Hoe u uw exclusieve sportwagen veilig over drempels leidt

29 juni 2021

Onderhoud en schade

Verkeersdrempels, ze zijn voor menig automobilist een doorn in het oog. Weliswaar bevorderen verkeersdrempels de verkeersveiligheid, ze kunnen exclusieve sportwagen ook flinke schade bezorgen. Met deze tips begeleiden wij u daarom veilig over de verkeersdrempels.

 

In een land vol verkeersdrempels is schade aan een exclusieve sportwagen zo gemaakt. Als u met iets teveel vaart deze snelheidsremmers neemt kan dit u duur komen te staan. Denk aan een kapotte bumper, vering, schokdemper of schade aan de bodemplaat.

1083

Verkeersdrempels hebben als doel om de snelheid van automobilisten af te remmen. Geadviseerd wordt om de drempel niet met meer dan 20-25 kilometer per uur boven de passeersnelheid van de drempel te nemen.

De snelheid waarmee u een drempel kunt nemen hangt mede af van het type auto dat u rijdt. Voor een Mclaren is het vaak bepaald geen sinecure om verkeersdrempels te nemen, terwijl de meeste Maserati’s en Lamborghini’s deze asfaltbulten ook liever mijden.

Autofabrikanten van luxe sportwagens zitten echter niet stil om het nemen van deze verkeershorde te verzachten. Zo heeft Porsche voor onder meer de 911 een liftsysteem ontwikkeld waarmee de voorkant met circa 40 millimeter verhoogd wordt.

Hoe hoog mag een drempel zijn?

Tegenwoordig worden verkeersdrempels en -plateaus zo gebouwd dat ze ook met exclusieve sportwagens met een lage bodemvrijheid veilig kunnen worden genomen. Het kenniscentrum voor verkeer, vervoer en infrastructuur (CROW) heeft voor het ontwerp en de aanleg van verkeersdrempels een aantal richtlijnen opgesteld.

De standaardhoogte van een drempel is 12 centimeter en de lengte is mede afhankelijk van de beoogde snelheidsafname. Verder wordt er een verloop in hoogte van 8 centimeter aanbevolen. Als er een goede oversteekbaarheid van de weg gewenst is, wat vaak het geval is bij verkeersplateaus, wordt een hoogte van 12 centimeter aanbevolen.

Om een rit naar het schadeherstelbedrijf te voorkomen geven wij u een aantal tips om met uw exclusieve sportwagen veilig over verkeersdrempels te komen.

Pas uw snelheid aan

Zoals aangegeven hebben verkeersdrempel als doel om de snelheid te verminderen. Minder daarom al ver voor u de drempel nadert uw snelheid. Zeker met exclusieve sportwagens is het aan te raden om drempels stapvoets te nemen.

Juiste manier aanrijden

Heeft uw exclusieve sportwagen een geringe bodemspeling en zit er een relatief grote afstand tussen uw voorbumper en voorwiel? Probeer dan verkeersdrempels diagonaal aan te rijden, maar let wel op dat u daarbij tegemoetkomend verkeer niet hindert.

Neemt de drempel niet de volledige breedte van de weg in? Rijd dan met de linker- of rechterwielen langs de verkeersdrempel. Hierdoor heeft u minder carrosseriebewegingen.

Let goed op de verkeersborden

Zowel binnen als buiten de bebouwde kom worden verkeersdrempels duidelijk en van tevoren aangegeven. Let daarom goed op waarschuwingsborden.

Schade verkeersdrempel

Heeft u met uw exclusieve sportwagen na het nemen van een drempel toch schade opgelopen? Dan kan u in sommige gevallen de wegbeheerder daarvoor aansprakelijk stellen. Binnen de bebouwde kom is dit vaak de gemeente.

Zorg in dat geval voor zoveel mogelijk bewijs. Maak allereerst foto’s van de schade aan uw auto, de drempel zelf en de omgeving waar deze gesitueerd is. Probeer daarnaast inzichtelijk te maken dat u niet te hard heeft gereden.

Een rechter kan vervolgens kijken in hoeverre de wegbeheerder de CROW-richtlijnen heeft nageleefd. Als een verkeersdrempel hieraan voldoet kunt u geen actie ondernemen. Maar als dat niet het geval blijkt te zijn, is het aan de gemeente om aan te tonen dat de drempel net zo goed is en geen schade aan voertuigen zou moeten veroorzaken.

Schade verkeersdrempel declareren

Heeft u schade aan uw sportwagen opgelopen door een verkeersdrempel en bent u bij ons verzekerd? Dan dekt onze sportwagen verzekering in de meeste gevallen de schade. Alleen als blijkt dat er sprake is geweest van roekeloos rijgedrag kunnen wij u helaas niet helpen.

Daarnaast bent u bij ons volledig vrij in het kiezen van een schadehersteller of helpen wij u bij uw keuze, bij voorkeur een bedrijf dat geaccrediteerd is door uw merk. Ook regelen wij een haal- en brengservice voor uw sportwagen en zorgen voor hoogwaardig vervangend vervoer.

29 juni 2021

Onderhoud en schade

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen