, ophangings- en interieurrevisies ter plekke uitgevoerd. Daarbij gaat Alpina ook upgrades ontwikkelen voor modellen die in de afgelopen tien jaar zijn verkocht, zoals aerodynamische onderdelen en nieuwe bekleding. Het bedrijf verwacht niet dat het toekomstige klassiekers gaat voorzien van een elektrische aandrijflijn.

Daarnaast blijft Alpina Engineering de BMW Group ondersteunen bij de ontwikkeling van onderdelen voor toekomstige BMW-modellen. 

Ook zouden de gebroeders mogelijk plannen hebben om een nieuw merk op te richten dat zich richt op het hogere autosegment.

Alpina mag dan als onafhankelijke tuner van het toneel verdwijnen, eigenaren van deze sportwagens worden niet in de steek gelaten. Daarbij zal de zeldzaamheid van Alpina’s en daarmee de waarde alleen maar verder toenemen zodra de officiële productie ten einde komt.

20 december 2023

Besproken sportwagens

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen