Aantal diefstallen van auto’s en sportwagens in Nederland daalt

19 februari 2020

Inbraak en preventie

Het blijft de grootste nachtmerrie van iedere sportwageneigenaar; de dag dat u ontdekt dat uw geliefde bolide is gestolen. Het goede nieuws is dat het aantal autodiefstallen in Nederland daalt, zo blijkt uit cijfers van het LIV. Maar betekent dit ook dat u als sportwageneigenaar minder risico op diefstal loopt?

 

In het verleden besteedden wij op onze website al meermaals aandacht aan autodiefstal. Het kat-en-muisspel tussen criminelen en autofabrikanten lijkt daarbij eeuwig te duren.

Uit de meest recente cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) komt echter naar voren dat net als voorgaande jaren het aantal autodiefstallen in Nederland over 2019 is afgenomen. Is er een verklaring voor deze positieve ontwikkeling of is deze trend puur toeval?

Minder autodiefstallen in 2019

Uit de cijfers van het LIV blijkt dat er in 2019 in totaal 7.107 auto’s in Nederland werden ontvreemd van hun eigenaar. Dit is een daling van 2,1% ten opzichte van 2018.

Opvallend is dat het aantal autodiefstallen al sinds 2015 sterk afneemt. Zo werden er in het laatstgenoemde jaar nog zo’n 10.091 auto’s gestolen. Al met al dus een positieve trend. Desondanks is elke gestolen auto er natuurlijk een teveel!

1101

Onder de gestolen auto’s in 2019 bevonden zich wel een flink aantal jonge modellen (tot maximaal 2 jaar oud). Het aantal autodiefstallen binnen deze leeftijdscategorie nam ten opzichte van 2018 zelfs met 11% toe. Kennelijk houden de nieuwe veiligheidssystemen van deze jonge auto’s autodieven niet op afstand. Een probleem waar moderne auto’s bijvoorbeeld mee kampen is het hacken van autosleutels.

Populaire modellen binnen deze leeftijdscategorie waren onder andere de Audi A1, de Toyota Aygo en de Fiat 500. Een gedeelde eerste plaats van meest gestolen modellen gaat naar de nieuwste Volkswagen Polo en Golf. Van beide modellen werden er vorig jaar circa 580 exemplaren gestolen.

Aantal teruggevonden auto’s blijft gelijk

Gelukkig verdwijnen lang niet alle gestolen auto’s definitief. Het LIV-onderzoek toont aan dat hoe hoger de leeftijd van de betreffende auto is, des te groter de kans is dat deze wordt teruggevonden. Binnen de leeftijdscategorie van 17 jaar en ouder wordt maar liefst 87% van de auto’s teruggevonden.

Opvallend genoeg lijken auto’s uit de categorie 3 tot 6 jaar het moeilijkst terug te vinden. Zo’n 71% van alle gestolen auto’s en sportwagens binnen deze groep blijft na diefstal ook echt weg. Over heel 2019 werden er van alle gestolen auto’s in Nederland uiteindelijk 40,8% weer teruggevonden. Dit percentage is over de afgelopen vijf jaar redelijk gelijk gebleven.

1102

Diefstalrisico

De cijfers van het LIV laten ook zien welke automerken het meeste risico lopen op diefstal. Als we kijken naar merken uit het luxere segment dan valt op dat Porsche het afgelopen jaar minder in trek was, met een gemiddeld diefstalrisico van 1 op 1.008. Daarentegen is het risico voor Land Rover veruit het hoogste is met 1 op 304, gevolgd door Lexus met 1 op 412.

In de politieregio Noord-Nederland staat uw bolide het veiligst. In 2019 waren er in deze regio 226 gemelde autodiefstallen. Uit de politieregio’s Amsterdam en Oost-Nederland kwamen vorig jaar veruit de meeste autodiefstal meldingen.

Eerder schreven wij al over het feit dat lokale diefstalcijfers ook uw sportwagen verzekeringspremie kunnen beïnvloeden.

Sportwagenverzekering en beveiliging

Hoewel het aantal autodiefstallen ieder jaar weer iets daalt is er nog een lange weg te gaan op het gebied van diefstalpreventie. Autofabrikanten doen er alles aan om auto’s beter te beschermen tegen diefstal, maar dit lijkt nog lang niet altijd goed te werken.

Denk daarom aan extra veiligheidssystemen die uw sportwagen onaantrekkelijker voor dieven en de kans op het terugvinden vergroten. Mocht uw auto toch het slachtoffer worden van dieven, dan dekt een sportwagenverzekering in ieder geval de financiële schade.

19 februari 2020

Inbraak en preventie

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen