Restomods maken nu ook hun opmars in Europa

16 april 2021

In het nieuws

In Europa is de restomod nog een relatief nieuw begrip, maar in de Verenigde Staten zijn deze omgebouwde klassiekers al jaren populair. Het komt erop neer dat een oldtimer weer in ere wordt hersteld, maar wel met de prestaties van een moderne auto. Dit klinkt enerzijds als het beste van twee werelden, maar is dat ook zo?

 

De term ‘restomod’ is een combinatie van de begrippen restaureren en modificeren. Dat klinkt tegenstrijdig, want met restaureren breng je een oldtimer terug in de originele staat. Modificeren betekent juist dat je een auto een upgrade geeft en dus eigenlijk vernieuwt.

Een restomod is een oldtimer waarvan de esthetische eigenschappen zoveel mogelijk worden behouden, maar onder de motorkap treft men een hedendaags motorblok en bijbehorende onderdelen aan. Een restomod is daarom ideaal voor petrolheads die het karakter van een klassieker willen behouden, maar wel als eerste bij het stoplicht weg willen zijn.

Bovendien zijn de techniek en onderdelen van restomods minder kwetsbaar voor de negatieve gevolgen van moderne brandstoffen.

1111

Liefhebbers versus critici van restomods

In de Verenigde Staten zijn restomods al  jaren populair. Met name klassieke ‘muscle cars’ zoals de Ford Mustang worden op deze manier omgebouwd. In tv-programma’s als ‘Pimp my Ride’ kwamen regelmatig Amerikaanse oldtimers voorbij, waarvan het design in ere werd hersteld en gecombineerd met een gloednieuwe V8 motor. Zoals we van Amerikanen beetje gewend zijn waren dit soort restomod-projecten vaak over de top, met alle toeters en bellen van dien.

In Europa heerst een andere mentaliteit als het gaat om klassiekers. Hier draait het veel meer om de historische waarde en originaliteit van oldtimers. Voor wie een oldtimer als belegging aanhoudt is het begrip ‘matching numbers’ bijvoorbeeld van groot belang. Het is daarom logisch dat er in Europa lange tijd veel terughoudendheid is geweest tegenover restomods.

Waarom wint de restomod ook hier nu aan populariteit?

Toch zien we nu ook in Europa en Nederland het fenomeen vaker voorbij komen. Er zijn genoeg autoliefhebbers die het karakter en de uitstraling van een oldtimer enorm kunnen waarderen. De uitdagende rijomstandigheden, beperkte prestaties, fragiele onderdelen en het bijbehorende onderhoud schrikt menig chauffeur echter af. Daarom zijn zij geïnteresseerd in een restomod.

Bovendien zijn er ook prachtige restomods te vinden met respect voor de historische waarde, maar zonder de bovengenoemde uitdagingen. In Europa zijn op dit moment vooral de Volvo P1800 en de Porsche 911 erg populaire restomods.

Restomods goed verzekeren

Het ombouwen van een klassieker naar een restomod kost veel tijd, kennis en vooral geld. De Porsche Singer 911 kost al snel zo’n €350.000 tot €400.000. Logischerwijs zijn dit soort restomods uiterst zeldzaam, waardoor de kans groot is dat dergelijke exemplaren redelijk waardevast zijn.

Ook voor restomods mag een goede sportwagenverzekering zodoende niet ontbreken! Zoals voor de meeste exclusieve sportwagens geldt, wordt ook een restomod verzekerd op basis van de taxatiewaarde.

16 april 2021

In het nieuws

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen