Rijden in een handgeschakelde sportwagen of automaat?

Een discussie die geregeld onder autoliefhebbers voorbijkomt betreft de voorkeur voor een automaat of handgeschakelde sportwagen. Een automaat staat garant voor comfort en kan zeer snel zijn, maar handgeschakeld geeft meer controle en een hang naar nostalgie. Een keuze tussen de ouderwetse versnellingspook en de moderne stuurflippers.

Terwijl de ene petrolhead zweert bij een handgeschakelde auto, wil de ander nooit meer iets anders dan rijden in een automaat. Wat is uiteindelijk de beste optie? Spoiler alert: Dat hangt geheel af van uw eigen wensen en voorkeuren. U zou wellicht denken dat door alle voordelen van een automaat de handgeschakelde auto inmiddels achterhaald is. Niets is minder waar!

Sportwagen-automaat-handgeschakeld

Handgeschakelde versnellingsbak was lange tijd de norm

In principe heeft bijna elke Nederlander tot nu toe leren rijden met een versnellingspook. De opkomst van de automaat in Europa is immers nog maar kortgeleden echt op gang gekomen.

De automaat had lange tijd last van een minder positief imago op de Europese markt. Zo zou een automaat trager optrekken dan een handgeschakelde versnellingsbank. Inmiddels is deze techniek dusdanig ontwikkeld dat de meeste sportwagens met automaat juist sneller optrekken én zuiniger rijden.

Steeds meer mensen leren tegenwoordig rijden in een automaat, omdat dit makkelijker is. Maar voor wie rijden nog een echt een werkwoord is, gaat de voorkeur nog steeds uit naar handgeschakeld. Handgeschakeld rijden heeft namelijk de volgende voordelen:

  • Meer controle over uw toerenteller;
  • Creëert een meer authentieke rijervaring;
  • Voor wie jarenlang in een handgeschakelde auto heeft gereden, kan een automaat even wennen zijn.

Juist vanwege de bovenstaande voordelen zullen veel petrolheads ondanks de gemakken van een automaat, toch voor de versnellingspook of stuurflippers kiezen. Een automaat is wellicht de makkelijkste weg, maar veel petrolheads kiezen vooral voor de mooiste weg.

Automaat biedt vooral comfort en gemak

In de Verenigde Staten zijn ze niet anders gewend dan rijden in een automaat, maar in Europa moesten we er lange tijd niets van weten. Toch heeft de automaat inmiddels ook hier zijn intrede gedaan. Met name voor sportwagens is de techniek inmiddels dermate verbeterd, dat de prestaties zelfs beter zijn dan die van een sportwagen met stuurflippers.

Het grootste voordeel van een automaat is dat het vooral ontspannen rijdt. U hoeft immers niet meer met een koppeling te werken, wat tijdens files fijn kan zijn. Het vooroordeel dat een automaat langzamer optrekt is ook niet meer van toepassing. Zeker niet met auto’s met een kickdown, waarbij  u bij plankgas kort extra paardenkrachten krijgt.

Andere voordelen van rijden in automaat zijn:

  • Een automaat rijdt zuiniger;
  • Dankzij het rustige schakelen wordt de motor minder belast;
  • Een automaat trekt steeds vaker sneller op dan een handgeschakelde versnellingsbak

Naast de vele voordelen zijn er ook weldegelijk enkele kleine nadelen te benoemen van een automaat. Zo kan een sportwagen met automaat in aanschaf duurder zijn dan de handgeschakelde versie. Een ander nadeel is dat veel chauffeurs na langere ervaring met automaat rijden, het rijden in een handgeschakelde auto snel verleren.

Een sportwagenverzekeraar die altijd snel schakelt

Of u kiest voor een sportwagen met handgeschakelde versnellingsbak of een automaat kiest hangt geheel van uw persoonlijke wensen en verwachtingen af. In beide gevallen heeft u in ieder geval een goede sportwagenverzekering nodig.

Heeft u al op korte termijn een sportwagenverzekering nodig en zoekt u een verzekeraar met verstand van zaken, die snel schakelt bij schade? Dan bent u bij ons aan het juiste adres!

Geplaatst op

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.