De impact van de oorlog op de auto-industrie

24 maart 2022

In het nieuws

De auto-industrie wordt al jaren met meerdere uitdagingen geconfronteerd, van stijgende grondstofprijzen tot tekorten in halfgeleiders. Nu er ook oorlog is uitgebroken in Oekraïne, is het begrijpelijk dat u als eigenaar van een exclusieve sportwagen zorgen heeft over de impact van deze oorlog op de auto-industrie, brandstofkosten en levering van onderdelen.

De auto-industrie heeft niet bepaald makkelijke jaren achter de rug. Een omvangrijke transitie van de traditionele brandstofmotor naar Co2-neutrale technieken, de coronacrisis en nu een oorlog. Ook exclusieve automerken krijgen te maken met de impact van al deze uitdagingen. Wat kunt u hier mogelijk zelf van gaan merken?

1212

Stijgende brandstofprijzen

De afgelopen tijd bleven de brandstofprijzen ongeremd stijgen en werden meerdere records verbroken. De tijd dat u nog voor minder dan €2 per liter benzine kon tanken lijkt inmiddels ver achter ons. Sommige marktdeskundigen vrezen zelfs dat door het conflict in Oekraïne het einde nog niet in zicht is.

Wie denkt er met een volledig elektrische sportwagen makkelijker vanaf te komen heeft helaas ook pech. De stroomprijzen stijgen namelijk minstens zo hard, mede als gevolg van de ontwikkelingen rondom de gasprijs en de mogelijke stop op het importeren van Russisch gas.

Chiptekort voor sportwagens

Chips worden in steeds meer producten verwerkt, zoals smartphones, slimme huishoudelijke apparaten, machines en ook in auto’s. Door een samenloop van omstandigheden is er wereldwijd een tekort ontstaan aan halfgeleiders.

Tijdens de coronacrisis nam de vraag naar communicatietechnologie en entertainment snel toe, terwijl chipsfabrikanten te maken kregen met personeelsuitval en grondstoftekorten. Zo ontstond er een ‘perfect storm’ waar we nog altijd de gevolgen van ondervinden. De oorlog in Oekraïne draagt in dit geval ook zeker niet bij aan een oplossing op korte termijn.

Als eigenaar van een exclusieve sportwagen kunt u hier de volgende gevolgen mogelijk van merken:  

  • Langere levertijden van auto’s en onderdelen;
  • Auto’s die worden geleverd met een beperkter aantal opties;
  • (Elektrische) sportwagens en onderdelen worden aanzienlijk duurder.

Levering van auto onderdelen

Als het gaat om de levering van bepaalde auto’s en onderdelen loopt de auto-industrie tegen steeds meer uitdagingen aan. Oekraïne is namelijk een belangrijke producent van kabelbomen. Nu de productie van een aantal van die fabrieken stil is komen te liggen, creëert dit nieuwe problemen.

Volgens een analist van zakenbank Wells Fargo zouden er in de eerste helft van dit jaar zomaar 700.000 auto's minder in Europa kunnen worden gebouwd.

Autoproducten in het luxe segment als Porsche en BMW zagen zichzelf door een gebrek aan onderdelen genoodzaakt de productie stil te leggen. Zij moesten de productie van hun grootste fabrieken in Dingolfing en Leipzig stopzetten wegens leveringsproblemen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Dit komt door de ‘just-in-time’ productie, een strategie die voorheen uitstekend werkte maar door het chiptekort nu leidt tot lange vertragingen.

Uw exclusieve sportwagen verzekeren

Juist in onzekere tijden is het belangrijk om uw sportwagen goed te verzekeren. Zo bent u optimaal verzekerd bij schade, ongelukken, brand of diefstal en daarmee valt er een grote last van uw schouders. We hebben ten slotte al genoeg zaken om ons druk over te maken.

Bent u nog op zoek of al eigenaar van een exclusieve sportwagen, maar heeft u nog geen geschikte sportwagenverzekering? Vraag dan direct een vrijblijvende offerte aan via onze website.

24 maart 2022

In het nieuws

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen