De indrukwekkende geschiedenis van jubilaris Zagato

4 mei 2022

Besproken sportwagens

Zagato is met haar ruim 100-jarige één van de oudste nog bestaande carrosserie-ontwerpers in Italië. Het bedrijf, dat gevestigd is aan de rand van Milaan, kent een rijke geschiedenis aan interessante samenwerkingen met sportwagenmerken. Door haar simpele, maar significante ontwerpen groeide Zagato uit tot een gevestigde naam in de autowereld, met een aantal bijzondere modellen.

De ambachtelijke onderneming ‘Carrozzeria Zagato’ werd in 1919 opgericht door Ugo Zagato. Bij de oprichting van het bedrijf had Zagato als doel zowel auto's als vliegtuigen lichter en slanker te maken. Hij zou zijn opgedane kennis uit de luchtvaart gaan vertalen naar talloze constructies met aeronautische en aerodynamische elementen erin verwerkt.

In deze periode (1919) waren de meeste auto’s nog erg zwaar en lomp. Door middel van geïmplementeerde luchtvaarttechnieken, die Zagato goed beheerste door zijn werkervaring in de luchtvaartindustrie, kregen de auto's van Zagato een avant-gardistisch ontwerp, waren ze licht en hadden ze een aerodynamisch profiel. Hiermee kwam Zagato met iets helemaal nieuw voor de auto-industrie. Een van de unieke signatuurelementen die je op iedere Zagato terug ziet komen is de ‘double bubble’ achterruit.

Al snel bereikte Zagato succes met zijn aanvankelijk op lichtgewicht gefocuste constructies en aerodynamica. Zijn constructies leidden tot samenwerkingen met grote Italiaanse automerken als Alfa Romeo en Fiat. Na de Tweede Wereldoorlog verwelkomde Zagato nog een aantal exclusieve automerken en werd er vooral aan Gran Turismo-modellen gewerkt. Merken als Maserati, Ferrari en Aston Martin stonden in de rij voor een samenwerking met Zagato. Wij lichten een aantal bijzondere Zagato-modellen uit.

Aston Martin Zagato

Zagato heeft al meer dan 60 jaar een sterke relatie met het Britse merk Aston Martin. Een samenwerking die begon met een van de grootste successen voor beide merken, de DB4 GT Zagato. Een auto die tot vandaag de dag nog zeer gewild is. Slechts 19 exemplaren werden er destijds geproduceerd. 

Zagato's innovatieve versie van de DB4 GT was slank en licht, maar tegelijkertijd aerodynamisch en buitengewoon functioneel. Zagato zette dan ook grote prestaties neer op het gebied van elegantie en racefunctionaliteit en legde hiermee de basis voor een decennialange samenwerking met Aston Martin.

Een van de meest recente samenwerkingen is de Aston Martin DBS GT Zagato. Deze auto werd ontwikkeld ter ere van het 100-jarige jubileum van Zagato. Het is een moderne interpretatie van de DB4 GT en volledig gebouwd uit carbon fiber, wat goed te zien is in het exterieur. Onder de motorkap ligt een 5,2 liter V12 die 760 pk ophoest.

Ferrari Zagato

Een andere interessante samenwerking van Zagato is die met Ferrari. In 70 jaar tijd heeft Zagato flink aantal Ferrari's als coach gebouwd. De resultaten zijn soms controversieel, maar dat neemt niet weg dat het een van de indrukwekkendste, maar bovenal creatieve samenwerkingen in de geschiedenis van de auto-industrie is.

Een van de meest exclusieve creaties is de Ferrari 599 GTZ Nibbio Zagato, die als enige is voorzien van een handmatige versnellingsbak. Hierbij heeft Zagato een 599 GTB uit 2007 onder handen genomen en er een eigen draai aan gegeven. Van de in totaal 3.500 geproduceerde 599 GTB’s zijn er ongeveer 30 door Zagato onder handen genomen.

Alfa Romeo Zagato

Zagato sloot in 1969 een nieuw partnerschap met Alfa Romeo. De twee Italiaanse partijen gingen samenwerken aan een Alfa Romeo 1300 Junior Zagato en 1600 Junior Zagato. 

De Junior Zagato was bedoeld als sportieve, kleine Gran Tourer. Helaas kreeg de Junior Zagato geen volledig aluminium carrosserie en werd het lichte materiaal alleen gebruikt voor de deuren en motorkap. Hierdoor was de bolide niet in staat om ingezet te worden in de racerij. Desalniettemin is de auto een tijdloze schoonheid.

Zagato Lamborghini

Ook Lamborghini is een fan van de authentieke stijl van Zagato. Het is dan ook niet gek er onlangs een officiële samenwerking tussen Lamborghini en Zagato plaatsvond, waaruit de Lamborghini L595 Zagato ontstond.

Het exterieur van deze 570 pk sterke sportwagen – en dan vooral de bodemvisachtige neus – is op z’n zachtst gezegd uniek. De auto is een absolute eyecatcher.

Zagato verzekeren?

Bent u in het bezit van een bijzondere Zagato en nog op zoek naar een passende verzekering? Sportwagen-verzekering.nl verzekert regelmatig bijzondere sportwagens. Neem vrijblijvend contact met ons op. 

 

4 mei 2022

Besproken sportwagens

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen