Schade aan uw sportwagen door de autowasstraat

26 april 2019

Onderhoud en schade

Menig autoliefhebber heeft een haat-liefdeverhouding met de autowasstraat. Een bezoek bespaart u flink veel tijd en geklieder, maar er zijn ook genoeg horrorverhalen over krassen of zelfs grotere schade na een wasbeurt in de autowasstraat. Wij geven u daarom een aantal tips om schade door de autowasstraat aan uw sportwagen te voorkomen en wat u kunt doen als het toch mis gaat.

 

In Nederland zijn er honderden autowasstraten te vinden, uiteenlopend van een simpele wasbox tot een full-service en volledig geautomatiseerde wasstraat met tal van wasprogramma’s. De autowasstraat is een uitkomst voor wie geen tijd (of zin) heeft om zelf met een emmer sop aan de slag te gaan. Toch zijn de ervaringen van automobilisten met autowasstraten zeer wisselend. Veruit de grootste ergernis is het ontstaan van schade na een bezoek aan de autowasstraat.

Als trotse eigenaar van een exclusieve sportwagen wilt u dit risico natuurlijk tot een minimum beperken. In dit artikel gaan wij daarom dieper in op ‘do’s and dont’s’ als u met uw luxe bolide de autowasstraat wilt bezoeken.

1088

Eigen verantwoordelijkheid

Allereerst moet u uw gezond verstand gebruiken bij een bezoek aan de autowasstraat. Vooral bij een volledig geautomatiseerde wasstraat bent u bijvoorbeeld zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van de antenne en dient u er zelf voor te zorgen dat uw ramen en eventueel cabriodak gesloten zijn. Ook moet u eventuele instructies omtrent het binnenrijden en verlaten van de wasstraat te allen tijde correct opvolgen.

Vervolgens is het de vraag of u überhaupt wel met uw exclusieve sportwagen door de autowasstraat kan. In de volgende situaties raden wij het gebruik van met name een vol automatische wasstraat af:

  • Wanneer u een cabrio met stoffen kap heeft.
  • Wanneer u in een hypercar met afwijkende maten heeft. Zo is een hypercar doorgaans te laag en te breed voor de meeste autowasstraten.
  • Wanneer u een klassieke sportwagen heeft met veel kwetsbare onderdelen, zoals chroom.

In de bovenstaande gevallen kunt u vaak wel gebruik maken van een wasbox, maar ook dan is er nog altijd het risico op schade door het gebruik van bijvoorbeeld een gebrekkige borstel.

Indien u sterk twijfelt of u met uw auto de wasstraat kunt bezoeken, kunt u natuurlijk zelf contact opnemen met de beheerder of ander personeel van een autowasstraat. Zij willen net als u geen enkel risico lopen op schadeclaims, dus u mag verwachten dat zij u eerlijk kunnen adviseren over het al dan niet gebruiken van de autowasstraat met uw sportwagen.

Schade autowasstraat buiten uw schuld om

Wanneer er onverhoopt toch schade ontstaat aan uw sportwagen en dit buiten uw schuld om is, kunt u een schadeclaim indienen bij de beheerder/eigenaar van de autowasstraat. In dat geval gaat het om schade die is ontstaan door een technisch defect aan de autowasstraat of verkeerd handelen door een personeelslid.

Belangrijk is dat u direct foto’s maakt van de schade en dat u dit zo snel mogelijk meldt bij de beheerder van de autowasstraat. Samen kunt u dan het schadeformulier invullen en is de kans groot dat de beheerder al zelf met een voorstel komt om het af te handelen.

Wanneer de autowasstraat is aangesloten bij de BOVAG kunt u ook via deze partij een schadeclaim indienen. Wij raden u sowieso aan om alleen een autowasstraat te bezoeken die is aangesloten bij de BOVAG.

Laat u zich niet afschrikken door borden met de vermelding dat de autowasstraat in geen enkel geval aansprakelijk is voor schade. Wanneer de autowasstraat in gebreken is met schade aan uw sportwagen tot gevolg, zijn zij weldegelijk aansprakelijk.

Uw sportwagen verzekeren

Wilt u ieder risico op schade door een autowasstraat uitsluiten? Dan zit er niets anders op dan zelf met de hand uw sportwagen een poetsbeurt te geven. Voor menig petrolhead is dit overigens geen straf, maar gewoon weer extra ‘quality time’ met hun bolide.

Wilt u naast een schone sportwagen ook dat deze goed is verzekerd? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan via onze website.

26 april 2019

Onderhoud en schade

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen