Nieuwwaarde- of aanschafwaarderegeling voor uw sportwagen?

29 mei 2020

Verzekeren en financieel

Voor eigenaren van (relatief) nieuwe sportwagens is het mogelijk om gebruik te maken van de nieuwwaarde- of aanschafwaarderegeling. Dankzij deze regeling wordt de waarde van uw sportwagen volledig vergoed wanneer uw auto is gestolen of total loss wordt verklaard. Maar wat zijn de verschillen tussen de nieuw- en aanschafwaarde en welke voorwaarden stelt uw sportwagenverzekeraar aan deze regeling?

 

Staat u op het punt om een nieuwe exclusieve sportwagen aan te schaffen? Dan is het belangrijk om u nu alvast te verdiepen in een bijpassende verzekering. Twee termen die u dan ongetwijfeld tegenkomt zijn nieuwwaarderegeling en aanschafwaarderegeling. Kortgezegd heeft het verschil vooral te maken met de leeftijd van de sportwagen en of het om een nieuwe of tweedehands auto gaat. Bij beide regelingen gaat het er in ieder geval om dat bij total loss of diefstal de volledige waarde van de auto wordt vergoed.

Er zijn veel autoverzekeraars die deze regelingen aanbieden, maar de voorwaarden kunnen per verzekeraar sterk verschillen. Bovendien zijn de spelregels voor kostbare exclusieve sportwagens vaak net even anders dan reguliere auto’s. Het gaat in dat geval immers om hele andere bedragen.

Ziet u door de bomen het bos niet meer? In dit artikel behandelen wij zowel de nieuwaarde- als aanschafwaarderegeling en zetten wij de belangrijkste voorwaarden voor u op een rij.

Nieuwwaarderegeling sportwagenverzekering

Een nieuwwaarderegeling geldt voor sportwagens waarvan de huidige eigenaar ook de éérste eigenaar is. Uw aankoop is dus rechtstreeks bij de showroom of fabrikant gedaan. Dit gegeven moet u kunnen aantonen door middel van legitieme aankoopdocumentatie van uw sportwagen.

Bij de meeste verzekeraars betreft de duur van de nieuwwaarderegeling circa 1 tot 3 jaar. In het geval dat uw exclusieve sportwagen wordt gestolen of total loss verklaard, krijgt u de volledige nieuwwaarde uitgekeerd waarmee u in principe dus dezelfde auto kunt kopen.

1114

Aanschafwaarderegeling sportwagenverzekering

Bent u niet de eerste eigenaar van uw nieuwe sportwagen? Dan komt u wellicht in aanmerking voor de aanschafwaarderegeling. In dit geval betreft het sportwagens jonger dan 10 jaar. De duur van de aanschafwaarderegeling varieert van 24 tot 36 maanden.

Wordt uw sportwagen binnen deze periode total loss verklaard of gestolen? Dan krijgt u de volledige aanschafwaarde vergoed. Let op, dit is dus niet hetzelfde als de nieuwwaarde. Ook hierbij geldt dat uw verzekeraar een geldige aanschafnota nodig heeft om de aanschafwaarderegeling in gang te zetten.

Belangrijke voorwaarden

Wilt u gebruik maken van een dergelijke regeling? Let dan eerst goed op de voorwaarden. Deze kunnen per verzekeraar sterk verschillen. Bijvoorbeeld:

  • Duur van periode waarover de regeling geldt
  • Welke aankoop/aanschafvereisten worden er gesteld
  • Welke leeftijd de sportwagen maximaal mag hebben
  • Beperkingen of maximeringen aan de nieuw- aanschafwaarde
  • Wat er gebeurt er als de periode waarover de regeling geldt is verstreken

Wij raden u in ieder geval aan om te zoeken naar een verzekeraar die bekend en ervaren is binnen het exclusieve autosegment. Zo kunnen sommige verzekeraars met een maximering van €100.000 of minder werken.

Ook is het belangrijk om na te gaan wat er gebeurt wanneer de regeling afloopt. Gaat dan bijvoorbeeld de dagwaarde of taxatiewaarde gelden? Dit zijn zaken die u op voorhand goed moet uitzoeken om vervelende verrassingen achteraf te voorkomen.

29 mei 2020

Verzekeren en financieel

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen