6 meest gestelde vragen over het verzekeren van uw elektrische sportwagen

20 september 2022

Verzekeren en financieel

Elektrische sportwagens worden steeds populairder. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er in 2022 bijna 38% meer elektrische sportauto’s op de Nederlandse wegen rijden dan in 2021. Met de stijgende populariteit krijgen we steeds meer vragen over het verzekeren van elektrische sportwagens. In dit artikel geven wij antwoord op de 6 meest gestelde vragen!

Onderweg komt u steeds meer exclusieve elektrische sportwagens tegen. Dat is niet zo gek, want inmiddels is 1 op de 12 auto’s elektrisch of hybride. U denkt vast aan de vele Tesla’s die u op de weg ziet, maar ook onder meer Mercedes-Benz, BMW en Jaguar hebben sportieve elektrische auto’s geïntroduceerd. 

1. Wat zijn de voordelen van een elektrische sportwagen?

Eerder schreven wij al over de voor- en nadelen van elektrische sportwagens. Hierbij nog kort de belangrijkste voordelen op een rij.
● CO2-emissievrij rijden. Zo draagt u een bij aan een schonere toekomst.
● Besparen op brandstofkosten. Ondanks de hoge energieprijzen bespaart u nog altijd veel op uw brandstofkosten.
● Als de gesmeerde bliksem gaan. Een elektrische auto trekt sneller op, waardoor u menig sportwagen op benzine of diesel te snel af bent.
● Minder onderhoud. Er zijn minder bewegende onderdelen in een elektrische motor, waardoor deze langer meegaat en minder onderhoud nodig heeft. Daarnaast remt een elektrische auto af op de motor, waardoor onderdelen als remblokken langer meegaan. 
● Welkom in milieuzones. Er komen steeds meer milieuzones in Nederland (en Europa) waar bepaalde brandstofauto’s niet meer mogen rijden.
● Fiscale voordelen. De BPM-kosten liggen de komende jaren lager ten opzichte van auto’s die rijden op andere brandstoffen én u komt in aanmerking voor subsidies. 

2. Wat zijn de nadelen van elektrische sportwagens?
Natuurlijk zijn er ook nadelen aan het bezitten van elektrische sportwagens. In de loop der jaren zijn deze afgenomen, omdat er op het gebied van elektrisch rijden forse stappen zijn gezet. Dit zijn de belangrijkste nadelen: 
● Hoge reparatiekosten. Onderdelen van een elektrische auto zijn vaak duurder om te repareren en te vervangen dan die van een auto die rijdt op brandstof. Met name de accu is erg duur.
● Oplaadtijd. Opladen duurt nog steeds langer dan ouderwets tanken.
● Elektriciteitsprijzen. Het verschil tussen de elektriciteitsprijs en de brandstofprijzen wordt kleiner, waardoor het minder snel loont om over te stappen op een elektrische sportwagen.
● Geluidloze motor. Elektrische wagens zijn stiller, voor de liefhebber die houdt van een sportief geluid is dit toch een nadeel.

3. Wat zijn op dit moment populaire modellen?
Tesla heeft verschillende sportieve modellen waarvan de Roadster de meest exclusieve is, met een ongelooflijke actieradius van maar liefst 1095 km in de zomer en tot 825 km in de winter! Ook Polestar, een joint venture tussen Volvo en de Chinese autofabrikant Geely, heeft recent de productie van een nieuwe elektrische sportwagen aangekondigd. 

1231

4. Gelden er voor het verzekeren van elektrische sportwagens andere verzekeringsvoorwaarden?
Nee, voor het verzekeren van elektrische sportwagens gelden geen andere regels dan voor sportwagens die rijden op fossiele brandstoffen. 

We werken in dit geval dus ook niet met schadevrije jaren of schadesturing, er kan wel sprake zijn van een stallingsclausule. Wat betreft de beveiliging van uw elektrische sportwagen stellen wij ook geen extra eisen.

5. Is het verzekeren van een elektrische sportwagen duurder dan een brandstof sportwagen?
Dat hangt volledig af van de sportwagen in kwestie. Wij verzekeren elektrische sportwagens vooral op basis van taxatiewaarde, met name de accu en techniek kunnen kostbaar zijn om te vervangen of te repareren. Er zijn natuurlijk ook genoeg klassieke sportwagens die aanzienlijk duurder zijn, de premie hangt dus geheel af van uw situatie.

6. Kan ook mijn laadkabel worden meeverzekerd?
Ja, het kan natuurlijk voorkomen dat uw laadkabel gestolen wordt. Let op, een laadkabel valt bij veel sportwagenverzekeraars onder de accessoire dekking. 

Uw elektrische sportwagen verzekeren
Wij zijn ook gespecialiseerd in het verzekeren van exclusieve elektrische sportwagens. Door het bieden van een uitstekende dekking, gunstige voorwaarden en een voordelige premie bent u bij ons altijd op het juiste adres.

 

Bent u in bezit van een elektrische SUV en wilt u deze verzekeren? Lees dan dit artikel over het verzekeren van uw exclusieve SUV.                                                                                                                                                

 

20 september 2022

Verzekeren en financieel

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen