Wat de Brexit mogelijk voor uw sportwagen betekent

1 maart 2019

In het nieuws

De autobranche zit met de handen in het haar over de uitkomst van de Brexit. Wij hebben mogelijke gevolgen voor uw geliefde automerken en sportwagens op een rij gezet.

Op dit moment is het nog altijd niet zeker of, wanneer en onder welke omstandigheden Groot-Brittannië uit de Europese Unie zal stappen.

Door de toenemende onzekerheid rondom de afloop van de Brexit wordt wel steeds duidelijker welke risico’s dit voor onder andere de automotive sector met zich meebrengt.

Britse automerken in het nauw

In Groot-Brittannië staan een groot aantal autofabrieken waar auto’s volledig of deels in elkaar worden gezet. Om u een idee te geven van de omvang van de Britse autosector; Op dit moment werken er circa 57.000 werknemers in Britse autofabrieken.

Een van de grootste werkverschaffers in Groot-Brittannië is Jaguar Land Rover. Hier werken in totaal 18.500 werknemers verdeeld over meerde locaties in het Verenigd Koninkrijk.

Daarnaast hebben ook exclusieve automerken als LotusAston Martin en McLaren een of meerdere fabrieken in Groot-Brittannië staan.

Verrassend genoeg zijn ook ‘niet Britse’ automerken als Nissan, BMW, Ford en Toyota goed vertegenwoordigd in Groot-Brittannië.

1197

Prijsstijgingen verwacht

De impact van met name een harde Brexit zal dus niet alleen Britse automerken treffen maar de gehele automotive branche. Wat zijn de mogelijke gevolgen hiervan?

Het grootste effect zal terug zijn te zien in de autoprijzen. Autofabrieken in het Verenigd Koninkrijk moeten veel onderdelen importeren vanuit de Europese Unie. Bij een harde of no-deal Brexit gaan de regels van de WTO (Wereldhandelsorganisatie) gelden. Dit betekent dat de handelstarieven voor compleet afgewerkte auto’s met ongeveer 10% omhoog gaan en de tarieven voor losse onderdelen met circa 4,5% stijgen. Het is aannemelijk dat Europese consumenten deze hogere tarieven terug gaan zien in de aanschafprijzen van bepaalde automodellen die in Britse fabrieken worden geassembleerd.

Diverse automerken hebben al aangegeven te overwegen delen van hun productieproces te verplaatsen naar Europa, terwijl er ook al reorganisaties plaatsvinden om de kosten te reduceren. Zo kondigde Jaguar Land Rover begin dit jaar aan wereldwijd 4.500 banen te schrappen, waarvan het grootste deel in hun West-Midlands locaties wordt gerealiseerd.

Langere levertijden en hogere kosten

Andere effecten van de Brexit die u als auto-eigenaar mogelijk kunnen treffen zijn langere levertijden van auto’s en losse onderdelen.

Door de strengere douaneregels en complexe invoerprocessen bij een no-deal Brexit gaan zowel de productieprocessen als leveringen veel meer tijd kosten. Dat is natuurlijk vervelend als u bijvoorbeeld op een specifiek onderdeel voor uw McLaren wacht  en in de tussentijd niet met uw geliefde sportwagen de weg op kan.

Tot slot is een harde Brexit ook goed merkbaar als u met uw exclusieve sportwagen via de veerboot het Verenigd Koninkrijk wilt bezoeken voor een heerlijke vakantie vol prachtige autoritten. In dat geval moet u rekeninghouden met langere wachttijden bij de douane. Ook zullen de prijzen voor overnachtingen en restaurants wellicht stijgen.

Graag willen wij nogmaals benadrukken dat het natuurlijk nog onduidelijk is wanneer en in welke vorm een Brexit daadwerkelijk zal plaatsvinden, maar dat u wel rekening moet houden met de mogelijke gevolgen voor uw sportwagen.

Uw exclusieve sportwagen verzekeren

Bent u al de trotste eigenaar van een Britse sportwagen of andere exclusieve bolide, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekeringen? Via onze website vraagt u eenvoudig een vrijblijvende offerte aan.

1 maart 2019

In het nieuws

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen