Sportwagens met een Dog-leg versnellingsbak

31 mei 2019

Onderhoud en schade

Misschien heeft u er nog nooit van gehoord en wellicht bent u fan van het eerste uur. De dog-leg versnellingsbak is speciaal ontworpen voor raceliefhebbers en vlotte chauffeurs. Het vergemakkelijkt het schakelen en optimaliseert de prestaties van menig sportwagen.

 

De dog-leg versnellingsbak is een uniek stukje techniek die door de opkomst van de stuurflippers compleet van het toneel dreigde te verdwijnen.

Aston Martin heeft echter aangekondigd de dog-leg versnellingsbak weer nieuw leven in te willen blazen. Zo zal de nieuwste Vantage AMR voorzien worden van een zeventraps dog-leg versnellingsbak. Wat maakt deze techniek zo bijzonder en welke sportwagens bevatten nog meer deze schakelbak.

1077

Sneller schakelen

De dog-leg versnellingsbak maakt kortgezegd het schakelen op hogere snelheid gemakkelijker, waardoor u geen onnodige tijd en snelheid verliest.

De eerste versnelling gebruikt u natuurlijk alleen maar heel kort om te parkeren en bij het optrekken, om daarna direct weer door te schakelen. Bij een traditionele schakelbak kost doorschakelen van de tweede naar de derde versnelling een extra handeling, evenals het doorschakelen van de vierde naar de vijfde versnelling. Voor wie graag snelheid maakt is deze indeling daarom niet logisch.

Bij de dog-leg versnellingsbak is deze indeling daarom aangepast. Zo is de eerste versnelling samen met de achteruit als het ware op een zijspoor gezet. De naam dog-leg dankt de versnellingsbak dan ook aan de positie van de eerste versnelling, die zou lijken op de achterpoot van een hond.

Om van de tweede naar de derde versnelling te schakelen hoeft u in dit geval de pook alleen maar naar beneden te halen. Ook het schakelen van de vierde naar de vijfde versnelling gaat sneller.

Klassiekers met dog-leg versnellingsbak

Voor liefhebbers van meer klassieke sportwagens is het goede nieuws dat er nog altijd exemplaren rondrijden voorzien van een originele dog-leg versnellingsbak. Wie op zoek is naar een extra unieke sportwagenklassieker doet er goed aan om uit te kijken naar bijvoorbeeld:

  • BMW M3 E30
  • Diverse Porsche modellen, waarvan de Porsche 928 het meest recente exemplaar met dog-leg versnellingsbak is.
  • Lancia Stratos. Met name interessant voor liefhebbers van sensationele rallyauto’s.
  • Ford GT40.
  • BMW 2002 Turbo. Voor wie ene meer retro lay-out prefereert.
  • Lamborghini Countach. Ook bij Lamborghini waren ze in de jaren 80 overtuigd door de dog-leg.
  • Lotus Sunbeam.
  • Ferrari Nog een Italiaan die uiteraard niet mag ontbreken in dit rijtje.

 

Aston Martin voert dog-leg opnieuw in

Met de dog-leg versnellingsbak verliest u minder toeren bij het schakelen op een hogere snelheid. Een groot nadeel van dit type versnellingsbak is dat deze geen plek biedt voor een zesde versnelling.

Daarom werd de dog-leg techniek steeds vaker weggelaten of vervangen door modernere alternatieven zoals stuurflippers. Voor veel petrolheads een spijtige ontwikkeling, maar bij Aston Martin hebben ze hier nu een oplossing voor gevonden door twee extra versnellingen toe te voegen.

Het is natuurlijk afwachten hoe de allernieuwste Aston Martin Vantage met de nieuwe zeventraps dog-leg zal worden ontvangen door het publiek. Wij zijn in ieder geval enthousiast dat de Britse autofabrikant het gaat proberen!

Uw sportwagen verzekeren

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen, maar wilt u overschakelen naar een betere verzekeraar? Vraag dan direct een geheel vrijblijvende offerte aan via onze website.

31 mei 2019

Onderhoud en schade

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen