Heeft u grootse plannen voor uw exclusieve sportwagen? Dan kan een hertaxatie verstandig zijn!

23 september 2022

Verzekeren en financieel

Veel sportwageneigenaren willen hun exclusieve bolide nog unieker maken, denk aan carwrapping of het laten monteren van exclusieve velgen. Andere liefhebbers willen een (klassieke) sportwagen nieuw leven inblazen door middel van een restauratie. Al deze aanpassingen kunnen positieve, maar soms ook negatieve gevolgen hebben voor de waarde van een sportwagen. Om onder- of oververzekeren te voorkomen is een hertaxatie noodzakelijk.

Bij het afsluiten van een sportwagenverzekering is het voor het samenstellen van uw polis belangrijk om de juiste waarde van de sportwagen vast te stellen. Als uw sportwagen schade oploopt of als u het slachtoffer bent van diefstal, is het belangrijk dat u de juiste waarde vergoed krijgt.

Daarom is het verstandig om te informeren of een hertaxatie van uw sportwagen voordelen biedt voor uw sportwagenverzekering, zeker als u de afgelopen jaren zaken aan uw bolide heeft veranderd.

Wat houdt een hertaxatie in?
Een hertaxatie van een sportwagen houdt in dat een taxateur een rapport komt opstellen waarin de huidige taxatiewaarde van de sportwagen wordt vastgesteld. Dit taxatierapport is meestal tot 36 maanden geldig. In het rapport wordt het type sportwagen, merk en uitvoering vastgelegd. Ook de conditie van de onderdelen en de huidige staat van de exclusieve sportwagen spelen een rol.

 

1233

Er zijn grofweg vier situaties waardoor de waarde van een exclusieve sportwagen kan veranderen en een hertaxatie dus nodig is:

 

  • Door aanpassingen en/ of toevoegingen
  • Door grootschalige restauratie
  • Door onherstelbare schade of diefstal van onderdelen
  • Door marktwerking

     

Door aanpassingen en/of toevoegingen
Car wrapping wordt de laatste tijd steeds populairder, ook bij exclusieve sportwagens is dit steeds meer in trek. Het wrappen is een ideale manier om uw sportwagen nog unieker te maken! Ook het laten monteren van nieuwe exclusieve velgen kan de waarde van uw sportwagen veranderen. Het is dus noodzakelijk om te hertaxeren in deze situaties.

Door grootschalige restauratie van een klassieker
Heeft u recent een prachtige klassieker aangeschaft en laat u deze helemaal restaureren? Dan is het verstandig om zowel voor aanvang als na het restauratieproject uw klassieke sportwagen te laten taxeren. 

Door onherstelbare schade of diefstal van onderdelen
Het kan voorkomen dat uw exclusieve sportwagen schade oploopt die niet meer is te herstellen. Het gevolg hiervan is dat de waarde van uw sportwagen daalt.

Onder onherstelbare schade bedoelen we bijvoorbeeld onvervangbare onderdelen of schade die echt niet meer te herstellen zijn. De kans op onherstelbare schade verkleint u door uw bolide alleen door een specialistisch schadeherstelbedrijf te laten onderhouden.

Ook kan het zijn dat u slachtoffer bent van diefstal van een onherstelbaar onderdeel. De kans dat uw prachtige sportwagen daardoor minder waard is geworden is groot. Door in beide gevallen, zowel onherstelbare schade als diefstal, uw auto te laten hertaxeren, kan uw sportwagenverzekering aangepast worden. Zo betaalt u wellicht minder premie.

Door marktwerking
Wanneer de populariteit van een exclusieve sportwagen stijgt, loopt de waarde even snel op.

Bent u toevallig in bezit van een model die in waarde is gestegen? Dan kan het verstandig zijn om een hertaxatie aan te vragen via uw sportwagenverzekeraar. Zo voorkomt u dat u onderverzekerd bent.

Gevolgen van waardeveranderingen
Er zijn een aantal gevolgen wanneer de waarde van uw exclusieve sportwagen stijgt of daalt. 

Bij waardevermindering kan het zijn dat u een te hoge premie betaald voor een taxatiewaarde die helaas niet meer actueel is. 

Wanneer uw sportwagen in waarde stijgt, loopt u het risico dat uw sportwagen onderverzekerd is. Bij totaalverlies krijgt u dan minder uitgekeerd dan dat de sportwagen daadwerkelijk waard is.

Uw sportwagenverzekering
Sportwagen-verzekering is specialist in het verzekeren van exclusieve sportwagens. We werken uitsluitend met taxateurs die binnen hetzelfde segment opereren. Zo kunt u erop vertrouwen dat de juiste waarde wordt vastgesteld en u de best passende premie krijgt.

23 september 2022

Verzekeren en financieel

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen