Wanneer de fiscus uw sportwagen verzameling niet als hobby ziet

21 december 2018

Verzekeren en financieel

Als liefhebber van sportwagens bezit u wellicht een aardige collectie sportwagens of bezoekt u zelfs geregeld veilingen. Hierdoor kan uw uit de hand gelopen hobby wel door de Belastingdienst beschouwd worden als belegging of onderneming. Wat betekent dit voor uw portemonnee?

 

Voor velen is het een enigszins grijs gebied wanneer de Belastingdienst uw hobby niet meer als hobby ziet en u dus extra belasting moet gaan betalen over uw collectie.

De uitkomst hangt in grote lijnen af van de intentie die u heeft met uw sportwagenverzameling. Schaft u deze aan om er zelf mee te rijden of ziet u uw sportwagens als investering voor de toekomst? Naast sportwagens speelt dit probleem ook voor bijvoorbeeld kunstverzamelaars. Met dit artikel hopen wij u enigszins meer inzicht te kunnen geven in waar de fiscus ongeveer de lijn trekt.

Uw sportwagens in Box 3

Heeft u een stuk of drie sportwagens waar u zo nu en dan mee de weg op gaat, dan is er niets aan de hand. Ook als u in een enkel geval een sportwagen verkoopt, omdat u er bijvoorbeeld op uitgekeken bent, is er doorgaans nog sprake van een vrijgestelde bezitting.

Wanneer uw garage echter vol staat met sportwagens waar u nooit in rijdt, bijvoorbeeld omdat u uw klassieke sportwagen vooral als belegging ziet, verandert dit. In dat geval komt uw sportwagen verzameling in Box 3 terecht, waar beleggingen en spaartegoeden onder vallen en waarover u dus inkomstenbelasting moet afdragen.

Waar precies het kantelpunt ligt voor de Belastingdienst is helaas niet exact in te schatten, maar wanneer circa 70% van uw verzameling bedoeld is voor het behalen van rendement komt de fiscus om de hoek kijken. Dit kan grote gevolgen hebben voor uw portemonnee, aangezien u in dat geval 30% over het berekende fictieve rendement van de totale waarde van uw sportwagen verzameling moet afdragen.

Box 1 Ondernemer/Handelaar

Naast rendement uit beleggingen kan het natuurlijk ook zijn dat u regelmatig via veilingen handelt in (klassieke) sportwagens. Ook in dit geval is het helaas weer lastig vast te stellen waar de Belastingdienst de grens trekt.

Een belangrijk aspect is in ieder geval dat u een redelijke winst behaalt uit uw activiteiten rondom uw sportwagen verzameling. Hierbij gaat het overigens niet alleen om het doorverkopen van sportwagens, maar ook wanneer u bijvoorbeeld geregeld uw sportwagen verhuurd als trouwauto.

Naast winst kan de fiscus ook kijken naar eventuele promotieactiviteiten die u verricht. Indien de Belastingdienst u aanmerkt als handelaar/ondernemer, bent u tevens verplicht om een KVK-nummer aan te vragen. Uw verzameling valt dan namelijk binnen Box 1 en moet u hierover inkomstenbelasting afdragen.

Weet u niet zeker of u nu wel of geen belasting moet betalen over uw sportwagen verzameling? Dan raden wij u altijd aan om direct contact op te nemen met de Belastingdienst of met een gecertificeerde belastingadviseur.

Uw sportwagen verzameling verzekeren

Als specialist in het verzekeren van sportwagens en klassiekers kunnen wij ook uw complete verzameling in één polis onderbrengen tegen een gunstig tarief. Op onze website leest u alles over onze voorwaarden en dekkingen, of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

21 december 2018

Verzekeren en financieel

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen