Keyless entry en uw sportwagenverzekering in 2020

29 november 2019

Inbraak en preventie

Al geruime tijd zijn auto’s met een keyless entry systeem een geliefd doelwit bij autodieven. Keuringsinstantie Kiwa SCM heeft daarom zijn eisen aangescherpt, wat gevolgen kan hebben voor uw verzekering.

 

Het is een inmiddels bekend en hardnekkig probleem, dieven die autosleutels hacken en zich daarmee toegang tot een auto verschaffen.

Door middel van speciale apparatuur kan men het signaal tussen de auto en de sleutel als het ware onderscheppen en kopiëren. Dit wordt ook wel een ‘relay-attack’ genoemd. Al heel wat exclusieve sportwagens en sportwagenonderdelen zijn hierdoor ontvreemd.

Autofabrikanten werken hard aan de verbetering van het keyless entry systeem. Tegelijkertijd heeft Keuringsinstantie Kiwa SCM zijn eisen strenger gemaakt, om eigenaren van auto’s met dergelijke systemen te dwingen maatregelen te nemen. De vrees is dat ook verzekeraars hierin mee gaan, wat gevolgen kan hebben voor uw premie en/of diefstaldekking bij inbraak zonder schade.

Preventiemaatregelen

Keyless entry is in de basis een mooie techniek. U kunt uw auto op afstand openen zonder dat u daar iets voor hoeft te doen, maar helaas maken dieven hier massaal misbruik van door deze systemen te kraken.

Gelukkig kunt u zelf de nodige preventiemaatregelen treffen om het hacken van uw autosleutel te voorkomen. Een bekende truc is het bewaren van uw autosleutel in een afgesloten koekblik van metaal of aluminium. Deze materialen houden het signaal van de sleutel tegen, waardoor deze niet meer kan worden opgevangen door dieven.

Verder kan bij sommige auto’s de keyless entry functie worden uitgeschakeld. Raadpleeg de handleiding van uw sportwagen voor meer informatie.

1140

Er zijn ook duurdere diefstalpreventiemaatregelen die u kunt nemen. Denk aan het plaatsen van een stuurslot of extra startonderbreker. Hiermee kan uw dure bolide snel weer worden terugvonden. Het systeem zendt continu signalen uit die niet verstoord kunnen worden door bijvoorbeeld een GSM-jammer. Ook voor klassieke sportwagens biedt LoJack een passende oplossing.

Uiteraard verkleint u de kans op diefstal ook als uw sportwagen in een goed beveiligde garage staat. Dit is echter lang niet voor iedereen een optie en uw auto kan natuurlijk alsnog van een openbare parkeerplaats gestolen worden.

Verzekeraars

Het probleem is dat er nog veel onduidelijkheid bestaat over hoe verzekeraars om gaan met de gevolgen van een keyless entry hack.

Zo stellen veel autoverzekeraars het Voertuigbeveiliging keurmerk verplicht bij het afsluiten van een nieuwe verzekering. Op de website van Kiwa SCM wordt vooral naar de autofabrikanten gekeken om met een permanente oplossing te komen, die eventueel met terugwerkende kracht in oudere modellen met een keyless entry systeem kan worden geïnstalleerd.

Wat in ieder geval wel vaststaat is dat certificaten Voertuigbeveiliging die zijn afgegeven vóór 1 juli 2019 gewoon geldig blijven. Dit sluit overigens niet uit dat een verzekeraar alsnog aanvullende maatregelen kan eisen.

Sportwagenverzekering

Bent u nog op zoek naar een geschikte sportwagenverzekering voor een moderne of klassieke bolide? Vraag dan direct en vrijblijvend een offerte aan.

29 november 2019

Inbraak en preventie

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen