Slechte gewoontes en uw sportwagen

31 juli 2019

Onderhoud en schade

Als trotse eigenaar van een sportwagen wilt u natuurlijk zo zuinig mogelijk omspringen met uw bolide. Toch sluipen er bij veel chauffeurs na verloop van jaren een aantal slechte (rij) gewoontes in die juist schadelijk kunnen zijn voor hun sportwagen. Wat zijn deze slechte gewoontes en hoe kunt u deze de kop indrukken?

 

Slechte gewoontes hebben we allemaal en de meeste zijn relatief onschuldig. Ook achter het stuur ontstaan er bij sommige chauffeurs slechte gewoontes. Helaas kunnen die serieuze schade toebrengen aan uw sportwagen en slijten bepaalde onderdelen hierdoor sneller.

Let wel, dit artikel is natuurlijk geen tik op de vingers. Veel mensen zijn zich namelijk niet bewust van deze slechte gewoontes. Met dit artikel willen wij u vooral helpen er bewuster mee om te gaan.

Te lang wachten met tanken

Soms komt het niet uit om te tanken omdat we haast hebben en soms hebben we er gewoon geen zin in.

Het gevolg is dat er te lang wordt rondgereden met een bijna lege tank. U neemt in dit geval niet alleen risico om ergens langs de weg te stranden, maar het is ook slecht voor uw sportwagen.

Benzine zorgt namelijk ook voor de koeling van het pompsysteem. Tank daarom altijd ruim op tijd en tank uw sportwagen altijd helemaal vol!

1091

Te snel voor- of achteruit

Deze gewoonte is vooral slecht voor de schakelbak van uw sportwagen. Wilt u bijvoorbeeld van richting veranderen bij het uitparkeren? Breng de auto dan eerst volledig tot stilstand alvorens u naar de eerste versnelling schakelt. Andersom geldt natuurlijk precies hetzelfde.

Koppeling verkeerd gebruiken

Overmatig gebruik van de koppeling kan deze op ten duur beschadigen. Probeer daarom de koppeling waar mogelijk te ontzien.

Houd de koppeling bijvoorbeeld niet ingedrukt terwijl u stilstaat voor een stoplicht. Zet de versnelling van uw sportwagen gewoon in neutraal.

Handrem niet gebruiken

Bij het parkeren op een egaal oppervlak vergeet men nog weleens de handrem te gebruiken. Dit is altijd een slecht idee. Ten eerste kan uw sportwagen nog steeds gaan rollen. Bovendien belast u hiermee onnodig onderdelen die in dit geval de auto op z’n plek moeten houden.

Gebruik daarom altijd en overal de handrem wanneer u uw sportwagen parkeert. Alleen bij extreme vrieskou wordt het gebruik van de handrem weleens afgeraden in verband met risico op vastvriezen.

Turbo en start-stopsysteem

Dit is geen echte slechte gewoonte, maar moet wel genoemd worden omdat u als bestuurder een oplossing kunt bieden. In het kader van CO2-reductie worden steeds meer sportwagens uitgerust met een start-stopsysteem of MSS. Dit systeem schakelt automatisch de motor uit wanneer u bijvoorbeeld voor het stoplicht staat, om zo brandstof te besparen.

De combinatie van dit systeem met een turbomotor is echter geen gelukkige combinatie. Wanneer u bijvoorbeeld vanaf de snelweg direct voor een rood stoplicht komt te staan ontneemt een start-stopsysteem een turbomotor de kans om rustig af te koelen. Met name na een flinke inspanning is het beter om de turbomotor rustig af te laten koelen terwijl de motor nog draait.

Heeft uw sportwagen een turbomotor en start-stopsysteem? Dan raden wij u aan om een dergelijke ECO-functionaliteit uit te schakelen of er anders voor te zorgen dat het systeem niet wordt ingeschakeld, bijvoorbeeld door de voet op de koppeling te houden. Bij twijfel kunt u indien mogelijk ook de fabrikant van uw sportwagen om advies vragen.

Uw sportwagen verzekeren

Wij hopen dat dit artikel u nieuwe inzichten heeft gegeven en u zich meer bewust bent van de mogelijke gevolgen van deze slechte gewoontes.

Een goede sportwagenverzekering behoort in ieder geval niet tot de bovenstaande lijst. Bekijk hier onze dekkingen of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

31 juli 2019

Onderhoud en schade

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen