Is een speciaal rijbewijs om in een supercar te mogen rijden een goed idee?

25 oktober 2022

In het nieuws

Met het besturen van een auto komt grote verantwoordelijkheid. Voor bijzondere voertuigen, zoals vrachtwagens, zijn er zelfs extra vaardigheden en een uitgebreid rijbewijs nodig. In Australië gaan er nu stemmen op om ook voor het rijden in een supercar een speciaal rijbewijs verplicht te stellen. Zou dat ook in Nederland een goed idee zijn?

De meeste supercars beschikken over indrukwekkende prestaties, maar niet elke chauffeur kan daarmee omgaan. De (acceleratie)snelheid in combinatie met de sportieve wegligging van een supercar kan met name voor onervaren chauffeurs een uitdaging zijn. 

Helaas blijken ook ervaren chauffeurs zo’n snelle auto niet altijd onder controle te hebben. In het zuiden van Australië ging in het 2019 gruwelijk mis toen een bestuurder met zijn Lamborghini Huracán op een voetganger inreed, met dodelijke afloop. 

1236

Australische overheid wil strengere regels voor supercars

De Australische premier stelde tijdens een persconferentie naar aanleiding van het ongeluk, dat er een hogere mate van rijvaardigheid nodig is om dergelijke supercars te kunnen besturen. Hij pleit daarom voor het verplicht stellen van aanvullende trainingen op het reguliere rijbewijs voor het bezit van een sportwagen, zoals vrachtwagenchauffeurs en motorrijders ook moeten doen.

Daarnaast wil de Australische overheid ook het kunnen uitschakelen van de tractie- en stabiliteitscontrole verbieden. Zonder deze hulpmiddelen rijden zou tot gevaarlijke verkeerssituaties leiden.

De meeste moderne auto’s beschikken over tractiecontrole. Het systeem helpt voorkomen dat de wielen doorslippen bij te snel optrekken of op een nat wegdek. In sommige situatie kan dit systeem de bestuurder juist tegenwerken. Bijvoorbeeld wanneer iemand vastzit in een kleine sneeuwduin. Ook dan blokkeert het systeem de wielen, waardoor je niet wegkomt. Daarom hebben auto’s een knop waarmee de bestuurder tractiecontrole handmatig in en uit kan schakelen. Deze knop herkent u aan het icoon van een auto met daarachter slipsporen.

Ook strengere regels voor sportwagens in Nederland?

Op dit moment zijn de plannen van de Australische overheid nog niet definitief, maar de kans is groot dat dit op korte termijn wel gaat gebeuren. Het ziet er voorlopig niet naar uit dat we dergelijke maatregelen ook in Nederland kunnen verwachten. 

Tegelijkertijd zijn wij het er wel mee eens dat niet elke chauffeur zomaar geschikt is om te rijden in een auto met zoveel vermogen en snelheid. Geregeld geven wij daarom praktische tips om verstandig om te springen met al dat geweld onder de motorkap. Hieronder hebben wij de belangrijkste tips voor u op een rij gezet:

  • Zorg dat u vertrouwd bent met de kracht van een supercar. De eerste keer rijden in een sportwagen kan zeer indrukwekkend zijn en voor anderen zelfs angstig. 
  • Wees extra voorzichtig binnen de bebouwde kom. Hier komt u niet alleen andere automobilisten tegen, maar ook fietsers en voetgangers. De verschijning van uw auto kan bovendien andere verkeersdeelnemers afleiden. Doordat supercars vaak een lage wegligging hebben, maakt dit het rijden over verkeersdrempels extra uitdagend. 
  • Vermijd zoveel mogelijk oude stadscentra. De krappe straten, in combinatie met drukte en kleine parkeergarages, zorgen voor extra schaderisico’s.
  • Houdt u aan de verkeersregels. Dit is natuurlijk een enorme open deur, maar ook voor sportwagens gelden gewoon dezelfde verkeersregels als voor ieder andere auto. Wilt u toch een keer het gas goed opentrekken? Neem uw snelle bolide dan mee naar het circuit in bijvoorbeeld Zandvoort. 

Vergeet tot slot natuurlijk niet om goed verzekerd met uw sportwagen de weg op te gaan. 

25 oktober 2022

In het nieuws

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen