Een moderne of klassieke sportwagen verzekeren – De verschillen

25 september 2020

Verzekeren en financieel

Sportwagens zijn er in alle soorten en maten, maar ook uit allerlei bouwjaren. De ene sportwagenliefhebber gaat voor het nieuwste van het nieuwste, terwijl de ander juist zoekt naar nostalgie. Naast de praktische verschillen tussen een moderne en klassieke sportwagen zijn er ook belangrijke verzekeringstechnische verschillen.

 

Er zijn nogal wat verschillen tussen een moderne sportwagen van bijvoorbeeld 5 jaar oud of een klassieke sportwagen uit 1970. Denk aan onderhoud, rijgedrag, comfort en de aanwezigheid van technische snufjes.

Ook verzekeringstechnisch zijn er een aantal belangrijke verschillen in voorwaarden en premieopbouw als het gaat om het bouwjaar van uw sportwagen.

Praktische verschillen

Eigenlijk is het niet reëel om een moderne en klassieke sportwagen met elkaar te vergelijken. Iedere generatie sportwagens biedt namelijk een eigen unieke ervaring. Liefhebbers van klassieke sportwagens vinden het bijvoorbeeld leuk om zelf aan hun bolide te sleutelen en de rijervaring meer authentiek en puur vanwege het uitblijven van technische rijsystemen.

Moderne sportwagens daarentegen bieden een scala aan bijzondere gadgets en meer rijcomfort. Door de bank genomen zijn moderne sportwagens ook betrouwbaarder en veiliger. De eerste generaties elektrische sportwagens zijn bovendien veel milieuvriendelijker en stiller.

Elke autoliefhebber heeft zijn eigen specifieke redenen om voor een moderne of klassieke sportwagen te kiezen. Wat alle generatie sportwagens in ieder geval met elkaar gemeen hebben is dat ze volop rijplezier bieden én het wijs is om ze goed te verzekeren.

Verschillen in sportwagenverzekering

Naast de praktische verschillen zijn er ook de nodige verschillen als het op verzekeren aan komt. Als specialist in het verzekeren van exclusieve sportwagens leveren wij altijd maatwerk, maar er zijn wel een aantal terugkerende verschillen in de voorwaarden en premieopbouw.

Verzekering moderne sportwagen

Een moderne sportwagen moet natuurlijk goed gedekt zijn bij schade of diefstal. Eigenaren van moderne sportwagens tot maximaal 10 jaar oud kunnen gebruikmaken van de nieuw- of aanschafwaarderegeling. Dankzij deze regeling wordt de totale waarde van de auto vergoed bij diefstal of total loss. Bij (relatief) moderne sportwagens kan de waarde worden bepaald op basis van de cataloguswaarde.

1162

Een moderne sportwagen is minder kwetsbaar, maar valt wel sneller ten prooi aan dieven. De aanwezigheid van een goed beveiligingssysteem is daarom een belangrijke polisvoorwaarde. De meeste moderne sportwagens beschikken over een keyless-entry systeem dat kwetsbaar kan zijn voor dieven.

Het verzekeren van (semi) elektrische sportwagens vraagt eveneens om maatwerk. In een eerder verschenen artikel leest u alles over het verzekeren van elektrische sportwagens.

Verzekering klassieke sportwagen

Klassieke sportwagens worden verzekerd op basis van de taxatiewaarde door een gecertificeerde taxateur. Voor een oldtimer zijn de beveiligingsmogelijkheden beperkter, maar is een goede stalling daarom des te belangrijker. Hiervoor kan er een stallingsclausule worden opgenomen in de polis.

Schadeherstel dient enkel door aangewezen gespecialiseerde garages uitgevoerd te worden. Voor klassieke sportwagens wordt er meestal niet naar schadevrije jaren gekeken.

1163

Bij ons geldt daarbij voor alle exclusieve sportwagens dat deze binnen de gehele Europese Unie goed gedekt zijn en u recht heeft op belangrijke zaken zoals vervangend vervoer.

Heeft u een sportwagenverzameling die uit zowel moderne als klassieke sportwagens bestaat? Dan bieden wij een speciale collectieverzekering. U profiteert dan van exclusieve voorwaarden tegen een zo laag mogelijke premie.

25 september 2020

Verzekeren en financieel

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen