Ferrari bestaat 75 jaar – Unieke evenementen en aankondigingen

17 mei 2022

Besproken sportwagens

Ferrari is een van de meest iconische sportwagenmerken ter wereld en viert in 2022 zijn 75-jarig bestaan. Ter ere van dit diamanten jubileum organiseren de Italianen meerdere evenementen en speciale aankondigingen. Zo is er onder meer een nieuw logo onthuld en wordt er een unieke tentoonstelling gehouden.

Iedere autoliefhebber kent het verhaal van Enzo Ferrari. Hij begon al vroeg met racen bij het team van Alfa Romeo en boekte daar zijn eerste successen. In 1929 richt hij Scuderia Ferrari op als zusterteam van Alfa Romeo en stopt Ferrari zelf als coureur. Het team boekt onder zijn vleugels succes, totdat in 1939 de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en alles tot stilstand komt. Na de oorlog begint Ferrari voor zichzelf en opent In 1947 Ferrari zijn eerste autofabriek. Sinds die tijd is Maranello de thuishaven van het sportwagenmerk met het steigerende paard.

De eerste auto die uit de Ferrari-fabriek rolt is de 125 S en vormt de basis voor elke andere Ferrari-sportwagen en raceauto die sindsdien door Ferrari is ontwikkeld. In de loop der jaren zijn vele iconische Ferrari’s op de markt verschenen, ieder met zijn eigen verhaal. Zo betekende de Ferrari F355 een radicale koerswijziging in het design van de Italiaanse sportwagenfabrikant. De afgelopen jaren waren de F8 Tributo, Roma en SF90 Stradale de belangrijkste blikvangers. 

Daarnaast werkte Ferrari onder meer samen met de Italiaanse carrosserie-ontwerper Zagato, een andere jubilaris met een indrukwekkende geschiedenis. Ook heeft Ferrari al jarenlang een innige relatie met Maserati.

Ferrari en de F1

Ferrari is ook onlosmakelijk verbonden met de Formule 1. In 1950 debuteerde het merk bij de Grand Prix van Monaco met een F1-versie van de Ferrari 125 S. Twee jaar later wordt Alberto Ascari de eerste Formule 1-kampioen in een Ferrari.

In de jaren daarna strijdt Ferrari lange tijd mee om de prijzen, maar zaken de Scuderia langzaamaan weg. In 1975 volgt de ommekeer met Niki Lauda en later Jody Scheckter achter het stuur. De jaren tachtig verlopen rumoerig voor de renstal, maar vanaf 1994 rijgt Ferrari dankzij Michael Schumacher de wereldtitels aaneen. De laatste F1-titel van Ferrari wordt in 2007 gewonnen door Kimi Räikkönen.

Dankzij de deelname van Ferrari aan de F1 heeft het sportwagenmerk diverse innovaties uit de koningsklasse van de autosport naar zijn straatauto’s gebracht. Een van de meest recente is de DRS-techniek, die onder andere is ingebouwd in de Ferrari 488 Pista.

Beursnotering en recordverkopen Ferrari

Ferrari-liefhebbers die zich (nog) geen echte Ferrari kunnen veroorloven hebben wel de mogelijkheid om een stukje van het bedrijf bezitten. Sinds 21 oktober 2015 heeft Ferrari namelijk een beursnotering aan de New York Stock Exchange en is het aandeel verhandelbaar onder de ticker RACE.

Inmiddels is Ferrari uitgegroeid tot een van de grootste sportwagenfabrikanten ter wereld. In 2021 verkocht het bedrijf 11.1.55 auto’s , een toename van 22% ten opzichte van 2020 en een record voor de sportwagenfabrikant. Ferrari zag daarbij de verkopen met name in China, Hongkong en Taiwan sterk toenemen.

De verwachting is dat de verkopen van Ferrari de komende jaren verder toenemen, omdat de autofabrikant in navolging van onder meer sportwagenmerken Lamborghini en Aston Martin ook met een SUV komt. Verder is Ferrari druk bezig om hybride en volledig elektrische modellen te introduceren.

Nieuw Ferrari-logo en sculptuur

Om het 75-jarig jubileum kracht bij te zetten heeft Ferrari ook een nieuw jubileumlogo onthuld. Het logo is tot stand gekomen door middel van een mozaïek aan gezichten van werknemers, om hen zo te eren voor hun inzet en vastberadenheid door de jaren heen.

1217

Daarnaast staat er in de fabriek van Ferrari een sculptuur waarvan iedere medewerker een puzzelstuk heeft mogen leggen. Hiermee symboliseert het sportwagenmerk de gevleugelde uitspraak van oprichter Enzo Ferrari: “Fabrieken bestaan uit mensen, machines en gebouwen. Ferrari, bestaat boven alles uit mensen.“

Unieke tentoonstelling

Ook is er een speciale tentoonstelling in het Ferrari-museum in Modena. Tijdens ‘Ferrari Forever’ krijgt het publiek namelijk voor het eerst toegang tot de afdeling Ferrari Classiche.

Deze afdeling werd in 2006 opgericht en is ontworpen om het waardevolle erfgoed van klassieke Ferrari’s te conserveren. Er staan vijftien auto’s tentoongesteld, waaronder enkele die door de afdeling zijn gerestaureerd. Elk van de tentoongestelde auto’s heeft het belangrijke Ferrari Certificate of Authenticity.

U vindt op de tentoonstelling onder meer de unieke Ferrari 250 GT Competizione Tour de France uit 1956, een zeldzame Ferrari 250 GT Cabriolet uit 1959 en de originele mal die gebruikt werd voor de Ferrari 500 Mondial uit 1953.

De tentoonstelling neemt bezoekers mee langs het onderhoud en de restauratie die door Ferrari Classiche wordt uitgevoerd. Dankzij de gieterij en werktuigen die de originele onderdelen hebben geproduceerd worden de sportwagens in hun oorspronkelijke staat teruggebracht.

Verder is er tijdens de tentoonstelling veel aandacht voor het historisch archief van Ferrari, met onder meer een goed bewaarde verzameling van de montagedocumentatie van iedere Ferrari die sinds 1957 is geproduceerd.

De tentoonstelling is nog tot 17 februari 2023 te bezoeken in het Enzo Ferrari Museum in Modena.

1218

Jubileumboek Ferrari

Voor de echte Ferrari-fanaten is er ter ere van het 75-jarig jubileum het boek Ferrari: 75 Years uitgebracht. Redacteur en fotograaf Dennis Adler vertelt aan de hand van illustraties de roemrijke geschiedenis van het sportwagenmerk. Van de vroege carrière van Enzo Ferrari bij Alfa Romeo tot aan de meest recente successen en ontwikkelingen.

Het boek is een update van Adler’s eerdere werk Ferrari: The Road from Maranello (2006). Adler kreeg toegang tot alle historische documentatie en beelden van Ferrari en sprak daarnaast met een aantal belangrijke Ferrari-verzamelaars, die bereid waren om hun pronkstukken beschikbaar te stellen om voor eeuwig in het boek vast te leggen.

Ferrari verzekering

Bent u een van de gelukkigen die in het bezit is van een of meerdere Ferrari’s? Dan mag een goede verzekering voor uw Ferrari niet ontbreken. Vraag vrijblijvend een offerte aan.

17 mei 2022

Besproken sportwagens

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen