De Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupé is nu de duurste auto ter wereld

14 juni 2022

Besproken sportwagens

Dat de waarde van een sportwagen hoog kan zijn was al algemeen bekend, maar dat een auto op een veiling meer dan €100 miljoen op zou brengen was nog nooit vertoond. Tot nu! In dit artikel belichten wij de Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupé, ook wel bekend als de duurste auto ter wereld. Een van de twee exemplaren werd onlangs geveild voor het astronomische bedrag van €135 miljoen en verbrak daarmee ruim het oude record.

In mei 2022 bood een particuliere verzamelaar tijdens een veiling maar liefst €135 miljoen voor een Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupé. Het oude record stond op naam van de Ferrari 250 GTO met een veilingopbrengst van €66 miljoen.

Een unieke kans voor verzamelaars

Dit icoon uit de automobielgeschiedenis is een absolute zeldzaamheid. Er zijn slechts twee exemplaren van de 300 SLR Uhlenhaut gebouwd en beiden bleven tot nu toe altijd in het bezit van Mercedes-Benz.

De beslissing om een van deze twee unieke sportwagens te verkopen werd genomen met een zeer goede reden. Mercedes-Benz verkocht de sportwagen uit zijn eigen collectie namelijk om geld op te halen voor een goed doel. Met de opbrengst van de veiling wordt een wereldwijd studiebeurzenprogramma gefinancierd. Met het "Mercedes-Benz Fonds" wil de autofabrikant de jongere generatie aanmoedigen om in de innovatieve voetsporen van Rudolf Uhlenhaut te treden en nieuwe technologieën te ontwikkelen.

Wat maakt deze Mercedes sportwagen zo bijzonder?

In 1955 creëerde Uhlenhaut de 300 SLR Coupé, voorzien van de meest vooruitstrevende technologie voor die tijd.  

De sportwagen was met 998 kilo destijds al een lichtgewicht, uitgevoerd met een handgeschakelde vijftraps versnellingsbak. Verder beschikt de 300 SLR over een achtcilinder die, ver boven de normen van zijn tijd, 302 pk naar de achterwielen stuurt.

De Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupé is vernoemd naar zijn hoofdingenieur Rudolf Uhlenhaut en wordt door autodeskundigen en autoliefhebbers over de hele wereld beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van autotechniek en -design.

Significant aan Uhlenhaut was dat hij zijn ideeën niet op de tekentafel ontwikkelde, maar in de praktijk. De gepassioneerde ingenieur voelde zich op zijn gemak met alles wat wielen had. Het is dan ook niet gek dat hij al snel bekend stond als "de rijdende ingenieur".

Daimler-Benz heeft de ‘Uhlenhaut Coupé’ ontwikkeld op basis van de 300 SLR raceauto. Met deze racewagen wist Mercedes-Benz grote successen te behalen. Een daarvan is die van Stirling Moss in de Mille Miglia van mei 1955. Hij wist 1.600 kilometer af te leggen met een riant gemiddelde van 158 kilometer per uur, over wegen die veelal nog niet geasfalteerd waren.

Wat is de duurste sportwagen in Nederland?

De duurste auto ooit geregistreerd in Nederland is de Bugatti Chiron Sport. Hoewel de prijs relatief gezien flink minder is dan de Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupé, zal menig mens nog steeds schrikken van de prijs van ruim €3,7 miljoen. Daarmee is deze Bugatti momenteel de duurste auto die ooit op Nederlands kenteken is gezet.

Het vermogen van deze bolide bedraagt maar liefst 1.500 pk. De productie is beperkt tot 500 stuks. Dit verklaart voor een deel waarom deze sportwagen nóg een klap duurder is dan andere Chiron’s.

Uw waardevolle sportwagen verzekeren?

Bent u zelf in het bezit van een kostbare sportwagen en zoekt u nog passende sportwagenverzekering? Wij zijn gespecialiseerd in het verzekeren van exclusieve sportwagens en leveren hiervoor uitsluitend maatwerk tegen een gunstige premie.  

14 juni 2022

Besproken sportwagens

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen