Waarom je eerder wagenziek wordt in een elektrische auto

19 oktober 2023

Onderhoud en schade

Mark Reus

Als sportwagenbezitter heeft u vast wel eens last of te maken gehad met wagenziekte. Door de opkomst van elektrische sportwagens en autonome hulpmiddelen zal het aantal mensen met wagenziekte naar verwachting alleen maar verder toenemen. Gelukkig werken een aantal autofabrikanten aan een oplossing.

Wagenziekte komt bij ten minste een derde van de mensen voor, zo blijkt uit onderzoek. De precieze oorzaak van wagenziekte is niet helemaal bekend. Het ontstaat wanneer de ogen en het evenwichtsorgaan tegenstrijdige informatie waarnemen. Beide geven hun signaal door aan de hersenen en als die daarna moeite hebben om de situatie in te schatten, kan wagenziekte ontstaan.

Wagenziekte kan erfelijk zijn en komt vaker voor bij mensen met migraine, zo stelt KNO. Ook lijkt het erop dat hoe ouder we worden, des te minder we last hebben van wagenziekte. Waar bij oudere kinderen tot 12 jaar meer dan 1 op de 3 last heeft van wagenziekte, is dat bij mensen ouder dan 60 jaar nog maar 1 op 14. 

Klachten bij wagenziekte zijn onder andere:

·       Misselijkheid en overgeven

·       Duizeligheid en hoofdpijn

·       Zweten

1273

Wagenziekte in elektrische auto

elektrische auto’s en dan met name sportwagens over het algemeen al bij een lage snelheid een hoog koppel hebben. Daardoor trekken deze sportwagens weliswaar sneller op en gaat ook het afremmen soepeler dan bij een verbrandingsmotor, maar werkt het wagenziekte juist in de hand. Het lichaam heeft namelijk nog meer moeite om zich aan te passen aan de situatie. Ook het ontbreken van motorgeluid en - trillingen leiden ertoe dat wagenziekte eerder ontstaat in elektrische auto’s.

Wat ook niet meehelpt is de toenemende aanwezigheid van meer en grotere schermen in sportwagens. Deze schermen geven inzittenden een schat aan informatie, maar zorgen er tegelijkertijd voor dat zij meer zijn afgeleid van de weg en alles wat om hen heen gebeurt en wagenziekte in de hand werkt.

Verder worden sportwagens steeds meer voorzien van zelfrijdende autonome systemen. In de toekomst wordt het mogelijk dat sportwagens zichzelf kunnen besturen, waardoor bestuurders hun blik minder gericht zullen hebben op het verkeer. Ook dit draagt dus negatief bij aan de kans op wagenziekte.

Software tegen wagenziekte

Inmiddels werken een aantal autofabrikanten aan oplossingen om wagenziekte tegen te gaan. Zo ontwikkelt Honda aan bewegingsziektetechnologie die ervoor zorgt dat de versnelling van de auto meer in lijn wordt gebracht met dat van verbrandingsmotoren, zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties. 

Nissan werkt ondertussen al enige tijd aan zijn e-4ORCE technologie, waarbij via vierwielbesturing de bewegingen van de auto bij accelereren en afremmen dusdanig kunnen worden beperkt dat het wagenziekte voorkomt.

Wat te doen bij wagenziekte?

Heeft u of een van uw passagiers regelmatig last van wagenziekte? Laat deze persoon dan indien mogelijk de sportwagen besturen. Op deze manier kan hij of zij zich beter oriënteren tijdens de autorit.

Probeer daarnaast tijdens het autorijden zoveel mogelijk naar voren te kijken en zorg ervoor dat de temperatuur in de sportwagen vrij laag is. Zet bijvoorbeeld een raam open of de airconditioning op een stand dat u het fris vindt.

Let er daarnaast goed op wat en hoeveel u eet. Een te zware maaltijd kan zorgen voor problemen, maar op een hele lage maag reizen is ook niet aan te raden. Eet en drink ook niet uitgebreid tijdens de autorit, want geuren kunnen ook de klachten van wagenziekte veroorzaken. Zo is het beter om geen koffie te drinken, maar helpt cola wel tegen wagenziekte.

19 oktober 2023

Onderhoud en schade

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen