Wanneer is een goed onderhouden autoalarm voor uw sportwagen verplicht?

13 februari 2024

Verzekeren en financieel

Mark Reus

Elk jaar worden er in Nederland duizenden auto’s gestolen en vallen ook exclusieve sportwagens ten prooi aan het dievengilde. Verzekeraars stellen dan ook steeds vaker de eis om een autoalarm te installeren, dat bovendien aantoonbaar wordt onderhouden. Wij vertellen u welke alarmsystemen er zijn en waar u op moet letten om goed verzekerd te zijn tegen diefstal en inbraak.

Uit diefstalcijfers van het Landelijke Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) blijkt dat er in 2023 5.844 personenauto’s werden ontvreemd. Dit betekende ten opzichte van 2022 een daling van 2%, maar is nog altijd een fors getal.

Van het aantal gestolen voertuigen werd vorig jaar 47% teruggevonden. Dat is onder andere te danken aan de alarm- en volgsystemen die in auto’s zijn ingebouwd. U bent niet verplicht om een dergelijk autoalarm te hebben, maar in dat geval bestaat de kans dat uw sportwagen niet is verzekerd voor diefstal of auto-inbraak.

1282

Wanneer verzekerd bij diefstal?

Heeft uw sportwagen alleen een WA-dekking, dan bent u niet verzekerd bij diefstal of auto-inbraak. Daarom adviseren verzekeraars in de meeste gevallen om een Beperkt Casco of All Risk sportwagenverzekering te nemen, omdat u dan wel bent verzekerd tegen deze risico’s. 

Voor een dergelijke verzekering kan een verzekeraar als voorwaarde stellen dat de sportwagen is voorzien van een autoalarmsysteem. Deze eis hangt af van:

  • Cataloguswaarde van de sportwagen
  • Leeftijd
  • Merk en model

Als bijvoorbeeld de cataloguswaarde €45.000* of meer is en de auto jonger dan vijf jaar, dan is de kans groot dat uw verzekeraar wil dat u uw sportwagen voorziet van een gecertificeerd autoalarm. 

Is uw sportwagen €75.000* waard en ouder dan vijf jaar, dan hoeft een verzekeraar niet te eisen dat u een alarmsysteem inbouwt. Vanwege de waarde van uw sportwagen kan het echter toch raadzaam zijn om een alarmsysteem te installeren.

Verder stellen verzekeraars hogere eisen aan diefstalgevoelige merken en modellen, zoals een cabriolet. 

*De eisen en voorwaarden kunnen per sportwagenverzekeraar verschillen. 

Welke alarmsystemen zijn er?

De Kiwa SCM (Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging) heeft de verschillende beveiligingssystemen onderverdeeld in vijf alarmklassen. Zeker voor duurdere sportwagens stellen verzekeraars vaker als voorwaarde dat er een hogere alarmklasse in de auto is geïnstalleerd. 

Sinds 1998 worden auto’s standaard voorzien van een startonderbreker. Deze beveiliging valt onder klasse 1. Daarnaast is er vaak een blokkering van de brandstofvoorziening. 

Onder klasse 2 vallen naast een startonderbreker ook een inbraakdetectiesysteem of een alarmeringssensor. 

Bij klasse 3 is de alarmeringssensor extra beveiligd door een apart ingebouwde noodstroomvoorziening en zijn auto’s tevens beveiligd met een sabotagesignalering en een hellingdetectie. 

Vanaf klasse 4 hebben auto’s een ingebouwd voertuigvolgsysteem. Het volgsysteem wordt ingeschakeld door een bewegingssensor of door een diefstalmelding van de eigenaar. Het systeem geeft de locatie van uw sportwagen door aan een Particuliere Alarm Centrale, dat in contact staat met de politie. 

Klasse 5 is het meest uitgebreide veiligheidsniveau. Het verschil met alarmklasse 4 is dat het volgsysteem uitgebreider is en direct wordt ingeschakeld wanneer de alarmeringssensor afgaat. Ook wordt het blokkeersysteem nadat het alarm is afgegaan automatisch ingeschakeld.

Er zijn ook na-diefstalsystemen. Onder andere het LoJack na-diefstal beveiligingssysteem valt hierbinnen. Bij een dergelijk terugvindsysteem moet uw sportwagen binnen 24 uur zijn gelokaliseerd en binnen 48 uur in Nederland teruggevonden kunnen worden. 

Het belang van een goed onderhouden alarmsysteem voor uw verzekering

Als de vereiste beveiliging nog niet is ingebouwd in uw sportwagen ten tijde van de aanvraag van uw sportwagenverzekering, krijgt u na het ingaan van uw verzekering vaak nog 30 dagen de tijd om hier alsnog aan te voldoen. Tijdens deze periode bent u gedekt voor schade door inbraak en diefstal.

Is uw sportwagen voorzien van een alarmklasse 4 of 5, dan bent u volgens de meeste verzekeraars goed voorbereid op een eventuele diefstal en belonen zij u met een scherpe premie, met behoud van alle uitgebreide voorwaarden. 

Is uw alarmsysteem goedgekeurd door de verzekeraar? Dan ontvangt u van de SCM een certificaat. Het certificaat is 3 jaar geldig, daarna dient u jaarlijks uw autobeveiliging laten controleren. Als uw geen geldig certificaat bezit kan de verzekeraar besluiten om de schade niet uit te keren.

 

13 februari 2024

Verzekeren en financieel

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen