Wel of geen winterbanden onder uw sportwagen

31 januari 2020

Onderhoud en schade

Een discussie die steeds meer leeft onder sportwageneigenaren is de noodzaak van winter- en zomerbanden. Is het pure commercie van de bandenindustrie of bieden deze bandentype echt meerwaarde als het gaat om veiligheid en prestaties? Wij zochten het voor u uit!

 

In de racerij is het de normaalste zaak van de wereld om verschillende banden voor uiteenlopende situaties in te zetten. Daardoor lijkt het ook zo logisch om voor ieder seizoen andere banden onder uw sportwagen te plaatsen. Door ontwikkelingen en toegenomen populariteit van allseason rijst echter de vraag of winter- en zomerbanden nog echt noodzakelijk zijn?

Deze twijfel is begrijpelijk. Winter- en zomerbanden zijn kostbaar en het twee keer per jaar wisselen kost tijd en moeite, waarbij de banden die niet gebruikt worden ook nog ergens moeten worden opgeslagen Anderzijds is het creëren van optimale veiligheid op de weg niet iets waar u op wilt bezuinigen!

Wij nemen de verschillende bandentypes met u door en leggen uit waar u zoal op moet letten.

Bandentypes

Allereerst is het goed om te benoemen dat we bij deze discussie uit gaan van het Nederlandse klimaat. Gaat u met uw sportwagen richting de wintersportgebieden, dan bent u uiteraard verplicht om winterbanden onder uw sportwagen te monteren en is deze discussie niet van toepassing.

Winterbanden

In de regel is het zo dat u bij een gemiddelde buitentemperatuur van 7 graden of lager u het beste met winterbanden kunt rijden.

Het profiel van winterbanden zorgt voor een betere grip bij kou en gladheid. Een test uitgevoerd door het Britse Tyre review laat inderdaad duidelijk zien dat winterbanden veruit het beste presteren bij sneeuw.

Het probleem in Nederland is echter dat winterweer met sneeuw steeds zeldzamer wordt. Bij ijzel op de weg houdt het sowieso voor alle bandetypes op. Het komt steeds vaker voor dat het tijdens de wintermaanden in Nederland 10 graden of warmer is buiten, een temperatuur die zelfs ongunstig is voor winterbanden door de zwaardere wrijving met het wegdek.

Zomerbanden

Zomerbanden hebben uiteraard ook een eigen profiel waarmee u op een droog wegdek moeiteloos de weg over racet.

Als het gaat om snelheidsprestaties is dit veruit de best presterende band, maar bij nat wegdek verliest deze band juist weer zijn voordelen ten opzichte van andere bandentypes.

Allseason banden

Dan zijn er ook nog de allseason banden. Dit type band is een soort guldenmiddenweg tussen een zomer- en winterband.

Met name de afgelopen jaren hebben bandenproducenten flink geïnvesteerd in de verbetering van de techniek. Hierdoor zijn allseason banden inmiddels uitstekend geschikt en betrouwbaar voor alle seizoenen en op nat wegdek. Het blijft echter wel een compromis.

Conclusie

Zowel zomer- als winterbanden bieden onder de juiste omstandigheden absoluut meerwaarde voor uw sportwagen. Daarbij zijn winterbanden onmisbaar als u op reis gaat naar een winterse bestemming met sneeuw.

In het huidige Nederlandse klimaat kunt u echter prima toe met een goede set all season banden. Wilt u echter de prestaties van uw sportwagen optimaal benutten of speelt budget en opslagruimte geen rol? Dan is de aanschaf van een goede set zomer- én winterbanden nog altijd het overwegen waard.

Uiteraard vallen uw autobanden binnen uw sportwagenverzekering. Bekijk ook onze mogelijkheden voor het meeverzekeren van uw exclusieve velgen.

31 januari 2020

Onderhoud en schade

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen