Is zakelijk rijden in uw sportwagen fiscaal aantrekkelijk?

10 november 2023

Verzekeren en financieel

Mark Reus

Wellicht heeft u hier nog nooit bij stilgestaan, maar als ondernemer kunt u een sportwagen op de zaak zetten. De grote vraag is natuurlijk of dit ook wenselijk is. Wij hebben alle voor- en nadelen van zakelijk rijden in uw exclusieve sportwagen op een rij gezet. 

Bij een bedrijfsauto denkt u waarschijnlijk aan bestelbusjes en degelijke kilometervreters, maar u kunt ook uw bijzondere sportwagen op de zaak zetten. Zo kunt u het nuttige met het aangename combineren wanneer u onderweg bent naar uw zakelijke relaties. Dit klinkt natuurlijk als een ideaalbeeld, maar er kunnen ook nadelen aan kleven. 

Wie een bedrijfssportwagen overweegt moet rekening houden met diverse voor- en nadelen op fiscaal, financieel en ook praktisch vlak. Let wel, voor dit artikel laten wij lease-sportwagens buiten beschouwing. 

1276

Wat zijn de fiscale voor- en nadelen?

Bij elke auto die u als ondernemer aanschaft kunt u ervoor kiezen om deze privé te rijden of op de zaak te zetten. Deze keuze kan een fiscale motivatie hebben. 


Voordeel: Sportwagen is aftrekbaar van de winst

In de eerste plaats kunt u de aanschaf van een zakelijke sportwagen aftrekken van de winst, waardoor u minder winstbelasting hoeft te betalen. Uiteraard zijn hier wel regels aan verbonden en is niet iedere auto 100% aftrekbaar. Zo zijn de fiscale regels voor (semi) elektrische sportwagens aantrekkelijker dan sportwagens op diesel of benzine. 


Voordeel: Kilometervergoeding sportwagen

Een ander bijkomend fiscaal voordeel die in principe voor elke zakelijke auto geldt, is natuurlijk de kilometervergoeding van €0,21 per zakelijk gereden kilometer. 


Voordeel: Btw over aanschafprijs terugvragen

Wanneer u een sportwagen nieuw en rechtstreeks bij een autodealer aanschaft, kunt u in de meeste gevallen de btw over het aanschafbedrag terugvragen. Dit gaat in sommige gevallen ook op voor tweedehands aankopen (btw-auto). 


Nadeel: Torenhoge bijtelling

Wellicht het grootste fiscale nadeel van een sportwagen op de zaak is de bijtelling. Wanneer u meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met uw zakelijke sportwagen, moet u bijtelling afdragen. Dit bedraagt doorgaans 22% over de nieuwwaarde/cataloguswaarde en kan bij exclusieve bolides dus flink in de papieren lopen. Voor elektrische sportwagens kan het bijtellingspercentage juist lager uitvallen.

Wanneer u minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met uw sportwagen, bent u gevrijwaard van bijtelling. In dat geval dient u dan wel een strikte kilometerregistratie bij te houden. 

Voor klassieker sportwagens van 15 jaar en ouder gelden eveneens afwijkende bijtellingsregels

Hoewel de Belastingdienst geen specifieke wetgeving kent over het type auto dat u op de zaak zet, kan er wel bezwaar worden gemaakt over het aantal auto’s. Bijvoorbeeld wanneer u als zelfstandig ondernemer zonder personeel 10 kostbare sportwagens op de zaak zet, roept dit vragen op bij de Belastingdienst. De kans is namelijk nihil dat u de 10 sportwagens altijd zakelijk tegelijkertijd rijdt.

Wij raden u in elk geval aan om uw overweging voor het zakelijk aanschaffen van een sportwagen altijd te overleggen met een fiscaal adviseur. 

Praktische voor- en nadelen van een sportwagen op de zaak

Naast het fiscale aspect zijn er natuurlijk ook andere overwegingen om al dan niet een exclusieve sportwagen zakelijk te gebruiken.

Voordeel: Positief opvallen

Bestaat uw clientèle uit klanten uit het hogere zakelijke segment, dan kan het komen aanrijden in een luxe bolide in uw voordeel werken. Ook kunt u juist eerder positief opvallen en uw bedrijf onderscheiden. In sommige gevallen wordt het gewaardeerd om zakelijk succes te tonen. 

Als u daarbij een elektrische sportwagen rijdt, kan dit een duurzame uitstraling geven op u en uw bedrijf.


Nadeel: Negatieve reacties van klanten

Stel u komt in een kostbare Ferrari voorrijden bij uw klant, dan kan dit mogelijk tot negatieve reacties leiden. Dit hangt natuurlijk mede af van het segment waarbinnen u werkt en het type klant. 

Een potentiële klant kunt u met een duurdere sportwagen bijvoorbeeld afschrikken, omdat dit voor vooroordelen over uw tarieven zorgt. Non-profit organisaties en overheidsinstanties kunnen hierdoor zelfs besluiten om geen zaken met u te willen doen.

Uw zakelijke sportwagen verzekeren

Net als particuliere sportwagens, moet ook uw zakelijke exclusieve bolide goed worden verzekerd. Het is daarbij belangrijk om ook goed te kijken naar het aantal kilometers dat u jaarlijks verwacht te rijden. Hoe vaker u op de weg bent met uw sportwagen, hoe groter het risico op schade. 

Onze sportwagenverzekering biedt daarom uitsluitend maatwerk, zodat deze perfect aansluit op uw zakelijke situatie.

10 november 2023

Verzekeren en financieel

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen