Waarom de prijzen van Japanse sportwagens stijgen

27 juni 2023

Besproken sportwagens

Hoewel Japanse sportwagens bijna niet meer worden geproduceerd, is de populariteit van dit type racemonster er niet minder geworden. Deze zogenoemde JDM’s komen voor in bekende films als ‘Need for Speed’ en ‘The Fast and the Furious’ en zijn niet meer weg te denken uit de autowereld. Wat maakt deze Japanse sportwagens zo uniek? 

In 2021 schreven we al over de opkomst van JDM auto’s. De term JDM staat voor ‘Japanese Domestic Market’, vertaald is dit: ‘Japanse binnenlandse markt’. De auto’s hebben deze naam verkregen doordat de automarkt in Japan strenge regels kent. Een regel die bijvoorbeeld specifiek in Japan geldt is dat hoe meer kilometers een auto aflegt, hoe meer belasting Japanners over de auto moeten betalen.

Dit soort regels waren de voornaamste reden dat Japanse particulieren ervoor kozen om hun auto naar Amerika en Europa te exporteren. De sportwagens van Mazda, Nissan, Mitsubishi en Toyota, werden al snel wereldwijd bekend en zijn dat vandaag de dag nog steeds.

Waarom zijn Japanse sportwagens populair?

Een aantal Japanse sportwagens stijgen in middels in waarde. Dit komt omdat Japanse sportwagens vaker in films, muziekvideo's en videogames voorkomen. Voor bepaalde generaties zijn de JDM-auto’s die schitterden in films als ‘The Fast and the Furious’ inmiddels verheven tot ‘jeugdheld’. Voor veel mensen bieden deze sportwagens naast de waarde en het rijplezier ook een stuk nostalgie. 

Verder worden Japanse sportwagens geroemd om hun tuning-mogelijkheden. Het tunen omvat een verscheidenheid aan verschillende modificaties, van interieur tot styling en het verbeteren van de prestaties. Vrijwel alles is mogelijk en kan aangepast worden naar persoonlijke voorkeuren.

Voor autofabrikanten loont het niet meer om Japanse sportwagens te produceren. Nissan merkte bij het produceren van de Skyline dat er enorme kosten bijkwamen op het gebied van testen en behalen van certificaten. Hetzelfde geldt voor de Toyota Supra. De nieuwe Toyota GR Supra is er bijvoorbeeld alleen maar dankzij een samenwerking met BMW. 

Hoewel het voor autofabrikanten vaak minder loont, zijn Japanse sportwagens dankzij de stabiele stijging in populariteit en waarde een interessante investering voor autoliefhebbers geworden.

1256

De bekendste JDM-auto’s

Er zijn een aantal exemplaren die niet onopgemerkt mogen blijven. De auto’s in kwestie zullen we hieronder kort benoemen.

Een van de bekendste Japanse sportwagens is de Toyota Supra MKIV. Deze inmiddels youngtimer staat bekend om zijn opvallende design en krachtige prestaties en is in de periode tussen 1993 en 2002 geproduceerd. Onder de motorkap zit een krachtige 3.0-liter twinturbo zescilinder motor, die vermogensniveaus bereikt die zijn tijd ver vooruit waren. Met zijn opvallende design dankzij onder andere de vrij lange motorkap trekt de Toyota Supra MKIV nog steeds veel ogen aan op de openbare weg.

Ook de Mazda RX-7 is een sportwagen die eeuwige roem heeft verworven in Japan en ver daarbuiten. Hij verscheen meermaals in delen van de filmreeks ‘The Fast and the Furious’. Het allereerste model van de RX-7 verscheen in 1978 en de derde generatie, die tot 2002 werd geproduceerd, was zelfs enige tijd via de officiële kanalen in Nederland en andere landen te koop. Wat de RX-7 onder andere zo uniek maakt is de wankelmotor, die is voorzien van twee schijven en later dankzij een turbo 185 pk genereerde.

Ten slotte is daar de Nissan Skyline R34, die eveneens schitterde in de films van ‘The Fast and the Furious’. Deze sportwagen staat bekend als de meest begeerde Japanse sportauto aller tijden. Met een vrij agressief ontwerp trekt deze Nissan de aandacht. Samen met zijn brede carrosserie, kenmerkende koplampen en natuurlijk opvallende achterlichten herkent iedere sportwagenliefhebber direct de Nissan Skyline. Het geweldige geluid dat de uitlaten produceren wordt verkregen dankzij een zescilinder twinturbo motor, die 155 tot 280 pk voortbrengt op alle vier de wielen dankzij actieve vierwielaandrijving. Een geavanceerd remsysteem leidt alles in goede banen.

1257

27 juni 2023

Besproken sportwagens

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen