Racebrandstof Competition 102 verdwijnt

4 november 2019

Onderhoud en schade

Liefhebbers van Competition 102 moeten een bittere pil slikken. Als gevolg van een wetswijziging en de verplichte introductie van E10 brandstof lijkt de bekende racebrandstof nu definitief te verdwijnen bij bijna alle Nederlandse pompstations.

 

Met ingang van 1 oktober 2019 zijn alle Nederlandse pompstations verplicht om Euro95(E5) te vervangen door E10 brandstof. Deze wetswijziging maakt onderdeel uit van het emissiereductiebeleid van de overheid.

Met name voor klassiekers en oldtimers is dit slecht nieuws. Door het gebrek aan ethanol was Competition 102 ook populair onder eigenaren van oldtimers en klassiekers. Omdat E10 brandstof circa 10% aan bio-ethanol bevat, kunnen oudere motoren met kwetsbare onderdelen eerder beschadigd raken.

Ook voor moderne sportwagens met zogenoemde prestatiemotoren is de wetswijziging echter vervelend. Door de komst van de nieuwe E10 brandstof in combinatie met de beperkte ondergrondse opslagruimte. kiezen de meeste Nederlandse pompstations ervoor om ook de Competition 102 brandstof per direct uit het assortiment te schrappen.

Waarom Competition 102

Met name onder sportwageneigenaren met een prestatiemotor was Competition 102 zeer geliefd. Dit heeft alles te maken met de unieke samenstelling.

Zo bevat deze brandstof een hoog octaangehalte en geen ethanol, wat naast een veel efficiëntere verbranding zorgt voor meer vermogen en dus betere prestaties. Ideaal voor racemonsters die alles uit hun sportwagen willen halen.

1093

Levering per direct gestopt

Helaas is er een einde gekomen aan de levering van deze racebrandstof. Bekende aanbieders als Esso, Firezone en Texaco hebben al laten weten de levering direct te schrappen.

Toch is er voorlopig nog een klein lichtpuntje voor de fans van deze brandstof. TanQyou heeft laten weten de brandstof voorlopig nog wel te leveren bij een aantal van zijn pompstations. De brandstof heet in dit geval niet meer Competition 102 maar Euro 102. De samenstelling is hetzelfde. Op de website van TanQyou vindt u een overzicht van alle locaties waar u voorlopig nog deze brandstof kunt tanken.

Alternatief voor klassieke sportwagens

De nieuwe E10 brandstof heeft voor sportwagens gebouwd na 2000 geen grote vervolgen. Rijdt u in een klassieke sportwagen, dan zijn er gelukkig toch nog een aantal alternatieven waarmee u de schadelijke effecten van E10 kunt beperken.

Voorlopig bieden een aantal pompstations nog zogenoemde premiumbrandstoffen aan. Deze zijn niet hetzelfde als Competition 102, maar bevatten eveneens een lager ethanolgehalte. Voorbeelden hiervan zijn BP Ultimate en Shell V-Power.

Ook kunt u speciale brandstofadditieven aanschaffen om aan E10 brandstof toe te voegen. Deze additieven kunnen bijvoorbeeld schadelijke effecten als corrosie en klopvastheid verlies beperken.

Uw sportwagen verzekeren

De ontwikkelingen rondom het terugdringen van fossiele brandstoffen lijkt zich nu toch echt door te zetten. Helaas betekent dit ook het einde van de geliefde racebrandstof Competition 102.

De grootste gevolgen van deze ontwikkeling zullen gevoeld worden door eigenaren van klassieke sportwagens. Heeft u een modern exemplaar? Dan is er voor u gelukkig vooralsnog weinig aan de hand.

Bent u nog op zoek naar een geschikte verzekering voor uw sportwagen? Vraag dan direct een vrijblijvende offerte aan via onze website.

4 november 2019

Onderhoud en schade

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen