Twintig jaar Spyker Cars

12 juni 2019

Besproken sportwagens

Dit jaar is het precies twintig jaar geleden dat zakenman Victor Muller de merknaam Spyker Cars registreerde. De sportwagens van Spyker zijn nog altijd zeer geliefd, maar er is geen enkel ander automerk ter wereld waar in zo’n korte tijd zoveel om te doen is geweest. In dit artikel blikken we terug op het verloop van dit spraakmakende automerk en lichten we natuurlijk een paar prachtige Spyker modellen uit!

 

Direct bij de registratie van het automerk in 1999 werden de eerste Spyker sportwagens goed ontvangen door het publiek. Bewonderingswaardig was dat het automerk zich dankzij een uniek en exclusief design goed wist te onderscheiden van de gevestigde orde. Dit was onder meer te danken aan het optionele propeller stuur.

Samen met medeoprichter Maarten de Bruijn bouwde topman Victor Muller een fabriek in Zeewolde  waar de eerste Spyker C8 serie van de band rolde. Met varianten als de Laviolette, Spyder en Double 12S maakte Spyker begin 2000 direct veel indruk.

Spyker C8

De C8 Spyder en de Laviolette hebben onder de motorkap de krachtige Audi V8 benzinemotor van 4,2 liter en 400 pk. Beide sportwagens bereiken daarmee een topsnelheid van 300 km/u en van 0 naar 100 duurt 4,5 seconden. Nog iets sneller is de C8 Double 12S met een topsnelheid van 350 km/u.

Destijds werden deze sportwagens voor minimaal €250.000,- verkocht, maar die prijs kan tijdens veilingen flink oplopen. Begin dit jaar werd er nog in Gronsveld een Spyker C8 Spyder aangeboden met slechts 5.900 km op de teller voor een vraagprijs van €309.000,-. Het is op dit moment niet bekend of deze auto nog beschikbaar is.

Formule 1

Naast de productie van indrukwekkende sportwagens begaf Spyker zich ook in de racerij. In 2005 wist het Spyker Squadron team meerdere succes te boeken tijdens de FIA GT en LMES endurance races. Met de C8 Spyder GT2R nam het raceteam van Spyker in 2007 deel aan de 24 uur van Le Mans.

De oprichting van een eigen Formule 1-team werd gezien als de volgende stap richting succes in de racerij, maar werd uiteindelijk een extreem kostbare hobby waarop Spyker uiteindelijk een verlies leed van naar verluidt €35 miljoen. Achteraf gezien zou men zelfs kunnen zeggen dat dit het begin was van de grote financiële misère waarom het automerk uiteindelijk belandde.

Ondanks de F1 perikelen bleef Spyker flink aan de weg timmeren. Zo werd de populariteit van het sportwagenmerk gestuwd dankzij de verschijning van diverse Spykers in bekende Hollywood films als The Pink Panther en Basic Instinct 2. Verder kreeg Spyker Cars in mei 2004 een beursnotering in Amsterdam.

Financiële problemen

In 2009 stortte Spyker Cars zich op een overnamestrijd van het Zweedse Saab. Eind januari 2010 nam de Nederlandse sportwagenfabrikant de Zweden over van General Motors voor ongeveer €74 miljoen. Daarbij ontving het ook onder meer een financiële garantie van de Zweedse overheid.

Helaas was dit avontuur van korte duur en ging het Zweedse automerk in 2011 failliet. Hierdoor raakte Spyker in een rechtszaak verwikkeld met General Motors. Ondertussen bouwde Spyker flinke schulden op bij leveranciers en kwam het bedrijf in opspraak nadat de Autoriteit Financiële markten (AFM) de boekhouding in twijfel trok. In september 2013 verdween Spyker van de beurs en werd het sportwagenmerk eind 2014 zelfs failliet verklaard, maar Muller wist dit uiteindelijk in 2015 terug te draaien.

In 2016 introduceerde het automerk de nieuwste C8 Aileron lijn. Dit model zou nog meer geïnspireerd zijn op het verleden uit de vliegtuigindustrie. Ook van deze auto werd eveneens een Spyder variant op de markt gebracht. De C8 Aileron auto werd Spyker zelfs weer enigszins winstgevend. Naast de C8 Aileron verscheen later ook nog C8 Preliator, wat tot nu toe het meest recente model is. Voor deze auto ging Spyker een samenwerking aan met Koenigsegg, die de extra krachtige V8 5.0 liter motor zou leveren. In oktober 2018 werd echter duidelijk dat Spyker vooralsnog geen enkel blok van Koeningsegg had afgenomen.

1107

Sportwagen verzekeren

Het laatste nieuws dat bekend is over Spyker zijn betalingsproblemen rond de huur van een opslagloods in Zeewolde. Hiervoor spande de verhuurder van het pand een kortgeding aan tegen Spyker. De autofabrikant is overeen gekomen dat uiterlijk 31 oktober het gebouw leeg wordt opgeleverd.

Wij vinden Spyker een intrigerend automerk dat in turbulente tijden een aantal zeer unieke sportwagens op de markt bracht. Bent u de trotse eigenaar van Spyker of een andere exclusieve sportwagen, maar zoekt u nog een passen sportwagenverzekering? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan via onze website.

12 juni 2019

Besproken sportwagens

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen