Waarom uw woonplaats invloed heeft op uw sportwagenverzekering

24 juli 2019

Verzekeren en financieel

Wist u dat uw woonplaats de premie van uw sportwagenverzekering sterk kan beïnvloeden? En dat dit eigenlijk best logisch is? Wij leggen u uit hoe dat precies zit.

 

Voor het bepalen van de hoogte van uw premie nemen verzekeraars diverse zaken mee. Allereerst natuurlijk het type sportwagen, waarbij er gelet wordt op kenmerken als:

Daarnaast verwacht uw verzekeraar natuurlijk dat u ook een verstandig om gaat met uw exclusieve sportwagen. Als u bijvoorbeeld een strafblad heeft wegens rijden onder invloed, dan kan uw verzekeraar dit mogelijk meenemen in de premie. Ook kunnen verzekeraars eisen stellen aan de stalling voor uw exclusieve sportwagen. Tot dusver zullen deze zaken u niet verbazen.

Waar veel mensen echter niet bij stilstaan is dat ook uw woonplaats een kenmerk is waar uw sportwagenverzekeraar naar kijkt, zo blijkt ook uit onderzoek. Wij leggen u graag uit waarom.

Meer risico’s in grote steden

Sportwageneigenaren die woonachtig zijn in grote steden betalen meestal hogere verzekeringspremies dan verzekerden woonachtig buiten de grote steden. De belangrijkste verklaring hiervoor is dat er veel meer risico’s zijn voor uw sportwagen in de drukke stad.

Dat komt allereerst doordat het relatief drukker is in de stad en daardoor het risico op ongelukken groter is. Met name in binnensteden en stadscentra moet u daarbij niet alleen rekening houden met andere automobilisten, maar ook met fietsers en scooters.

In binnensteden zijn de parkeerplaatsen vaak ook drukker en krapper. Daardoor loopt uw geparkeerde sportwagen een groter risico op beschadigingen. Verder kijken verzekeraars ook naar de lokale misdaadcijfers zoals inbraak, diefstal en vandalisme.

Geen stad is hetzelfde

Toch is het niet zo dat elke stad dezelfde risico’s kent en kunnen de premies tussen steden onderling  sterk verschillen. Een analyse uit 18.000 gegevens door onderzoek van vergelijkingssite Geld.nl laat zien dat Rotterdammers met een gemiddelde maandpremie van €105,62 het duurst uit zijn voor hun autoverzekering. Op enige afstand volgen autobezitters in Den-Haag, Utrecht en Amsterdam.

Van alle grote steden zijn Groningers met een gemiddelde maandpremie van €62,73 het goedkoopste uit. U ziet dat de verschillen binnen ons kleine kikkerland kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar.

1148

Verschillen terecht?

Wij kunnen ons best voorstellen dat deze premieverschillen niet altijd terecht zijn. Ook buiten de grote steden of zelfs in de kleinste landelijke dorpen zijn er natuurlijk genoeg risico’s te vinden. Sportwageneigenaren die in landelijke gebieden wonen zullen ongetwijfeld met hun auto door stedelijke gebieden rijden voor werk of andere doeleinden.

Toch blijft de woonplaats voor de meeste verzekeraars doorslaggevend bij het bepalen van de premiehoogte. Dankzij zaken als het aantal schadevrije jaren of bij aanwezigheid van bijvoorbeeld een veilige stalling, kunnen ook mensen in grote steden hun maandpremie toch weer enigszins omlaag halen.

Uw sportwagen verzekeren

Ben u al de eigenaar van een exclusieve sportwagen, maar bent u nog op zoek naar een geschikte verzekering? Vraag dan direct een vrijblijvende offerte aan via onze website.

24 juli 2019

Verzekeren en financieel

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen