DRS-techniek niet alleen voorbehouden aan formule 1 racewagens

14 december 2021

Besproken sportwagens

De spectaculaire inhaalmanoeuvres tijdens Formule 1 races zijn te danken aan het Drag Reduction System (DRS). Dankzij deze techniek ondervindt de coureur kortstondig minder weerstand en kan zodoende zijn tegenstander makkelijker inhalen. DRS bracht niet alleen meer sjeu aan de sport, maar wordt inmiddels ook toegepast op enkele sportwagens voor de openbare weg.

 

In 2011 werd Drag Reduction System (DRS) voor het eerst in racewagens toegepast en dit heeft de Formule 1 sindsdien aanzienlijk veranderd. De techniek moet namelijk voorkomen dat er een ‘optocht’ ontstaat tijdens een race. Doordat de snelheden van de coureurs zo dicht bij elkaar liggen, is heistt zeer lastig om in te halen. Het DRS systeem bracht hiervoor een slimme oplossing, waardoor ook coureurs die niet vanaf de eerste startpositie de race begonnen toch een kans op de overwinning maken.

1166

Voor fans van op de Formule 1 geïnspireerde technieken is er goed nieuws, want DRS wordt inmiddels ook gebruikt in sportwagens voor de openbare weg. Natuurlijk heeft niemand DRS nodig om een vrachtwagen op de snelweg in te halen, maar het geeft wél een extra dimensie aan de rijbeleving in deze sportwagens.

Hoe werkt DRS?

DRS geeft een coureur de mogelijkheid om met een druk op de knop zijn achtervleugel open te zetten. Hierdoor ondervindt de racewagen minder luchtweerstand en kan dus versnellen. Dit geeft een coureur de mogelijkheid om zijn voorligger in te halen. Binnen de F1 kan DRS alleen geactiveerd worden wanneer de coureur binnen 1 seconde van zijn voorganger zit en alleen op bepaalde rechte stukken van het circuit, of wanneer er juist meer downforce nodig is.

Voor Formule 1-coureurs kan deze techniek daarom allesbepalend zijn voor hun overwinningskansen. Op de openbare weg biedt dit echter weinig meerwaarde. Toch zijn er een aantal exclusieve sportwagens op de markt waar een vergelijkbare techniek is ingebouwd.

Sportwagens met DRS-techniek

McLaren heeft al decennialang ervaring binnen de Formule 1 en heeft ook een exclusieve sportwagen op de markt gebracht die is voorzien van DRS. Op het stuur van de McLaren P1 is dezelfde DRS-knop te vinden als bij Formule 1-racewagens, waarmee de achtervleugel kan worden aangepast voor minder luchtweerstand op rechte stukken. De McLaren P1 beschikt over meer Formule 1 gebaseerde technieken en komt met een bijpassend prijskaartje van circa 1 miljoen euro.

1167

Ook Ferrari mag als dominant Formule 1-team natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken. De Ferrari 488 Pista is niet alleen een feest voor het oog, maar wellicht ook een van de meest aerodynamisch efficiëntste sportwagens op de markt. Dankzij de vormgeving beschikt deze Ferrari over optimale downforce voor het betere bochtenwerk en ook over een ingebouwd DRS, voor meer snelheid op de rechte lijnen.

In dit geval treed DRS automatisch in werking en valt niet handmatig te bedienen, zoals bij racewagens het geval is. Wanneer de 488 Pista op snelheid is, gaat er een klep bij de diffuser aan de achterkant omlaag waardoor de luchtweerstand verder wordt verminderd. Op het dashboard brand er een lampje zodra dit systeem in werking treedt.

1168

Hoewel het zelf niet aanwezig is in de F1-racerij, heeft ook Lamborghini met de Hurácán een vergelijkbare techniek in de auto verwerkt. Het Italiaanse automerk heeft hun techniek zelfs een eigen naam gegeven, namelijk Aerodinamica Lamborghini Attiva (ALA).

Het maakt gebruik van bewegende luchtkleppen die worden aangestuurd door elektromotoren in de voorspoiler en op de achtervleugel, om op deze manier afhankelijk van de omstandigheden de neerwaartse kracht te vergroten of de luchtweerstand te verminderen.

Ook wanneer uw exclusieve sportwagen over bijzondere technieken zoals DRS beschikt, verzorgen wij natuurlijk graag een bijpassende sportwagenverzekering.

14 december 2021

Besproken sportwagens

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen