Zijn er regels voor rijden met bijzonder schoeisel in uw sportwagen?

14 februari 2023

Verzekeren en financieel

Staat u weleens stil bij de keuze van uw schoeisel wanneer u achter het stuur van uw exclusieve bolide kruipt? Het dragen van bepaald schoeisel, zoals slippers of hoge hakken, tijdens het autorijden kan minder onschuldig zijn dan u wellicht denkt. Hoewel de Nederlandse wet hier weinig over voorschrijft, staan sommige sportwagenverzekeraars hier weldegelijk kritisch tegenover. Wij leggen uit waarom. 

De meeste exclusieve sportwagens en in het bijzonder hypercars vragen om extra behendigheid om deze goed te besturen. Om de pedalen zo goed mogelijk te kunnen bedienen is het belangrijk om geschikt schoeisel te dragen. 

Dichte schoenen met een platte en enigszins flexibele zool zijn de beste keuze om mee auto te rijden. U heeft dan optimale controle over het gaspedaal, het rempedaal en (indien van toepassing) de koppeling. Dit zorgt niet alleen voor een prettige rijervaring, maar vooral voor een betere verkeersveiligheid. 

Rijden met slippers of helemaal zonder schoenen

In de warme zomermaanden kan dicht schoeisel niet altijd prettig zijn. Sommige mensen stappen daarom met open schoenen of slippers in de auto. Dat brengt echter wel een aantal risico’s voor de verkeersveiligheid met zich mee:

·         Door de gladde zool van de slipper kan uw voet van het pedaal wegglijden;

·         Een slipper kan dubbelklappen;

·         De slipper kan zich vasthaken aan het pedaal of de automaat.

Ook autorijden met sokken of zelfs blote voeten is een slecht idee, omdat u hiermee eveneens minder grip heeft op de pedalen. 

1246

Rijden met (hoge) hakken

Of het nu gaat om hakken van 3 of 10 centimeter hoogte, wij raden u niet aan om daarmee achter het stuur van uw exclusieve bolide te kruipen.

Niet alleen kunnen open schoenen zoals pumps tijdens het rijden uitschieten, het grootste gevaar van schoenen met een hak is dat deze klem kunnen raken achter het pedaal. Bovendien beschadigt u met haken sneller de automat. 

Risico’s van rijden met hakschoenen:

·         De hak kan vast komen te zitten achter of onder het pedaal;

·         Door hakken heeft u minder grip op de pedalen;

·         Open schoenen met hak kunnen tijdens het rijden uitschieten. 

·         De hak kan ook blijven haken in uw automat en deze beschadigen;

Naast hakschoenen zijn ook laarsjes zonder hak niet aan te raden. Voor uw rijcomfort is het namelijk prettiger om uw enkels zo vrij mogelijk te kunnen bewegen. Ook sleehakken raden wij af. 

Sneakers zijn veruit de meest prettige en veilige optie om mee te rijden. Let uiteraard wel op dat eventuele veters niet kunnen losraken. 

1247

Rijden met ongeschikt schoeisel en uw sportwagenverzekering

In de Nederlandse wet staat niets over het gebruik van verkeerd schoeisel tijdens het autorijden. Als het aan komt op het verzekeren van kostbare exclusieve sportwagens, verwacht uw verzekeraar echter wel dat u op verantwoorde wijze met uw bolide omgaat. 

Wanneer blijkt dat u als gevolg van gevaarlijks schoeisel schade heeft gereden of zelfs een verkeersongeval heeft veroorzaakt, kan dit voor vervelende discussies zorgen. Hoewel de meeste verzekeraars de schade desondanks uitkeren, raden wij u aan om de polisvoorwaarden van uw sportwagenverzekering te controleren omtrent dit onderwerp, om zo negatieve verrassingen te voorkomen.

14 februari 2023

Verzekeren en financieel

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen