Waarom dit de populairste kleuren voor sportwagens zijn

22 april 2024

Verzekeren en financieel

Mark Reus

De kleur van een auto is meer dan alleen een esthetische keuze, het weerspiegelt vaak ook de persoonlijkheid van de eigenaar. In dat licht bezien lijken Nederlandse sportwagenbezitters steeds saaier te worden.

De kleur van een auto is het eerste wat omstanders zien als deze passeert en roept emotionele reacties op. Psychologen stellen dat zwart door mensen wordt gezien als succes en autoriteit, wit symboliseert moderniteit en blauw straalt kalmte uit. 

De kleur van een sportwagen creëert onbewust een profiel van de bestuurder, wat van invloed kan zijn op hoe je je gedraagt op de weg. Uit onderzoek van carVertical komt bijvoorbeeld naar voren dat sommige autokleuren meer kans hebben op een ongeluk. Zo heeft 60% van de rode auto’s een ongeluk gehad. Ook bruin en zwarte auto’s zijn met 59% en 57% relatief gevaarlijker.

Tegelijkertijd vallen auto’s met felle kleuren eerder op in het verkeer dan grijze of zilveren auto’s, die veel meer op de kleur van de weg lijken.

1287

Populairste autokleuren

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek komt naar voren dat het Nederlandse wagenpark al jaren vergrijst. In het begin van dit millennium waren rood en blauw nog de populairste autokleuren, gevolgd door grijs. Destijds waren er 1,1 miljoen auto’s grijs van kleur, wat neerkwam op 18% van het totale Nederlandse wagenpark.

Sinds 2005 is grijs de populairste lakkleur voor auto’s in Nederland en was begin 2022 34% van alle auto’s grijs. Op de tweede plek stond zwart en blauw maakte de top-3 compleet. 

Wereldwijd is voor sportwagens rood de populairste kleur. In Nederland is dat niet voor alle sportwagenmerken het geval, zo blijkt uit data van Kenteken.tv.

Populaire kleuren Ferrari

Het mag niet tot de verbazing spreken dat bij Ferrari rood de boventoon voert. Ook in Nederland kiezen liefhebbers van Ferrari vaak voor rood.

In de jaren tachtig bereikte de populariteit van rood voor een Ferrari in Nederland een hoogtepunt met ruim 78%, om in de jaren daarna gestaag af te nemen tot 26,7% in 2020. De afgelopen jaren heeft rood weer aan populariteit gewonnen en is ruim een derde van de Ferrari’s in Nederland voorzien van deze kleur.

1288

Populaire kleuren Aston Martin

Aston Martin wordt door zijn deelname aan de autosport al jarenlang geassocieerd met groen. Sportwagens van de Britse autofabrikant hebben door de jaren heen in verschillende tinten groen geracet. 

In 2023 was volgens Aston Martin van alle verkochte modellen 24% gespoten in een van de negen groene tinten. Daarbij was het officiële Aston Martin Racing Green mede dankzij de deelname aan de Formule1 de populairste keuze, nog voor de populaire kleuren grijs en zilver. 

In Nederland is dit net even anders. Het afgelopen jaar was 50% van de Aston Martin’s grijs, 30% groen, 10% wit en 10% bruin.

1289

Populaire kleuren Bugatti

Als we kijken naar Bugatti blijkt dat een goede afspiegeling te zijn van het Nederlandse wagenpark. De Bugatti’s die door de jaren heen in Nederland zijn geregistreerd zijn met name blauw geweest. Ook grijs voert de boventoon, terwijl de afgelopen jaren zwart in opkomst was.

1290

Kleur schade en verzekeringspremie

Feit is wel dat welke kleur u ook kiest voor uw sportwagen, dit geen effect heeft op uw verzekeringspremie

Verder is het zo dat door de vele exclusieve kleuren die er tegenwoordig beschikbaar zijn voor sportwagens, bij bijvoorbeeld lakschade het herstel voor een parelmoerkleur of matte coating doorgaans kostbaarder is.

22 april 2024

Verzekeren en financieel

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen