Waarom een sportwagen importeren uit Duitsland

26 juni 2020

Verzekeren en financieel

Duitsland waarborgt een aantal mooie automerken en rekent ook nog eens vriendelijkere prijzen voor hun bolides. Geen wonder dat veel Nederlanders liever bij de oosterburen gaan winkelen voor een exclusieve sportwagen. Maar wat zijn exact de (financiële) voordelen wanneer u een sportwagen vanuit Duitsland importeert? En waar krijgt u allemaal mee te maken?

 

Bij Duitsland denkt een petrolhead al snel aan Porsche, Mercedes, Audi en BMW. Uiteraard kunt u sportwagens van deze merken vinden bij de Nederlandse dealers, maar het importeren van zo’n auto uit Duitsland biedt doorgaans veel interessante voordelen.

Met name op financieel vlak valt er bijvoorbeeld veel winst te behalen op een autoaankoop bij onze oosterburen, voornamelijk voor jonge occasions. Het belastingklimaat in Duitsland is veel gunstiger voor automobilisten dan in Nederland. Daardoor betaalt u bij een Duitse dealer veel minder voor een vaak rijker uitgeruste auto. Bovendien is het aanbod van jonge occasions uit het hogere segment in Duitsland relatief groot.

Maar hoe krijgt u uw nieuw gekochte sportwagen in Nederland en voorzien van een Nederlands kenteken?

Meer auto voor uw geld

De voornaamste reden om een exclusieve sportwagen uit Duitsland te importeren is vanwege de lagere aanschafwaarde. In tegenstelling tot Nederland kennen de Duitsers geen BPM-systeem en dat is terug te zien op de prijskaartjes bij de Duitse autodealers. Met name bij de aanschaf van een jonge occasion (tot 2 jaar oud) kan dit al snel een interessant financieel voordeel opleveren. Ook omdat er in Duitsland veel sneller wordt afgeschreven op auto’s.

Maar voordat u zich rijk rekent… Eenmaal in Nederland moet u alsnog (rest)BPM afdragen over uw geïmporteerde auto, waarbij wordt uitgegaan van de Nederlandse nieuw/cataloguswaarde.

Een voordeel is dat in het geval van een jonge occasion u bij de Belastingdienst grofweg twee mogelijkheden krijgt voor het berekenen van de BPM. Zo is er de historische BPM of de actuele BPM, in dat geval kiest u natuurlijk voor de meest gunstige rekenmethode. Op de website van de Belastingdienst vindt u meer informatie over het berekenen van de BPM en aangifte doen.

1109

De keuze is reuze

Naast de financiële voordelen is de keuze aan uitvoeringen en opties van sportwagens in Duitsland veel groter.

Veel sportwageneigenaren lopen in Nederland vaak stuk op een summiere menukaart aan motoruitvoeringen of designopties. Hierdoor ontstaat er tevens een zeer eenzijdig aanbod van occasions. Dit heeft ermee te maken dat een groot deel van het Nederlands wagenpark uit leaseauto’s bestaat. Het strenge bijtellingsregime in Nederland maakt dat men vaak voor vooral de goedkoopste opties kiest. In Duitsland kunnen sportwageneigenaren vaak helemaal los gaan met opties.

Zoals eerder genoemd is ook het aanbod jonge occasions met weinig kilometers op de teller In Duitsland veel groter dan in Nederland. Duitser ruilen hun auto daarbij veel sneller in voor iets nieuws. Met name in het hogere sportwagensegment zitten er echte pareltjes tussen. Over het onderhoud hoeft u zich weinig zorgen te maken, dat is in Duitsland namelijk goed geregeld. Ook geldt bij sportwagens tot maximaal twee jaar oud nog de fabrieksgarantie.

Importeren van uw sportwagen

Wanneer u de sportwagen van uw dromen in Duitsland heeft gevonden moet deze nog wel naar Nederland geïmporteerd worden.

Dit is de belangrijkste reden dat veel mensen er uiteindelijk vanaf zien. Het importproces kan nogal een administratieve rompslomp zijn. U moet de auto laten registeren bij het RDW, vervolgens moet u aangifte doen bij de Belastingdienst en alle documentatie die u van de Duitse verkoper ontvangt moeten ook in orde zijn. Bovendien moet uw auto op een trailer naar huis.

Wie weinig tot geen ervaring heeft met het importeren van auto’s raden wij daarom aan om dit een professioneel importbedrijf uit te laten voeren. Uiteraard rekent zo’n bedrijf daar wel een vergoeding voor, maar het scheelt u ook heel veel gedoe zoals:

  • Minder kans op kostbare administratieve fouten bij het invoeren
  • Transport van uw auto wordt verzorgd, vaak tot aan uw voordeur
  • De betreffende partij kan alle aankooppapieren extra controleren
  • Het invoeren gaat via een importbedrijf vaak sneller, dan wanneer u dit zelf doet

Vergeet tot slot niet om voor uw aankoop ook een goede sportwagenverzekering af te sluiten!

26 juni 2020

Verzekeren en financieel

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen