Videobellen tijdens het rijden en uw sportwagenverzekering

23 juni 2022

Verzekeren en financieel

Steeds vaker zijn mensen in het verkeer aan het videobellen. Feitelijk is het toegestaan om in de auto te videobellen, maar het kan slecht aflopen wanneer u een ongeluk veroorzaakt. Naast het menselijk leed kunt u namelijk een boete krijgen en bent u in de meeste gevallen niet verzekerd.

De afgelopen jaren zijn het aantal online vergaderingen fors toegenomen, wat voor een deel het gevolg is van de COVID-19-pandemie. Videovergaderingapps zoals Microsoft Teams en Zoom hebben online vergaderen vervolgens in een stroomversnelling gebracht. Helaas zijn we door de coronapandemie het ook normaal gaan vinden om achter het stuur te vergaderen en te videobellen.

Waar in 2017 nog 66% van de Nederlanders aangaf zijn mobiele telefoon wel eens te gebruiken in het verkeer, is dit percentage inmiddels opgelopen tot 71,5%, zo blijkt uit onderzoek van onderzoek van Interpolis. De verzekeraar vreest dat als er nu geen actie ondernomen wordt, het voor de jongere generaties gebruikelijk zal worden om de telefoon in het verkeer te gebruiken. Een logische redenatie is dat het aantal verkeersongevallen dan alleen maar verder zal toenemen.  

1220

Videobellen in het verkeer is om problemen vragen

Videobellen in het verkeer klinkt misschien praktisch en tijdbesparend, maar het tegendeel is waar. Het is een van de grootste gevaren als u op de weg bent.

Wanneer u namelijk met uw telefoon bezig bent, bent u met uw ogen en aandacht niet bij de weg. U brengt daarmee anderen en uzelf in gevaar. Op de weg online vergaderen is simpelweg onacceptabel. Het bedreigt de verkeersveiligheid en brengt enorme maatschappelijke kosten met zich mee.

Volgens de huidige wetgeving is het niet toegestaan om uw mobiele telefoon tijdens het rijden vast te houden, maar mag u wel legaal handsfree (video)bellen). Videobellen is volgens veel kenners bijzonder gevaarlijk, omdat u nog meer dan tijdens bellen niet de volledige aandacht op de weg heeft. Het moet volgens deskundigen daarom de sociale norm worden om de telefoon veilig te gebruiken in de auto.

Niet voor niets raadt de overheid automobilisten aan hun telefoon in de auto op stil te zetten, want dergelijke afleiding vormt een groot gevaar voor de verkeersveiligheid. Ongevalsdata van Smart Traffic Accident Reporting (Star) laten zien dat het aantal ongelukken in de eerste maanden van dit jaar is gestegen ten opzichte van 2021. In maar liefst 68% van de verkeersongevallen speelt afleiding de hoofdrol en binnen die categorie is de smartphone in vier van de vijf gevallen de oorzaak.

Riskeer niks in het verkeer

Als u een voertuig bestuurt, dan mag u volgens de huidige wetgeving dus geen gebruik maken van een telefoon die u in de hand houdt, behalve wanneer uw voertuig stilstaat of geparkeerd is.

Doet u dat toch, dan begaat u volgens de wet een overtreding met rechtstreeks ongevalsrisico en riskeert u een fikse geldboete. De boete voor bellen en appen achter het stuur is eerder dit jaar nog verhoogd van €250 naar €350.

Bespaar ongemakken

De meeste zorgverzekeraars willen het gebruik van een telefoon in de auto in de ban doen, maar zijn geen voorstander van een wettelijk verbod. “Het is veel krachtiger als mensen zelf het gevoel hebben dat ze het goede doen”, aldus Chantal Vergouw, directievoorzitter bij Interpolis in een interview in het Financieele Dagblad. Het oplossen van dit complexe probleem vergt echter een multidisciplinaire aanpak.

Hoewel de automobielsector technologieën ontwikkelt waardoor weggebruikers in hun rijbaan blijven, is dat nog geen reden om ten onrechte het idee te krijgen dat automobilisten minder hoeven op te letten. Sterker nog, met de opkomst van e-bikes en e-steps wordt het alleen nog maar onoverzichtelijker op de weg.

In uw snelle sportwagen videobellen is nog gevaarlijker

Omdat rijden in sportwagen vanwege het vaak vurige karakter van de auto nog meer om uw aandacht vraagt, is het gebruik van de smartphone onder het rijden in een sportwagen zelfs nog onverstandiger. 

Als blijkt dat u ten tijde van een verkeersongeluk aan het videobellen was, kunt u in de meeste gevallen uw schade niet verhalen bij de sportwagenverzekeraar. Voorkom daarom ongemakken en zorg er simpelweg voor dat u uw telefoon op stil zet wanneer u deelneemt aan het verkeer.

23 juni 2022

Verzekeren en financieel

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen