Porsche werkt aan unieke oplossing chiptekort

De chiptekorten houden de wereldwijde industrie al maandenlang in z´n greep, zo ook de auto-industrie. Voor consumenten betekent dit vooral hogere aanschafprijzen en soms extreem lange levertijden van hun geliefde sportwagenmerken. Porsche werkt daarom aan een eigen oplossing voor het chiptekort.

Wereldwijd is er een tekort aan halfgeleiders, dat essentiële onderdelen van computerchips zijn. Eén enkele chip kan duizenden, zelfs miljoenen halfgeleiders hebben. Het chiptekort is in de eerste plaats ontstaan doordat er steeds meer producten chips bevatten zoals: smartphones, huishoudelijke apparaten, netwerksystemen én auto´s.

chiptekort-sportwagens-Porsche

De belangrijkste oorzaak van het wereldwijde tekort komt door het coronavirus. Dankzij COVID-19 moest de hele wereld opeens thuisblijven. Daardoor gingen de mensen andere dingen kopen zoals een spelcomputer, een televisie of een laptop. Terwijl de verkoop van nieuwe auto’s volledig instortte.

Dit zorgden ervoor dat de chipfabrikanten zich volledig toelegden op het produceren van chips voor televisies, routers en spelcomputers. Deze chips zijn nutteloos voor elektrische auto’s, want deze chips moeten bestendig zijn tegen extreme temperaturen. Een televisie hoeft immers nooit te werken in de sneeuw bij – 5 graden Celcius, terwijl dat van een auto wel wordt verwacht. Daarnaast speelden er ook nog andere problemen die bijdragen aan het chiptekort:

 • Politieke conflicten tussen de VS en China;
 • Droogte in Taiwan; In het productieproces van chips wordt veel water gebruikt en Taiwan is een van de grootste chipproducerende landen;
 • In Japan brandde een chipfabriek af;
 • In Texas lag de productie stil door extreme kou;
 • Beperkte productiecapaciteit als gevolg van corona.

Wat zijn de gevolgen voor de autoliefhebbers?

Als autoliefhebber vraagt u zich vast af of en zo ja welke gevolgen het chiptekort heeft wanneer u een nieuwe sportwagen wilt aanschaffen? Als u van plan bent om binnenkort een (elektrische) sportwagen te kopen, moet u met het volgende rekening houden:

 • Met name de elektrische sportwagens worden duurder
  Om een idee te geven van de prijsstijgingen, de belangrijkste metalen zijn sinds juli 2021 ruim 16% duurder geworden en chemische producten zijn sinds mei 2020 inmiddels met bijna de helft in prijs gestegen.
 • De levertijden lopen ontzettend hard op
  Het tekort voor de tweede helft van dit jaar wordt eerder groter dan kleiner, de verwachting is daarom ook dat tot eind 2022 het chiptekort blijft aanhouden. Helaas betekent dit nóg langere levertijden.
 • Bijtelling van 12% naar 16% in 2022
  Als de levering van de sportwagen in 2022 plaatsvindt is de bijtelling voor volledig elektrische sportwagens verhoogd naar 16%.

Mede door het chiptekort en de behoefte van de Nederlandse forens om liever de eigen auto te nemen dan het openbaar vervoer, zorgde dit ervoor dat de Nederlandse occasionmarkt hiervan profiteerde en in juli dit jaar een record neerzette van 125.662 verkochte occasions. Ook in het hogere occasionsegment is deze trend zichtbaar.

Autofabrikanten op zoek naar alternatieven

Het is logisch dat verschillende automerken op zoek gaan naar een alternatief voor het (gedeeltelijk) vervangen van de slecht verkrijgbare chips.

Zo heeft Porsche ervoor gekozen om de elektrische auto’s te voorzien van nepchips (placebo-chips), om de auto’s toch te kunnen leveren. De placebo chips zullen niet terechtkomen op plekken die essentiële functies bewaken en deze placebo-chips worden later vervangen door echte functionele chips.

sportwagen importeren duitsland

Het welbekende automerk Tesla bestrijdt het chiptekort door een software-aanpassing. Tesla heeft een alternatieve chip ingezet en de software (firmware) herschreven, om op deze manier de productie van de Tesla’s gestaag door te laten stijgen. In de afgelopen drie maanden kon Tesla daardoor alsnog 200.000 voertuigen leveren.

Het verzekeren van uw sportwagen

Iedereen wordt door het chiptekort geraakt, ook de exclusieve sportwagenmerken. U moet langer wachten op de bestelling van uw exclusieve sportwagen. Let er desondanks wel op dat u een gedegen sportwagenverzekering regelt.

Geplaatst op
Categorie
In het nieuws

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.