Met deze tips staat u minder vaak aan de pomp of laadpaal

15 april 2022

Onderhoud en schade

In de afgelopen periode zijn de energieprijzen ongekend hard gestegen. Dit is niet alleen merkbaar aan de benzinepomp, maar ook op de nota van de energieleverancier. Zowel tanken als opladen is zodoende voor elke automobilist fors duurder geworden. Wij geven u daarom een aantal praktische tips hoe u op uw brandstofkosten en energieverbruik kunt besparen, zodat uw tank of accu minder snel leeg is.

Eerder schreven wij al over de impact van de oorlog in Oekraïne op het exclusieve sportwagensegment. Zo heeft de oorlog bijvoorbeeld gevolgen voor de prijzen en levertijden op auto’s en losse onderdelen.

Echter, nog groter is wellicht de impact van de oorlog op de energieprijzen wereldwijd, waardoor zowel tanken als laden voor iedereen een kostbare aangelegenheid is geworden.

De nut en noodzaak om zuiniger te rijden is daarom relevanter dan ooit. U draagt hiermee niet alleen bij aan een beter milieu, maar bespaart ook op uw brandstof- en/of energiekosten. Wij geven u graag enkele tips.  

1213

Rustig rijden met uw sportwagen

Voor alle duidelijkheid, we bedoelen hier natuurlijk niet mee dat u tergend langzaam hoeft te rijden. Rustiger rijden betekent vooral rustig afremmen en optrekken door eerder te anticiperen op wat er voor u op de weg gebeurt. Abrupt remmen, optrekken of accelereren, kost uw sportwagen relatief veel brandstof of energie.

Ook het laag houden van uw toerenteller helpt om zuiniger te rijden. Houdt uw toerenteller tussen de 2.000 en 2.5000 toeren, door tijdige te schakelen. Dit is zowel voor uw motor als voor uzelf een stuk relaxter rijden.

Zorg altijd voor de juiste bandenspanning

Een te lage bandenspanning zorgt voor meer rolweerstand en dus voor een hoger brandstof- of energieverbruik. Controleer daarom tweemaandelijks uw bandenspanning, ook wanneer u weinig met uw sportwagen rijdt. De ideale bandenspanning ligt rond de 2.2 bar.

Lees ook hoe u deze slechte rijgewoontes de kop in kunt drukken om zo het verbruik van uw sportwagen te verbeteren.

Zuiniger rijden dankzij technologie

Mits u geen klassieke sportwagen rijdt, beschikt uw bolide waarschijnlijk over tal van hulpsystemen waarmee u ook aanzienlijk kunt besparen op uw brandstofverbruik. Denk aan:

Cruise Control: Dit fraaie systeem helpt u om eenvoudig een constante snelheid te rijden. Met name voor langere afstanden op de snelweg is dit een uitkomst. De nieuwste (elektrische) sportwagens beschikken zelfs over een systeem waarmee de auto zelf afremt of gas bijgeeft;

Schakelindicatie: Is uw sportwagen handgeschakeld? Dan beschikken sommige systemen over een indicator die aangeeft wanneer u moet terug- of opschakelen om uw toeren op het juiste niveau te houden;

Slimme navigatie: Niets is zo energieslurpend als filerijden. Dankzij moderne navigatie krijgt u de actuele verkeersinformatie door en kunt u in sommige situaties voor alternatieve routes kiezen om files te vermijden;

Terughoudendheid luxe technologische snufjes: Zaken als airco, stoelverwarming en stuurverwarming kosten veel brandstof en energie. Wees daarom enigszins bedachtzaam voor u deze luxe extra’s gebruikt.

Voor de elektrische sportwagens: One-pedal-driving

De meeste (semi) elektrische auto’s beschikken over een remenergie-generator. Door deze in de hoogste stand te zetten, wint u zoveel mogelijk energie terug wanneer u afremt door het gas los te laten. Vergelijkbaar met wat vroeger “afremmen op de motor” werd genoemd. Om zoveel mogelijk energie te besparen en zelfs terug te winnen tijdens het rijden, raakt u het rempedaal dus zo min mogelijk aan.

15 april 2022

Onderhoud en schade

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen