Vuurwerkschade aan uw sportauto

2 januari 2020

Inbraak en preventie

Tijdens de jaarwisseling is er weer een record aan vuurwerk de lucht ingegaan, wat helaas ook tot vuurwerkschade aan onder meer auto’s heeft opgeleverd. Heeft uw mooie sportauto vuurwerkschade opgelopen? Dan is het goed om te weten welke kosten uw sportwagenverzekering dekt en hoe u volgend jaar de kans op vuurwerkschade kunt verkleinen.

 

Wie de mogelijkheid heeft plaatst tijdens de jaarwisseling zijn sportauto natuurlijk in een afgesloten garage om vuurwerkschade te voorkomen. Voor lang niet alle autobezitters is dit echter een optie.

Daarnaast kan uw geliefde bolide ook vuurwerkschade oplopen wanneer u bij iemand anders op visite bent. Of misschien heeft u per ongeluk zelf vuurwerk te dicht bij uw auto afgestoken.

Er zijn tal van situaties waardoor uw sportauto vuurwerkschade kan oplopen. Dan is het wel zo fijn om te weten wat u van uw verzekeraar kunt verwachten.

1137

Welke vuurwerkschade dekt uw verzekeraar?

Er zijn grofweg drie situaties te onderscheiden waarbij uw sportauto schade door vuurwerk kan oplopen:

  • Onopzettelijke vuurwerkschade door een ander
  • Vuurwerkschade door eigen schuld
  • Opzettelijke vuurwerkschade door een ander

Onopzettelijke vuurwerkschade

De meest voorkomende vorm is onopzettelijke vuurwerkschade door een ander. Dit kan variëren van brandende vuurwerkrestjes die op uw sportauto terechtkomen tot een buurtgenoot wiens vuurpijl per ongeluk de verkeerde kant opschiet. In de meeste gevallen gaat het dan om brandschade.

In dergelijke situaties worden de herstelkosten vergoed door uw all-riks/volledig cascodekking. Dit gaat bijna nooit ten koste van uw schadevrije jaren.

Vuurwerkschade eigen schuld

Hetzelfde principe als hierboven geldt wanneer er vuurwerkschade aan uw sportwagen is ontstaan door eigen toedoen.

Let op: Wanneer de schade is ontstaan door het gebruik van illegaal vuurwerk of zeer onzorgvuldig handelen, kan uw verzekeraar anders besluiten.

Opzettelijke vuurwerkschade

Een ander verhaal wordt het wanneer er opzettelijk vuurwerkschade aan uw sportwagen is toegebracht. Iemand plaatst bijvoorbeeld een rotje in de uitlaat. In dat geval valt de schade onder vandalisme.

Hoewel ook deze vuurwerkschade wordt gedekt door uw sportwagenverzekering, gaat een claim wel ten koste van uw schadevrije jaren. Weet u wie de dader is? Dan kunt u proberen om de schade via zijn/haar verzekering te verhalen. In beide gevallen zal uw verzekeraar u verzoeken om ook aangifte te doen.

Voorkomen is beter dan genezen

Gelukkig kunt u zelf ook de nodige voorzorgsmaatregelen treffen om vuurwerkschade aan uw sportauto te voorkomen.

De eerste tip kunt u direct toepassen door na de jaarwisseling uw sportauto zo snel mogelijk te wassen. Wanneer deze buiten heeft gestaan vallen er de nodige roetdeeltjes en andere vuurwerkresten op uw auto, die u zo snel mogelijk moet verwijderen.

Voor de volgende jaarwisseling is het beste advies natuurlijk om uw bolide in een afgesloten garage te plaatsen. Heeft u deze mogelijkheid niet, dan kunt u het volgende doen:

  • Probeer uw auto op een rustige plek te parkeren, waar minder of niets wordt afgestoken
  • Maak afspraken met buren om vuurwerk niet te dicht bij uw auto af te steken
  • Steek uiteraard ook zelf geen vuurwerk in de buurt van uw auto af

Uw sportwagenverzekering

Onze laatste tip is om vuurwerkschade zo snel mogelijk te melden bij uw verzekeraar. Uw verzekeraar kan u vervolgens adviseren wat de beste vervolgstappen zijn.

De voorwaarden omtrent dekkingen bij vuurwerkschade kunnen per verzekeraar verschillen. Onze sportwagenverzekering dekt ook brandschade door vuurwerk. Op onze website leest u alles over al onze dekkingen en verzekeringsvoorwaarden of kunt u direct een vrijblijvende offerte aanvragen.

Wij wensen u in ieder geval een mooi en schadevrij 2020!

2 januari 2020

Inbraak en preventie

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen