Feit of fabel: De kleur van een sportwagen heeft invloed op de verzekeringspremie

18 november 2020

Verzekeren en financieel

Er heerst nogal wat onduidelijkheid over de invloed van lakkleuren op de verzekeringspremie. Zo denkt men vaak dat een rode sportwagen duurder is om te verzekeren dan een grijze, maar is dat ook echt zo? In dit artikel geven wij u graag het antwoord op de vraag óf en zo ja welke invloed de kleur van uw sportwagen op uw verzekering heeft.  

 

Voor sommige sportwageneigenaren kan de kleur van hun bolide ontzettend belangrijk zijn en zwaar meewegen tijdens het aankoopproces. Maar hoe belangrijk vindt uw sportwagenverzekeraar de kleur van uw sportwagen? Door de bank genomen wordt er voor de premieopbouw gekeken naar zaken als:

  • Merk, model en type sportwagen
  • Het aantal schadevrije jaren (bonus-malus)
  • Cataloguswaarde of taxatiewaarde

Toch doen er ook verhalen de ronde dat de lakkleur van een sportwagen eveneens meeweegt in het bepalen van de hoogte van de premie. Daarbij zouden specifieke kleuren duurder zijn om te verzekeren. Zit daar een kern van waarheid in of is dit een broodje aap?

Kleur bekennen

De onzekerheid over de invloed van de lakkleur op de verzekeringspremie ontstaat natuurlijk niet zomaar. Al in 2016 deed de Consumentenbond onderzoek naar dit fenomeen onder diverse autoverzekeraars. Uit het onderzoek kwam inderdaad naar voren dat een aantal verzekeraars weldegelijk onderscheid maakte tussen lakkleuren.

Waar veel mensen echter dachten dat vooral rode auto’s duurder zouden zijn, bleek in het onderzoek van de Consumentenbond dat auto-eigenaren van zwarte auto’s bij een paar verzekeraars zo’n 4-9% meer betaalde voor hun autoverzekering ten opzichte van klanten met een andere auto-kleuren. Dit zou te maken hebben met het idee dat zwarte auto’s minder goed opvallen in het verkeer. Uiteraard werden de betreffende autoverzekeraars hierover op de vingers getikt.

Anno nu kan echter met zekerheid worden vastgesteld dat de kleur van uw sportwagen absoluut geen invloed heeft op de hoogte van uw verzekeringspremie. De verzekeraars die namelijk onderscheid maakten doen dit niet meer. De bovengenoemde stelling is dus tot 2016 weldegelijk een feit geweest voor met name eigenaren van zwarte auto’s. Vandaag de dag gaat het gelukkig om een fabel.

1106

Lakkleur van uw sportwagen veranderen

Hoewel de kleur van uw sportwagen dus niet relevant is voor het bepalen van de premiehoogte, wil uw verzekeraar wel graag weten wanneer u de kleur van uw bolide gaat veranderen. Voor zowel overspuiten als het aanbrengen van een andere carwrap is het belangrijk dat u deze wijziging bij zowel uw sportwagenverzekeraar als het RDW bekendmaakt.

De melding is vooral belangrijk voor de identificatie van de auto. De kleurvermelding op uw kentekenbewijs moet in dat geval ook worden aangepast.

Type coating van invloed op uw verzekeringspremie

In de meeste gevallen wordt er voor sportwagens een metallic coating gebruikt, welke binnen de standaarddekking van een verzekering valt. Er zijn echter een paar uitzonderingen hierop.

Een parelmoer of matte coating is doorgaans kostbaarder om aan te brengen en te herstellen bij schade. Hetzelfde geldt voor carwrapping. Veel exclusieve sportwagenmerken werken bovendien met unieke kleuren die niet zomaar te verkrijgen zijn. Voor dergelijke coatings betaalt u zodoende soms ook meer premie. Vraag daarom altijd vooraf aan uw verzekeringsagent of veranderingen aan het exterieur van uw sportwagen van invloed zijn op uw premie.

18 november 2020

Verzekeren en financieel

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen