Wanneer uw sportwagen een replica blijkt te zijn

23 mei 2019

Verzekeren en financieel

Het is een nachtmerrie voor iedere eigenaar van een exclusieve sportwagen; Erachter komen dat uw zeldzame bolide een replica blijkt te zijn. Het gevolg is een langslepend juridisch getouwtrek waarbij de autobezitter vaak aan het kortste eind trekt. Wij geven u daarom een aantal tips om een replica te herkennen en hoe u juridisch sterker staat mocht het toch tot een rechtszaak komen.

 

Waarschijnlijk is uw eerste gedachte bij dit artikel dat u dit nooit zou overkomen. Toch duiken er met enige regelmaat nieuwsberichten op van slachtoffers die zonder het te weten een replica kochten. Zo verscheen er onlangs nog een nieuwsitem over een lopende rechtszaak rondom de aanschaf van een Porsche 911 Carrera uit 1973 die niet origineel bleek te zijn.

Replica sportwagens zijn op het eerste gezicht vaak niet van het originele exemplaar te onderscheiden en zelfs de rijprestaties doen geen alarmbellen rinkelen. Dan kan het gebeuren dat u er jaren na aanschaf pas achter komt dat uw exclusieve bolide toch niet zo exclusief blijkt te zijn. Bijvoorbeeld wanneer u uw sportwagen wilt doorverkopen.

Dus als uw sportwagen eruit ziet en rijdt als de auto die u verwacht te kopen, hoe kunt u er dan toch zeker van zijn dat u geen kat in de zak koopt?

1133

Onderzoeksplicht bij aanschaf

Als koper van een sportwagen heeft u een zogenoemde onderzoeksplicht. Er wordt van u verwacht dat u zelf een stukje vooronderzoek doet naar de auto die u wilt kopen of overnemen. Dit betekent niet alleen de sportwagen nalopen op cosmetische of technische gebreken, maar ook het achterhalen van zoveel mogelijk informatie zoals:

  • Historische documentatie. Is de auto ooit gerenoveerd? Wat is er allemaal aan versleuteld? Heeft de sportwagen ooit (ernstige) schade gereden?
  • Klopt het chassisnummer voor de volle 100%. De kleinste afwijking kan namelijk duiden op een replica of zelfs vervalsing.
  • Achtergrondinformatie van de verkoper. Is de verkoper of verkopende partij ook daadwerkelijk degene waarmee u zaken doet en in hoeverre kunt u deze partij vertrouwen?

Mocht het uiteindelijk toch mis gaan kunt u in ieder geval bij de rechter aantonen dat u zich keurig aan uw onderzoeksplicht heeft gehouden.

Zwart op wit

Weinig mensen schaffen een exclusieve sportwagen aan zonder schriftelijke overeenkomst. Toch zijn er ook nog tal van andere zaken die u zwart op wit wilt hebben wanneer u met de verkopende partij naar een overeenkomst toe werkt. Het belangrijkste is toezeggingen omtrent de authenticiteit van de sportwagen, het verleden en de bevestiging dat het chassisnummer 100% juist is.

Een schriftelijke toezegging van dergelijke zaken met een handtekening van de verkoper geeft u namelijk nog meer zekerheid als er achteraf toch discussies ontstaan over de echtheid van het exemplaar. Bovendien is dit de ideale manier om de betrouwbaarheid van de verkoper te testen. Een verkoper met ‘verkeerde’ intenties zal op dit punt al snel gaan tegenstribbelen.

Uw sportwagen verzekeren

Net als in de kunstwereld is de vervalsing van bijzondere en zeldzame sportwagens een groot probleem. De tips in dit artikel helpen u hopelijk om sterker en slimmer te onderhandelen wanneer u tot een aankoop overgaat. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee!

Bent u nog opzoek naar een betrouwbare sportwagen verzekeraar waarbij u weet waar u aan toe bent? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan via onze website.

 

23 mei 2019

Verzekeren en financieel

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen